Toimittaja, kirjailija Mirva Saukkola kokee että suomalaisten suurin pukeutumismoka on juuri mokien pelkääminen ja muiden pukeutumisen moittiminen. Niiden sijaan meidän tulisi keskittyä pukeutumisesta nauttimiseen.
Suomalaiset ovat tottuneet kuulemaan pukeutumisasiantuntijoiden suusta haukkuja ja tarkkoja tyylivinkkejä, mutta tietokirjailija Mirva Saukkola yllättää: hänestä suomalaisten suurin pukeutumismoka onkin muiden pukeutumisen moittiminen ja mokien pelkääminen.
– Olemme kovin ankaria itsellemme ja joskus myös muille, minkä vuoksi ihmiset eivät uskalla kokeilla.
Saukkolalta ilmestyy perjantaina teos Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta (WSOY). Kirjallaan hän haluaa rohkaista ihmisiä ilmaisemaan itseään tyylin avulla ja löytämään pukeutumisen iloa.
– Aina ei mene naulan kantaan, mutta välillä saattaa mennäkin.
Pukeutumisen ilon lisäksi Saukkola kehottaa muistamaan värit myös pimeinä vuodenaikoina.
– Jos esimerkiksi istuu kahvilassa Pohjoisesplanadilla keskellä kesää, näkee uskomattoman hauskan näköisiä ihmisiä tyylikkäisiin väreihin ja upeisiin asusteisiin pukeutuneina, talvella taas ihmiset käpertyvät mustaan ja harmaaseen. Toivon että löydettäisiin enemmän sitä iloa ja itseilmaisua myös talvella.
”Musta kashmirneule sopii kaikille”
Perinteisesti pukeutumisoppaissa on määritelty klassikkovaatteita, joiden tulisi löytyä jokaisen naisen vaatekaapista. Tällainen ajattelu on kuitenkin Saukkolan mukaan mennyttä, nyt pukeutumisessa peräänkuulutetaan ennen kaikkea omaa tyyliä.
– Tiedän esimerkiksi naisia, jotka näyttävät tyrmäävältä housupuvussa, mutta itse en ole koskaan omistanut sellaista, sillä en koe sitä omakseni. Sen sijaan olen omistanut kymmeniä, kymmeniä erilaisia mekkoja pikkumustista pikkupinkkeihin, koska viihdyn niissä. Tärkeintä on tuntea oma tyylinsä ja keskittyä siihen, jos et tunne oloasi mukavaksi vaatteessa, et käytä sitä, hän toteaa.
Sen sijaan on olemassa vaatteita, jotka imartelevat useamman naisen vartaloa. Tällaisesta hyvänä esimerkkinä on Saukkolan mukaan musta kashmirneule, joka on erityisen tarpeen kylmässä Suomessa.
– Kashmirneule toimii asun kuin asun kanssa ja kun se on valmistettu laadukkaasta, hyvästä villasta, se toimii kylmissä säissämme aina, Saukkola sanoo.
Pukeutumisen suhteen vallalla on vähemmän on enemmän -ajattelu, kertakäyttökulttuurista halutaan pois niin käytännön kuin eettistenkin syiden vuoksi. Saukkola kehottaa panostamaan laatuun, mutta miten sen tunnistaa kaupassa?
– Tutkin materiaalivaihtoehdot aina kaupassa tarkkaan, minkä lisäksi viimeistely on tärkeä asia. Syyllistyn toki itsekin joskus ostamaan huolettomasti jotain, etenkin jos olen vaikka ulkomailla ostoksilla ja tarjolla on paljon kaikkea kaunista.
Saukkola nostaa esiin vintage-vaatteet hyvänä esimerkkinä ajattoman mallin ja kestävän materiaalin yhdistelmästä.
– Sama vaate voi palvella isoäitiä, äitiä ja tytärtä. Ei hukuteta tätä planeettaa vaatteisiin, joita on käytetty kerran tai kahdesti, vaan hankitaan vaatteita, jotka kestävät vuodesta toiseen.
Kestävän vaatteen lisäksi myös tuotteen eettisyys on nykykuluttajalle haaste.
– On suuri, suuri haaste selvittää, mistä vaate on tullut. Valitettavan usein kun alkuperää tiedustelee esimerkiksi myyjältä, ei hänkään sitä tiedä.
Kun pysytellään Euroopan unionin sisällä, ollaan jo suhteellisen turvallisilla vesillä.
– Suomessa on nykyään varsin vähän vaateteollisuutta, mutta sitä on kuitenkin jonkin verran, Saukkola muistuttaa.