Miesten reissut - mitä ne pitävätkään sisällään?

Shutterstock.
Julkaistu 29.03.2010 10:57(Päivitetty 31.03.2010 11:36)

Kun miehet ovat yhdessä reissussa, ohjelmistossa on saunomista, urheilua, juopottelua ja syvällisiä keskusteluja. Toisinaan nukahdetaan vääriin paikkoihin ja asentoihin, sammutetaan tulipaloja ja unohdetaan tavarat pitkin pitäjää.

Kolmekymppiset Esa ja Antti ovat kokeneita miesten reissujen tekijöitä. Ohjelmistossa on ollut urheilureissuja, polttareita, mökkiviikonloppuja ja muita sekalaisia illanviettoja. Esan kaveripiirillä on myös tapana kokoontua miesneuvostoksi kutsutun joukon kanssa.

– Miesneuvosto sai alkunsa eräällä saarireissulla. Tarkoitus oli, että kokoonnumme joka syksy ja kevät. Käytännössä elämä on tullut eteen ja tapaamiset ovat typistyneet yhteen vuodessa.

Esa painottaa, että miesneuvoston reissu kestää aina kaksi päivää. Perustelujen mukaan kakkospäivän pieni nousu tukalasta olotilasta saa kielenkannat irtoamaan.

– Sitten saunan lauteilla voidaan puhua kaikesta, myös parisuhteesta. Eivät miehet sopota toisilleen puhelimessa, että "meillä on nyt hirveä perhekriisi". En ainakaan itse osaisi puhua niin, mutta kakkospäivän pienessä krapulassa voi jakaa myös henkilökohtaisimpia asioita.

Turkulainen Tomi viettää mieskavereiden kanssa aikaa moottoripyöräharrastuksen parissa. Esimerkiksi kokoontumisajot kestävät yleensä koko viikonlopun. Hänen mukaansa naiset ovat usein tervetulleita mukaan, mutta osallistuminen ei välttämättä kiinnosta puolisoita.

– Jos naiset ovat mukana, käyttäydymme yleensä hieman asiallisemmin.

Moottoripyörätapahtumissa keskustelunaiheet vaihtelevat laidasta laitaan, mutta Tomin mukaan tärkeistä asioista puhutaan vain luotetuille kavereille. Isossa porukassa jutut saattavat helposti kulkeutua eteenpäin.

Alkoholi kuuluu rymyreissuihin

Esan vaimo kertoo saaneensa osansa miesten reissujen toilailuista. Alkukesästä poikaporukka oli ollut viettämässä iltaa Porvoossa. Aamulla viideltä ovikello soi ja oven takana kyhjötti yksi Esan kavereista. Muut selvisivät takaisin lähtöpisteeseen vasta paljon myöhemmin.

– Sillä kertaa reissun saldo oli, että reput, kamerat ja kaikki jäivät matkan varrelle Porvooseen, vaimo kuvailee.

Esa täydentää tilastoja viittaamalla muutamiin epähuomiossa syttyneisiin palonalkuihin ja epämääräisiin nukahtamispaikkoihin. Antti muistaa tapauksen, jossa yksi juhlamies sammui kyykkyyn ja nukkui asennossa yli kaksi tuntia.

Alkoholi tuntuu olevan oleellinen osa miesten kokoontumisia. Voisiko juhlia viettää kokonaan selvin päin? Kieltävä vastaus tulee nopeasti kaikilta haastateltavilta.

– Eivät ne alkoholimäärät varmaan ole mitään sosiaali- ja terveysministeriön suosittelemia lukuja, mutta kyllä meillä meininki pysyy yleensä jotenkin järjen rajoissa. Emme edes halua ottaa mukaan tyyppejä, jotka ovat pahapäisiä humalassa. Tunnelma on yleensä leppoisa, Antti vakuuttaa.

Tomi kertoo käyneensä moottoripyöräporukan kokoontumisessa selvin päin, mutta silloin osallistuminen jäi lyhytaikaiseksi. Alkoholista kieltäytyvän porukanpetturin osa ei kiinnosta.

Tahti hiipuu iän myötä

Esa äityy filosofoimaan ja summaa reissujen perimmäiseksi motiiviksi sen, että aikuiset miehet kaipaavat välillä paluuta menneisiin aikoihin. Saunominen, kisaileminen ja muu hauskanpito ystävien kanssa tuovat mieleen tunnun nuoruudesta.

– Ollaan kuin poikasia ennen, Esa haaveilee.

Antti myöntää, että vuosien myötä reissut ovat harventuneet eikä frekvenssi ainakaan tihene tulevan perheenlisäyksen myötä. Tomi on ollut perheellinen jo useiden vuosien ajan ja niinpä reissut ovat vähentyneet selvästi.

– Joskus nuorempana menoa oli paljon. Laskin, että yhtenä kesänä 13 viikonloppua meni kavereiden kanssa höyrytessä.

Silti jatkossakin reissuun lähdetään silloin, kun muu elämä sen sallii. Tomi sanoo neuvottelevansa aikeistaan hyvissä ajoin eikä vaimon tarvitse perjantaina ihmetellä miehensä katoamista. Antin vaimo vakuuttaa, ettei hän panttaa lähtölupaa, jos reissu sopii perheen muuhun aikatauluun. Ylipäätään vaimolla ei ole pahaa sanottavaa miehensä matkoista.

– Jotain tiedän niistä, mutta kaikkea en edes halua tietää.

Teksti: Salla Vuorikoski

Kuvat: Shutterstock

Vastaa myös kyselyyn: Onko sinulla kokemuksia miesten reissuista?

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle