Miestenhuone on Facebook-ryhmä, johon naisilla ei ole asiaa: "Äijäporukalla" jutellaan naisista ja autoista

0:20img
Julkaistu 31.03.2018 16:00
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Naiset ja autot herättävät keskustelua Facebook-ryhmä ”Miestenhuoneessa”. Yli 45 000 jäsenen ryhmässä saatetaan kertoa esimerkiksi naisihanteista tai Tinder-viesteistä.

Naiset ovat Facebookissa liittyneet sankoin joukoin ”Naistenhuoneeseen”, mutta myös miehille on olemassa oma Miestenhuone-ryhmä. Molemmat on alun perin perustanut Sami Kieksi, mutta myöhemmin hän teki Riikka Korteahosta sekä kolmesta muusta naisesta Naistenhuoneen ylläpitäjät ja jäi itse valvomaan Miestenhuonetta.

mies tietokoneella

Miestenhuoneessa on yli 45 000 jäsentä.

Juttua naisista ja autoista

”Miestenhuoneessa” on hieman yli 45 000 jäsentä, joista suurin osa on 16-24-vuotiaita. Toki myös vanhempia ja nuorempia käyttäjiä löytyy.

– Ryhmässä keskustellaan paljon autoista, mopoista ja muista menopeleistä, Kieksi kertoo. – Yleisiä ovat myös aloitukset, joissa kerrotaan, mitä kukin tekee juuri nyt.

Kieksi tuumii, että miehilläkin taitaa olla tietynlainen tarve selvittää, mitä mieltä muut ovat jostain asiasta. Välillä on myös mukavaa keskustella ”äijäporukalla”.

Syvällisempiäkin aloituksia tulee jonkin verran. Moni kysyy vinkkejä ja vertaistukea siihen, kun nainen on jättänyt. Keskusteluihin tulee paljon kommentteja huumorimielessä, mutta monet myös jakavat omia erokokemuksiaan.

Naiset puhuttavat muutenkin. Mietitään, millainen on ihannenainen ja millaisista naisista kukin tykkää.

mies facebook kännykkä

Ihmissuhteet puhuttavat.

Toivoisi yksityisyyden kunnioittamista

Vastikään ryhmässä jaettiin kuvakaappauksia hauskimmista Tinderissä saaduista viesteistä. Ketju oli Kieksin mukaan suosituimpia pitkään aikaan.

Ylläpitäjänä hän koki kuitenkin olevansa ketjun kanssa vaikeassa tilanteessa.

– Itse en ainakaan haluaisi, että jaettaisiin kenenkään henkilön nimeä isossa ryhmässä.

Vaikka keskustelua käytiinkin huumorimielessä ja jotkut asiat huvittivat myös ylläpitoa, Kieksi kokee ylipäätään ongelmalliseksi sen, että kymmeniä tuhansia jäseniä sisältävään ryhmään jaetaan toisten nimiä ja tuomitaan sitten porukalla kyseinen henkilö. Hän toivoisi, että tällaista ei tapahtuisi tai henkilöiden nimet olisivat piilotetu identiteetin suojaamiseksi.

– Emmehän voi oikeasti tietää, miten asian laita on. Kyseessä saattaa olla vain toisen osapuolen yksipuolinen tulkinta. Lynkkayksesta voi aiheutua ikävyyksiä arvostelun kohteeksi joutuneelle.

Kieksi ei halua kuitenkaan liikaa valvoa ryhmässä käytävää keskustelua. Hänen mukaansa miesten väliseen kommunikointiin kuuluu tietynlainen hurtti huumori. Keskustella voi vapaasti, kunhan ei mennä törkeyksien tai kunnianloukkauksen puolelle.

– Jos joku julkaisee ryhmässä kuvan vaikkapa Bemarista, tulee sinne pian toinen kommentoimaan, että isän autollako siellä ajellaan.

Provosoinnilta ja itsensä korostamiselta vaikuttavalla toiminnalla saakin nopeasti Kieksin mukaan kuittia muilta ryhmäläisiltä.

mies näppäilee kännykkää

Suurin osa jäsenistä on 16-24-vuotiaita.

Joidenkin mielestä ”poikien huone”

Alaikäisten pääsy ryhmään aiheuttaa usein närää. Kommenttia tulee siitä, että eihän tämä ole mikään miesten vaan poikien huone, jos alle 18-vuotiaatkin pääsevät mukaan.

Kieksi toivoisi, että vanhemmat käyttäjät asennoituisivat hieman eri tavalla nuoriin ryhmään jäseniin. Näille voisi tarjota esimerkiksi omaan kokemukseen perustuvia neuvoja.

– Itse olisin ainakin nuorempana kundina toivonut voivani jutella joistain asioista vanhempien miesten kanssa, hän kertoo.

Kieksin mukaan alaikäisetkin tarvitsevat paikan, jossa olla mukana. Esimerkiksi pienemmissä kunnissa ei ole tekemistä, joten tällainen Facebook-ryhmä voi tulla tarpeeseen.

Hänestä onkin hämmästyttävää, että 30-vuotiaat miehet tuntuvat valittavan kuin pikku lapset sen sijaan, että neuvoisivat näitä ystävällisesti.

– Eikö voisi suhtautua nuorempiin positiivisesti ja olla ikään kuin esimerkkinä nuorille?

mies tietokoneella

Miestenhuoneessa ei kerrota asioita nimettömästi.

Nimettömänä avautuminen ei miesten juttu

Naistenhuoneessa käyttäjien päivityksiä julkaistaan myös nimettöminä. Miestenhuoneessa vastaava anonymiteettikäytäntö ei Kieksin mukaan oikein ottanut tuulta alleen. Miehet eivät ehkä halua avautua asioista nimettöminä ainakaan, tässä ryhmässä.

– Ja faktahan on, että vaikka Naistenhuone-ryhmäkin on suljettu, niin kyllä ne päivitykset aika moni ulkopuolinenkin näkee, Kieksi toteaa.

Hän viittaa tällä siihen, että naisilla on taipumus kertoa asioita seurustelukumppaneilleen ja ystävilleen.

Kieksi tuumaa, että suomalaisten miesten tapoihin ei ehkä muutenkaan kuulu avautua asioista nettipalstoilla. Hiljaisuutta vahvistaa laumareaktio, eli jos kukaan ei kerro mitään paljastuksia, eivät niin tee muutkaan.

Anonymiteetti ei kuitenkaan ole täysin poissuljettu asia.

– Ehkä kokeilemme tätä lähiaikoina myös Miestenhuoneessa, Kieksi miettii. 

Tuoreimmat aiheesta

Facebook