"69-vuotias Terttu" sai tuhansia yhteydenottoja ja viestien tulvan – tämän MTV:n kokeilu osoitti deittailumaailmasta

4:11img
MTV Uutiset loi Tinderiin 69-vuotiaan Tertun profiilin. Katso videolta, minkälaisia viestejä Terttu sai.
Julkaistu 22.01.2024 13:11
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Millaista on liittyä netin deittailupalveluihin varttuneemmalla iällä ja millaisia riskejä erityisesti vanhemman käyttäjäkunnan on hyvä tietää? MTV Uutiset päätti selvittää asian asiantuntijoiden ja "69-vuotiaan Tertun" kautta.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2020. MTV Uutiset julkaisee artikkelin uudelleen, koska vanhusten Tinderin käyttö on aiheuttanut keskustelua sen jälkeen, kun Nurmijärven uutiset kertoi kotihoidon hoitajan ladanneen Tinderin 80-vuotiaalle asiakkaalleen.

Deittailukulttuuri on siirtynyt pitkälti verkkoon ja erilaisia sovelluksia kumppanin löytämiseen on tarjolla monenlaisia. Iällä ei palveluissa ole merkitystä. Itse asiassa MTV Uutiset on saanut useita vinkkejä siitä, että vanhemman ikäluokan edustajat saattavat saada yllättävän paljon huomiota, yllättävänkin laajalta käyttäjäkunnalta.

Tinderissä "swaippailu" on monille sinkuille tuttua puuhaa.

Paikkatietoja hyödyntävällä älypuhelinsovelluksella selaillaan ihmisten profiileja vasemmalle ja oikealle. Jos kumpikin osapuoli saa tykkäyksen, on lopputuloksena niin sanottu "match" ja keskustelu voi alkaa.

Ei pelkkä nuorten juttu

Tinder ei ole pelkästään nuorten sinkkujen juttu. Sovellusta käyttää nykypäivänä myös moni varttuneempi ihminen.

Rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että varttuneempien ihmisten internetdeittailuun liittyy paljon hyvää, mutta myös riskejä huijauksen kohteeksi joutumisesta.

Kun puhutaan rakkaushuijauksista, voi Tinder olla Kortelaisen mukaan sovellus sieltä pahimmasta päästä.

– Siellä huijareiden ei tarvitse lähteä hakemaan kiertoteitä. Facebookissa saatetaan joutua löpisemään vähän sitä sun tätä, ennen kuin päästään varsinaiseen asiaan. Tinderissä voi näitä lemmenlurituksia laittaa nopeammin, kun ihmiset ovat orientoituneet tällä asenteella, että ollaan seuraa hakemassa, Kortelainen kertoo.

Kortelaisen mukaan varttuneemmat ihmiset ovat internetissä paljon haavoittuvaisempia kuin nuoret. Siihen liittyy monia syitä.

– He ovat kokemattomampia. Nuoret mieltävät paremmin sen, että profiilin takana voi olla kuka tahansa. Vanhemmilla ihmisillä voi olla enemmän myös yksinäisyyttä, voi olla ero tai leskeys takana. Siihen haetaan helpotusta, on läheisyyden kaipuuta.

– Pitää myös paikkansa, että vanhemmilla ihmisillä on enemmän rahaa kuin parikymppisillä ja se voi kiinnostaa huijareita, Kortelainen kertoo.

terhiterttu

Vanhensimme Terhin kasvot Tinder-sovellusta varten.

"Terttu, 69," nousi suureen suosioon

Heinäkuun alussa brittilehti Vice julkaisi artikkelin, jossa toimittaja oli esitellyt äidillensä Tinderin ja sen maailman. Kirjoittajan äiti joutui välittömästi viestitulvan ja suorien huijausyritysten kohteeksi.

Halusimme MTV Uutisissa kokeilla, mitä tapahtuisi suomalaiselle eläkeikäiselle naiselle, joka liittyisi Tinderiin aivan arkisella profiililla. 

Minkälaisia yhteydenottoja vanhemman ihmisen profiili oikein saisi? Liikkuuko sovelluksessa huijareita? Minkä ikäiset ihmiset ylipäätään kiinnostuisivat sovelluksessa varttuneemmista ihmisistä? Nämä olivat kysymyksiä, joihin halusimme saada vastauksen.

Selvittääksemme tämän, loimme sovellukseen 69-vuotiaan helsinkiläisnaisen profiilin, jolle annoimme nimeksi Terttu. Tertun kasvoina käytimme MTV Uutisten toimittajan, Terhi Romon, kasvoja, jotka muokkasimme kuvankäsittelyohjelmalla vanhemmiksi.

Projektissa hyödynsimme Tinder Gold -ominaisuutta, jonka avulla on mahdollista nähdä suoraan kaikki ihmiset, keneltä tykkäyksiä on tullut.

Asetimme Tertun seuranhaun sukupuoleksi miehet ja ikähaarukaksi 18-100 vuotta.

Päätimme, että Terttu ei tee sovelluksessa itse aloitetta muihin ihmisiin, vaan annoimme muiden ihmisten ottaa Terttuun ensin yhteyttä.

Tertun enimmäisetäisyys sovelluksessa oli 159 kilometriä. Kauempana sijaitsevat käyttäjät eivät näe sovelluksessa Tertun profiilia.

kuvakaappaus tinder

Tertulla odotti profiilissa parhaimmillaan yli tuhat yhteydenottoa.

Viestejä tuli tulvimalla

Tykkäyksiä tuli ensimmäisten tuntien aikana satoja, 24 tunnin aikana niiden perässä oli jo vaikea pysyä ja kolmen viikon otannan aikana yhteydenottoja oli jopa tuhansia. 

Kaikkiin viesteihin emme vastanneet, mutta joidenkin henkilöiden kanssa vaihdoimme muutamia viestejä selvittääksemme sitä, millä asialla he olivat. 

Noin puolet yhteydenottajista puhui äidinkielenään englantia. Iso osa yhteyttä ottaneista oli 18–30 vuotiaita miehiä. Tertun kanssa samanikäisiltä miehiltä tykkäyksiä oli selvästi vähemmän. Mukaan mahtui myös yhteydenottoja ulkomailta, kuten Virosta, Ruotsista ja Venäjältä.

Eräät keskustelut johtivat myös pohdintaan siitä, oliko Terttu mahdollisesti leski tai omistaako hän esimerkiksi omaa asuntoa, henkilöautoa tai kesämökkiä.

Rikoskomisario Hannu Kortelaisen mukaan tämäntapaiset keskustelut voivat juurikin kieliä rakkaushuijauksesta. Kun puheeksi tulee raha, ollaan jo vaarallisilla vesillä.

– Yleensä se menee sellaisten Uuno Turhapuro -vitsien luokkaan, että mikäs on sun pankkitili ja varallisuus. Perinteinen rakkaushuijaus voi kestää kuukausia, jopa vuosia. Pyritään entistä tehokkaampaan toimintaan, Kortelainen kertoo.

uusiheimala

Anna Uusiheimalan mukaan moni nuori saattaa hakea sovelluksesta aidosti vanhempaa ja kokeneempaa seuraa, eikä siinä ole mitään väärää.

"Kyllä tässä jonkintyyppisestä ilmiöstä täytyy olla kyse"

Lähellekään kaikki Terttuun yhteyttä ottaneet eivät olleet kuitenkaan liikkeellä huijausasialla.

Moni Terttuun yhteyttä ottanut kertoi avoimesti kiinnostuksesta harrastaa seksiä reilusti ikäistään vanhemman naisen kanssa. Osa kertoi toiveistaan hyvin pian ja suoraan keskusteluyhteyden alettua.

Pyysimme deittiasiantuntija Anna Uusiheimalan analysoimaan Tertun saamia viestejä ja yhteydenottoja.

Uusiheimala muistuttaa, että Tertun ikähaarukka on ollut testissä laaja, mistä ylipäätään johtuu se, että nuoremmat miehet voivat viestitellä sovelluksessa hänen kanssaan.

Hän on kuitenkin yllättynyt siitä, miten paljon 69-vuotias nainen ylipäätään saa tykkäyksiä Tinderissä nuoremmilta miehiltä.

– Se yllättää kyllä. Tässä täytyy olla jonkintyyppisestä ilmiöstä kyse, Uusiheimala kertoo.

Mutta kysymys kuuluukin, minkälaisesta ilmiöstä? Uusiheimala nostaa esiin muutamia potentiaalisia skenaarioita, miksi esimerkiksi nuoret miehet kiinnostuvat Tinderissä vanhemmista ihmisistä.

– Haluavatko he oikeasti tavata vai onko siinä joku leikki? Härnääminen? Tehtäisiin oharitreffit? Tässä on monta eri vaihtoehtoa, miten tilanteessa toimitaan. Joku saattaa aidostikin hakea kokenutta "äitihahmoa".

Katso Anna Uusiheimalan koko haastattelu ja Tertun saamia viestejä yläpuolelta löytyvältä videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Tinder