Laskettu aika voidaan nykytekniikalla ennustaa vain melko epätarkasti. Apua voidaan saada uudenlaisesta verikokeesta.
Ehkäisykapseli on yhä suositumpi raskauden ehkäisykeino. Videolla ylilääkäri Dan Apter kertoo, mitä tekee siitä pillereitä paremman.
Oletko koskaan ollut viimeisilläsi raskaana ja vain toivonut, että lapsi tulisi jo? Laskettu aika tulee ja menee, eikä vauvaa kuulu. Erään tutkimuksen mukaan vain neljä prosenttia naisista synnyttää laskettuna aikana, joten ei liene ihme, että moni tuskailee pitkittyneen raskauden kanssa!
Synnytystä pidetään täysiaikaisena silloin, kun raskaus on kestänyt 37 viikkoa. Raskaus on yliaikainen kestettyään yli 42 viikkoa.
Laskettu aika on arvio
Raskausaika voidaan nykytekniikalla ennustaa vain melko epätarkasti.
Lasketun ajan määrittämisessä käytetään apuna esimerkiksi naisen kuukautiskiertoa. Raskauden kesto määritetään viimeisten kuukautisten alkamispäivästä, jonka muistaminen on usein kiinni vain tulevasta äidistä. Epäsäännöllinen kierto vaikeuttaa arviointia. Raskauden alussa voi myös esiintyä vuotoa, jota tuleva äiti voi erehtyä pitämään kuukautisverenä.
Sikiön ikää arvioidaan myös ultraäänikokein, jota ei kalleutensa vuoksi ole käytössä kaikkialla maailmassa. Sikiön kokoa verrataan keskiarvoihin, mutta tässäkin on kyse arviosta.
Tiesitkö? Lapsi on oikeasti noin kaksi viikkoa nuorempi kuin raskauden kesto, koska ovulaatio tapahtuu yleensä 14 päivää kuukautisten alkamisen jälkeen.
Tulossa mahdollisesti uudenlainen verikoe
Synnytys tapahtuu yleensä noin kaksi viikkoa ennen tai jälkeen lasketun ajan. Liian aikaisin käynnistetty synnytys puolestaan voi lisätä keisarileikkauksen tarvetta.
Vastauksen ongelmaan voisi tuoda uudenlainen verikoe, josta voisi arvioida myös, onko äidillä riski synnyttää ennenaikaisesti.
Stanfordin yliopiston melko pienessä tutkimuksessa verikoe ennusti lasketun ajan yhtä tarkasti kuin ultraäänitutkimus, mutta se tuli halvemmaksi. Metodia täytyisi kuitenkin testata vielä lisää.
Tutkimus julkaistiin American Association for the Advancement of Science -julkaisussa.
Lähde: Vox.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Science.sciencemag.org, Terveyskirjasto.fi, Terveyskyla.fi