Luotatko siihen, ettei kuukautisten aikana voi tulla raskaaksi? Ei ehkä kannattaisi

Toimivatko "varmat päivät"? Näin kiertotietoisuus toimii 5:09
Miten ehkäisy kohdunkaulan limaa seuraamalla toimii? Katso videolta, mihin kiertotietoisuuden menetelmät perustuvat.

Moni  "varmoihin päiviin" uskova ei käytä kuukautisten aikana ehkäisyä. Vaikka kuukautisten aikana on epätodennäköistä tulla raskaaksi, se ei ole mahdotonta.

Jos raskautta toivotaan, seksiä kannattaa harrastaa ovulaatiota edeltävinä päivinä tai heti sen jälkeen. Ovulaatio tapahtuu suunnilleen 12–16 vuorokautta ennen kuukautisten alkua, mutta ei ole taetta, että ovulaatio tulisi joka kuukausi samaan aikaan.

Kiertotietoisuuden opettajia Justisse College Internationalissa kouluttavan Suvi Lehtilän mukaan kuukautisten aikana on epätodennäköistä tulla raskaaksi, mutta se ei ole mahdotonta.

– Jos on hyvin aikainen ovulaatio, voi olla, että hedelmällinen aika alkaa jo kuukautisten aikana ja näin voi tulla raskaaksi, Lehtilä kommentoi.

Jos kiertoa ei kartoiteta tarkemmin, Lehtilän mukaan on hankala tietää, onko vuoto todella kuukautisvuotoa.

– Eli jos emme ole kartoittaneet kiertoa, emme tiedä varmasti, onko ovulaatio tapahtunut. Voi olla, että vuoto onkin välivuotoa, eikä kuukautisvuotoa.

Luonnollisella ehkäisyllä selvitetään hedelmällistä aikaa

Moni mieltää "varmat päivät" ja luonnollisen ehkäisyn tarkoittavan ainoastaan menetelmää, jossa kalenterin avulla lasketaan kierron pituuksia.

Tosiasiassa kiertotietoisuuteen perustuvia menetelmiä on useita. Omaa hedelmällistä aikaa voi seurata kohdunkaulan liman, peruslämmön tai hormonipitoisuuksien mittauksen avulla.

Lehtilä mukaan menetelmät voivat osoittaa hyvinkin pitkän hedelmällisen ajan.

– Siinä on iso ero, mikä on se biologinen ikkuna ja mikä on se ikkuna, minkä nämä menetelmät tunnistavat.

Käytännössä oikea biologinen ikkuna eli aika, jolloin on mahdollista tulla raskaaksi, on siittiöiden elinikä lisättynä munasolun eliniällä, mikä on yhteensä noin kuusi päivää.

– Emme kuitenkaan millään menetelmällä voi tunnistaa juuri näitä kuutta päivää, vaan menetelmissä on paljon varman päälle pelaamista.

Yleensä menetelmät näyttävät hedelmälliseksi ajaksi vähintään kymmentä päivää. Jos kuitenkin on epäsäännöllinen kierto, hedelmällisenä pidettävä aika voi olla useita viikkoja.

– Moni uskoo tunnistavansa ne kuusi päivää ja pidättäytyy tuona aikana yhdynnästä. Se ei kuitenkaan riitä, sillä ovulaation tarkkaa ajankohtaa ei voi ennustaa etukäteen erityisesti, jos on epäsäännöllinen kierto.

Ehkäisymyytit syynissä

Suvi Lehtilän haastattelu on osa Seksimyytit-sarjaa, jossa murretaan seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä uskomuksia. Toisessa jaksossa syvennytään ehkäisyyn liittyviin myytteihin ja tutustutaan luonnolliseen ehkäisyyn. 

Estävätkö imetys tai alapesu seksin jälkeen raskaaksi tulemisen? 15:03
Estävätkö imetys tai alapesu seksin jälkeen raskaaksi tulemisen? Ehkäisymyytit syynissä.

Kolmannessa jaksossa vieraana nähdään erityistason seksuaaliterapeutti Susanna Syld, joka murskaa fetisseihin liittyviä myyttejä. Haastattelussa seksityöntekijä Lady Clitter kertoo, millaisia fetissejä hän toteuttaa. Koko jakso nyt MTV Katsomossa.

Jäikö ensimmäinen jakso katsomatta? Sarjan ensimmäisessä jaksossa selvitetään, miten eturauhanen liittyy miehen nautintoon ja millaiset seksilelut ovat peniksellisten suosiossa. Katso ensimmäinen jakso tästä.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat