Mihin Skopjen lennon koronaa sairastavat ohjattiin? Suurin osa jatkoi matkaansa Turusta eteenpäin – IS: Lennon tartuntamäärä nousi 26:een

Skopjen lennolla olleesta yli 20 koronatartunnan saaneista vajaat kymmenen on jäänyt Turun seudulle. Loput ovat jatkaneet matkaa muualle maahan. Ilta-Sanomien mukaan tartunnan saaneiden määrä on noussut 24:stä 26:een.

Kaikki Skopjesta Turkuun lauantaisella lennolla olleet 157 matkustajaa on testattu ja tartunnoille altistuneet matkailijat on ohjeistettu karanteeniin, ja yli 20 tartunnan saanutta ovat tiukemmassa valvonnassa eli tartuntatautilain mukaisessa eristyksessä. Turun toimialajohtaja Riitta Liuksa kertoo, että tartunnan saaneista vajaat kymmenen on Turun seudulta.

– He (koronaviruksen kantajat) ovat oleskelupaikkakunnillaan. Heitä oli Turusta yhdeksän. Lisäksi joukossa oli henkilöitä Uudeltamaalta ja laajemminkin Suomesta. He ovat nyt kotikuntiensa tartuntatautiviranomaisten valvonnassa.

Hoitohenkilökunta tarkistaa säännöllisesti puhelimella tartunnan saaneiden vointia sekä sitä, että he pysyvät karanteenissa. Myös kotikäynnit ovat Liuksan mukaan mahdollisia.

Luvut tartunnan saaneiden määrästä vaihtelevat. Ilta-Sanomien tietojen mukaan tartunnan saaneita oli Makedoniasta tulleessa koneessa 26. Turun kaupungin tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Jutta Peltoniemen mukaan tartunnan saaneita on kuitenkin 24.

Kaikki koneessa olleet kontaktoidaan vielä erikseen

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Jutta Peltoniemikertoo MTV Uutisille, että kaikki koneessa olleet kontaktoidaan vielä erikseen, koska tartuntoja oli koneessa paljon. Testinegatiiviset, mutta koronavirukselle altistuneet ohjeistetaan karanteeniin ja altistuneiden tiedot on toimitettu kotikuntiin tai oleskelukuntiin.

– Heidän tietonsa välitetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle ja sieltä koti- tai oleskelukunnille, joiden tartuntataudeista vastaava lääkäri tekee karanteenipäätöksen.

Omaehtoisessa karanteenissa henkilö ei joka tapauksessa saa mennä kouluun, töihin tai harrastuksiin. Tartuntataudeista vastaava lääkäri voi asettaa henkilön (pakko) viralliseen karanteeniin.

– Karanteeni on tiukempi, kun se kohdistuu juuri tiettyyn henkilöön. He eivät voi esimerkiksi mennä ruokakauppaan, vaan viranomaiset varmistavat, että he pärjäävät kotona. Heille soitetaan säännöllisesti ja ruuan saaminen järjestetään joko omaisten, naapurien tai viranomaisten voimin.

Turkuun saapuu uusi lento Skopjesta tänä iltana. Hoitohenkilökunnalla on valmiudet testata kaikki matkustajat, joille annetaan myös ohjeet karanteenista. Peltoniemi kertoo, että tarkat käytännöt lentokentällä tarkentuvat tämän päivän aikana.

– Lentokentälle on menossa muun muassa laboratoriohenkilökuntaa ja tartuntatautilääkäri. Odotan itsekin vielä tarkennusta sen osalta, miten viranomaistyö menee, Peltoniemi sanoo.

Turun Sanomat kertoi eilen, että Skopjesta tulleella lennolla oli matkustajina lähinnä suomalaisturisteja sekä Turun seudulla työskenteleviä kausityöntekijöitä. Peltoniemi täsmensi tänään MTV Uutisille, että Turun telakalla työskenteleviä kausityöntekijöitä oli koneessa vain muutamia.

Pakkokaranteenit mahdollisia riskimaista tulleille

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi eilen että tartuntatautiviranomaiset voivat jatkossa määrätä riskimaista tulleet pakolliseen karanteeniin. 

Aluehallintovirastolla on myös oikeus määrätä riskimaista saapuneet pakolliseen koronatestiin. 

THL:n Mika Salmisen mukaan asetusten uhmaamisesta voi seurata sakko, tai pahimmillaan jopa kolme kuukautta vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat