Useiden mediatietojen mukaan Ukrainan ja Venäjän välisiin neuvotteluihin maaliskuun alussa osallistunut Abramovitsh on saanut myrkytyksen oireita. Miksi venäläinen oligarkki on mukana neuvotteluissa?
Venäläisen oligarkki Roman Abramovitshin asema on erikoinen. Toisaalta hän on venäläinen oligarkki, joka rikastui öljynviennillä 1990-luvun Venäjällä. Toisaalta Abramovitsh vaikuttaa länsimaalaistuneen vuosien aikana, omistamalla muun muassa lontoolaisen jalkapalloseura Chelsean, hankkimalla Portugalin ja Israelin kansalaisuudet sekä tukemalla avoimin käsin hyväntekeväisyyttä.
Kumman riveissä oligarkki Abramovitsh oikein seisoo vai seisooko täysin kummankaan?
Viime aikoina Abramovitshin on raportoitu lentäneen yksityiskoneellaan pitkin ja poikin Eurooppaa, pääasiassa Kiovan, Istanbulin ja Moskovan väliä. Julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan hän toimisi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin välisenä viestinviejänä.
Lue lisää: Times: Putin pyysi Abramovitshia välittämään uhkaavan viestin Zelenskyille – "Kerro hänelle, että aion piestä heidät"
Oligarkki osallistui jo maaliskuun alussa Ukrainan ja Venäjän neuvotteluihin Kiovassa. Tutkivan journalismin sivusto Bellingcatin mukaan Abramovitsh ja kaksi muuta neuvotteluihin osallistunutta olivat saaneet myrkytykseen viittaavia oireita pian neuvotteluiden jälkeen.
Lue lisää: Bellingcat: Venäläisoligarkki Roman Abramovitsh ja kaksi muuta rauhanneuvotteluihin osallistunutta saanut myrkytysoireita
Venäjän hallinto kiisti tänään, että Abramovitsh olisi myrkytetty maaliskuun alussa, kertoo The Moscow Times -lehti. Kreml kuitenkin vahvisti sen, että Abramovitsh toimii välittäjänä neuvotteluissa.
Mies, jolla on miljardeja, suhteita – ja pakoteongelma
Tiedetään, että Abramovitshilla on hyvät välit sekä itse Putiniin, että myös Kremliin. BBC:n mukaan Abramovitsh on puolestaan kiistänyt yhteytensä Putiniin.
Abramovitshista tuli yksi Venäjän rikkaimmista ihmisistä, ja myöhemmin loi hyvin tiiviitä ja läheisiä suhteita entisen Venäjän presidentti Boris Jeltsinin ja nykyisen presidentin Vladimir Putinin kanssa.
Abramovitsh myös asui Kremlissä Jeltsinin perhepiirin kutsusta 1990-luvun puolenvälin jälkeen.
Lue lisää: Oligarkin kahdet kasvot: Roman Abramovitshista tuli satumaisen rikas häikäilemättömässä operaatiossa
Putinin ja Abramovitshin elämäkerrat kirjoittanut brittikirjailija Chris Hutchins on kuvaillut Putinin ja Abramovitshin välejä kuin isän ja suosikkipojan suhteeksi. Hutchinsin mukaan Abramovitsh teitittelee Putinia. Vaikeaa tosin kuvitella, että kukaan muukaan olisi oikeutettu, saati uskaltaisi sinutella Putinia. Abramovitsh tunnetaan Kremlissä taas nimellä Mr A. eli Herra A.
Hyvien suhteiden puolesta puhuu myös se tieto, että Abramovitsh on tiettävästi ollut ensimmäinen henkilö, joka suositteli Putinia jatkamaan Venäjän presidenttinä Jeltsinin jälkeen.
Yhdysvaltalaiset mediat ovat puolestaan kutsuneet Abramovitshia Putinin kassanhoitajaksi.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
1:33
Abramovitshin henkilökohtainen kassa on ollut jäässä Iso-Britanniassa sen jälkeen, kun Britannia määräsi oligarkille talouspakotteita. Abramovitshille on määrätty myös maahantulokielto Britanniaan.
Samaan aikaan, kun Abramovitshille on määrätty pakotteita, Ukrainan presidentti Zelenskyi on pyytänyt Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenilta, ettei tämä kohdistaisi pakotteita Abramovitshiin, mikä kielii osaltaan venäläisoligarkin tärkeästä roolista Ukrainan näkökulmasta.
Yhdysvallat asetti talouspakotteita oligarkille jo Donald Trumpin presidenttikaudella Venäjän yritettyä myrkyttää oppositiojohtaja Alexei Navalnyin.
Abramovitsh kuuluu niin kutsutulle Navalnyin listalle, joka sisältää 35:n vaikutusvaltaisen venäläisen henkilön nimet, joiden epäillään liittyneen hänen myrkytysyritykseensä.
Rooli neuvotteluissa on kysymysmerkki
Abramovitshin roolia Ukrainan ja Venäjän välisissä tulitaukoneuvotteluissa ei ole virallisesti kerrottu. Jalkapalloseura Chelsean edustaja kertoo kuitenkin Sky Newsille, että Ukraina olisi ottanut Abramovitshiin yhteyttä, saadakseen jonkun venäläisvaikuttajan auttamaan rauhan saavuttamisessa.
Pyyntö Abramovitshille tuli Sky Newsin mukaan ukrainalaisen elokuvaohjaaja Alexander Rodnyanskyn kautta.
– Vaikka Roman Abramovitshin vaikutusvalta on rajallinen, hän on ainoa, joka vastasi ja otti itse vastuuta ponnisteluissa, Rodnyansky kertoo Sky Newsille.
Vaikka Abramovitshin tarkka rooli ei ole julkista tietoa, se tiedetään, että hän on toiminut ainakin epävirallisena viestinviejänä toimittamalla henkilökohtaisesti Ukrainan ja Venäjän presidenttien viestejä toisilleen.
Abramovitsh osallistui myös tänään käytäviin neuvotteluihin Turkin Istanbulissa. Vielä on epäselvää jatkuvatko neuvottelut huomenna alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti.