Flunssa tulee ja menee omia aikojaan eikä sen kulkuun voi vaikuttaa – näin uskoo moni ja viruu sängyn pohjalla vailla toivoa paremmasta. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Nuhakuumeen kestoon voi usein vaikuttaa paljonkin, ja taudin voi jopa saada pysäytettyä alkuunsa. Nyt kehitellään erityisesti suusuihkeita.
Flunssa eli nuhakuume on varsinainen riesa niin kodeissa, kouluissa kuin työpaikoilla. Se on tavallisin syy sairauspoissaoloihin ja ihmiskunnan yleisin sairaus.
Aikuinen sairastaa kahdesta neljään flunssaa vuodessa, lapsella määrä voi nousta jopa kymmeneen. Flunssa tulee kalliiksi – Suomessa noin viidesosan kaikista työpoissaoloista on arvioitu johtuvan flunssasta.
Flunssan aiheuttaa virus, joten antibiootit eivät siihen tehoa. Flunssa on taitava tarttuja: se voi tarttua niin kosketuksessa, kuten kättelyssä, kuin aerosolina, jolloin pelkkä oleilu samassa tilassa riittää.
Myös epäsuoraa tartuntaa esiintyy. Osa sairastuneista saa tartunnan koskettuaan esinettä, jota flunssainen on juuri käsitellyt. Kädestä toiseen siirtyvä kännykkä on siis suhteellisen tehokas tartunnan välittäjä. Flunssan välttelijän pitäisi lisäksi olla selvännäkijä, sillä virus tarttuu jo ennen kuin tartuttajalla esiintyy oireita. Itämisaika on noin pari päivää.
Täysi ennaltaehkäisy käytännössä mahdotonta
Moni olisi valmis vaikka seisomaan päällään välttääkseen sänkyyn kaatumisen. Taudin välttäminen kokonaan on kuitenkin ihmisten parissa liikkuvalle käytännössä mahdotonta. Hyvä kunto, liian stressin välttäminen ja lämpimänä pysyminen voivat auttaa pysymään terveenä. Tiheä käsienpesu ja pintojen, kuten ovenkahvojen desinfiointi auttavat. Mutta useimpiin virus joskus iskee elämäntavoista riippumatta.
Kommentti: Liikehdintää flunssarintamalla
Flunssarintamalla on ollut pitkään hiljaista. Vanhat konstit mustaviinimarjamehusta ja sipulimaidosta lähtien ovat edelleen käyttökelpoisia, mutta kiivaassa nykyrytmissä moni ei millään malttaisi kellistyä sängyn pohjalle mehua särpimään. Saisiko taudin sittenkin nitistettyä heti alkuunsa?
Flunssan pysäyttämistä alkuoireisiin on pidetty mahdottomana - jo tarttuneen taudin edessä on lähes luovutettu. Flunssaa on hoidettu lähinnä oireenmukaisesti; kuumelääkettä, avaavaa suihketta ja lepoa.
Nyt vuoden sisällä myyntiin on tullut kaksikin suusuihketta, joiden markkinoijat lupaavat lähes ihmeitä: taudin pitäisi lyhentyä merkittävästi, pysähtyä alkuoireisiin tai jäädä jopa kokonaan tarttumatta. Pharmian suihke ehti ensin, Tamro toi tuotteensa markkinoille kolme kuukautta myöhemmin.
Molemmat käyvät taudin kimppuun paikallisesti kurkun limakalvolla.
Kumpaakin on muistettava suihkuttaa usein, vähintään kahden tunnin välein. Ja molemmat ovat suhteellisen kalliita. Yhden henkilön yhden flunssan torjuntayritys maksaa helposti parikymppiä. Lapsiperheessä kulu on helposti satanen, ja seuraavalla viikolla uusi virus ehkä kurkistaa taas nurkan takaa.
Onko hoidossa järkeä, kun flunssa kuitenkin paranee yleensä lopulta itsestään?
Se riippuu tilanteesta. Jos olisin osallistumassa maratonille, lähdössä jenkkilennolle tai menossa vihille, satsaisin ilman muuta tähänkin konstiin. Myös tuleva pitkä työvuoro on ihan hyvä syy yrittää torpata alkava flunssa vaikka pakolla. Lapsiperheen jatkuvaksi flunssantorjuntakeinoksi lukuisia kertoja päivässä laitettava suihke sen sijaan on turhan hankala ja kallis.
Näin suihkepullomainoksen puolisen vuotta sitten apteekin tiskillä ja uteliaisuuteni heräsi. Olen ehkä nitistänyt suihkeen avulla kaksi flunssanpoikasta – tosin en voi tietää, olisivatko ne muutenkaan äityneet lievää kurkkukipua ja yleistä voipuneisuutta kummemmiksi. Pääasia, ettei ole tarvinnut sairastaa. Seuraava suihkepullo on lääkekaapissa, pahan päivän varalta.
Pienissä pulloissa on kyse isoista rahoista. Jos osittainenkin ratkaisu flunssaan löytyy, säästö työpoissaoloissa ja sairaan lapsen hoitokuluissa on huikea. Lääketeollisuudelle toimiva ja helppokäyttöinen flunssalääke olisi varsinainen kultamuna. Jään odottamaan lisätutkimusten tuloksia.
Kirsi-Marja Peräkylä
– Flunssaa ei voi ennaltaehkäistä syömällä jatkuvasti C-vitamiinia. Myöskään D-vitamiinen tehosta flunssan ehkäisyssä ei ole paljoakaan näyttöä. Sama pätee paljon käytettyihin auringonhattutuotteisiin, sanoo flunssan hoitoa ja mm. C-vitamiinin tehoa pitkään tutkinut dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta.
Myöskään influenssarokotteesta ei ole apua nuhakuumeen ehkäisyssä, se kun torjuu vain influenssaa.
Perinteinen hoito on oireenmukaista
Flunssaa hoidetaan perinteisesti levolla, nenää avaavilla suihkeilla ja särkylääkkeillä, kuten parasetamolilla ja ibuprofeenilla. Allergialääkkeet voivat auttaa pitämään hengitystiet avoimina.
Lepo tehoaa, koska elimistö poistaa levossa taudinaiheuttajia tehokkaammin. Höyryhengitys voi auttaa, samoin nenänhuuhtelukannu. Moni kokee kuuman juoman helpottavan oloa.
Koska vaiva on niin yleinen, myös kansanperinteessä riittää aiheeseen liittyviä uskomuksia. Mummon konsteihin luottava hörppii sipuli- tai valkosipulimaitoa. Kiinalaisessa lääketieteessä limaisuudesta kärsivää neuvotaan luopumaan taudin ajaksi maitotuotteista. Ihmisestä ja uskon vahvuudesta riippuu, toimiiko.
Voiko flunssan pysäyttää alkuunsa?
Aina lepääminen ja rauhassa sairastaminen ei ole mahdollista. Mikä neuvoksi, jos ohjelmassa on vaikka tärkeä työmatka tai oma hääjuhla? Dosentti Hemilän mukaan keinoja löytyy.
– Flunssan kestoa on usein mahdollista lyhentää. Jos toimeen ryhtyy heti ensioireiden ilmaannuttua, tauti voi jopa lyhentyä niin paljon, että se käytännössä seisahtuu alkuunsa, sanoo pitkään flunssan hoitoa Helsingin yliopistossa tutkinut Hemilä.
Nyt uskotaan, että pysäytysvaikutuksen avain on kurkussa. Uusimmat markkinoille tulleet itsehoitovalmisteet tähtäävät nimenomaan paikallisiin vaikutuksiin nielun alueella.
Sinkin tehosta runsaasti näyttöä
Sinkin vaikutusta flunssaan on tutkittu 80-luvulta lähtien. Tutkimusten mukaan nielty sinkki ei flunssaan tehoa, vaan sinkin on liuettava mahdollisimman hitaasti suussa.
Vuonna 2011 julkaistiin yhdistelmäraportti kolmesta plasebokontrolloidusta tutkimuksesta, joissa henkilöt käyttivät sinkkiasetaatti-imeskelytabletteja niin, että päivän imeskeltävä sinkkiannos oli 80–92 mg.
Näissä kolmessa tutkimuksessa sinkki lyhensi flunssan kestoa keskimäärin 42 prosenttia. Toisessa vastaavassa, Hemilän viime vuonna julkaisemassa raportissa päädyttiin samansuuntaisiin tuloksiin: nuhan kesto lyheni 34 prosenttia, nenän tukkoisuus 37, kurkun karheus 33, käheys 43 ja yskä 46 prosenttia. Hemilä suositteleekin omille flunssasta kärsiville potilailleen sinkkiä.
Sinkkitabletti suuhun heti oireiden alussa
– Määrän on kuitenkin oltava riittävän suuri. Päivittäisannoksen pitäisi olla 80 mg sinkkiä. Nykytableteilla tämä vaatii noin 30 sinkkitabletin imeskelyä päivässä, sillä sinkkiä on oltava kurkussa mahdollisimman usein ja kauan. Tablettien imeskely kannattaa aloittaa heti oireiden alettua ja sitä kannattaa jatkaa kunnes oireet helpottavat, neuvoo Hemilä.
Hemilä myös kehottaa tarkistamaan, ettei tuotteessa ole sinkkisitraattia eli sitruunahappoa. Sitruunahappo kun sitoo tehokkaasti sinkkiä ja heikentää siten tabletin tehoa.
– Minkään muun aineen teho flunssaan ei ole niin hyvin osoitettu kuin sinkin, Hemilä huomauttaa.
C-vitamiini lyhentää taudin kestoa
C-vitamiinin tehosta mahdollisena flunssan torjujana ja parantajana kiinnostuttiin, kun 1940-luvulla selvisi, että vitamiinin puute aiheutti lapsille kauhkokuumeita. Ainetta on tutkittu paljon, mutta tutkimusten tulos on, ettei C-vitamiini estä ennalta fllunssaa väestössä suurinakaan annoksina.
Flunssan lyhentäjänä se sen sijaan toimii. Flunssan alettua nautitut suurehkot vitamiiniannokset ovat lievittäneet oireita ja lyhentäneet taudin kestoa.
Kuusi poretablettia C-vitamiinia päivässä
– Näyttö on mielestäni vahva. Tässäkin pätee sama ohje eli vitamiinia on alettava ottaa heti ensioireiden ilmaannuttua. Myös annoksen on oltava riittävä. Suosittelen kuutta grammaa päivässä taudin alkuvaiheessa. Sen saa kuudesta poretabletista. Itse en pidä kymmentäkään grammaa liian suurena annoksena. C-vitamiinin suurin haittapuoli on sen vatsaa löysentävä vaikutus, Harri Hemilä arvioi.
Paljon puhutaan myös probioottien, esimerkiksi maitohappobakteerien mahdollisuuskista flunssan hoidossa. Myös auringonhattua on myyty tarkoitukseen vuosikymmenet. Tutkija Hemilä ei ota näihin keinoihin kantaa.
– Probiootit tehoavat mainiosti antibioottiripuliin, mutta hengitystieinfektioiden osalta näyttöä on hyvin vähän. Auringonhatun osalta taas tutkimustulokset ovat ristikkäisiä, joten pitävää näyttöä ei mielestäni ole.
Uudet flunssasuihkeet haastajina
Tehokas flunssalääke olisi lääketehtaalle kultakaivos. Tutkimusta tehdäänkin jatkuvasti, ja viime aikoina ainakin pari uutta tuotetta on tullut markkinoille saakka.
Tehokkaaksi todettua sinkkiä hyödyntää suomalaisen Pharmia Oy:n kehittämä ja viime vuoden flunssakauteen markkinoille tuoma FluAcute Zinc+ -suusuihke, jonka luvataan lyhentävän flunssan kestoa ja lievittävän oireita. Tuote sisältää sinkkiasetaattia ja B5-vitamiinia. Päiväannos kehotetaan pitämään suurena, vähintään 75 mg:ssa. Sinkkitutkimusta tehnyt Hemilä ei ole tutkinut juuri tätä tuotetta, mutta pitää sitä potentiaalisena flunssan lyhentäjänä.
Toinen samaan markkinarakoon mielivä tuote on muutamaa kuukautta myöhemmin markkinoille tullut Tamron markkinoima ColdZyme-suihke, jonka luvataan vähentävän flunssaan sairastumisen riskiä tai lyhentävän taudin kestoa. Valmistajan mukaan suihke estää flunssavirusten tarttumisen muodostamalla kurkun limakalvolle suojaavan kalvon. Valmistaja mainostaa trypsiini-entsyymiin perustuvaa suihketta ensimmäisenä tuotteena, joka vaikuttaa suoraan flunssavirukseen.
Suihke myydyin flunssatuote Ruotsissa
Trypsiinisuihketta on tutkittu lumetutkimuksessa 46 hengen joukolla, ja tuossa flunssanehkäisytutkimuksessa sairauspäivien määrä koejoukolla väheni. Parhaillaan trypsiinisuhkeen tehoa tutkitaan Ruotsissa palvelukotien henkilökunnan, opettajien, päiväkotihenkilökunnan ja urheilijoiden keskuudessa. Suihke oli viime talvena flunssakategorian myydyin nimike Ruotsissa.
– Voin hyvin ajatella että jonkinlainen mekaaninen kalvo voisi vähentää virusten tarttumista nenään ja nieluun, Hemilä kommentoi.
– Mutta mekaanisen kalvon laitto päivittäin tai monta kertaa päivässä on myös hintakysymys ja toisaalta turvallisuuskysymys. Jos suihkutellaan usein nieluun samaa valkuaisainetta, astmariskikin täytyy ottaa huomioon, Hemilä pohtii.
– Tutkimusta on nyt niin vähän, että en vielä aivan vakuutu suihkeen mielekkyydestä.
Flunssatuotteiden kysyntä kovaa
Flunssan sairastaminen on inhottavaa, ja se näkyy apteekeissa.
– Flunssan ehkäisyyn ja hoitoon käytettävien valmisteiden kysyntä on kyllä näin flunssakauden alussa kovaa, kertoo proviisori, tietopalvelupäällikkö Katariina Lehtinen Yliopiston Apteekista.
– Valtakunnalliseen puhelinpalveluumme ja chattiimme tulee juuri nyt todella paljon kysymyksiä flunssaoireiden lievittämisestä ja erityisesti lasten oireiden helpottamisesta.
– Flunssan torjuntaan tähtäävien tuotteiden myynti apteekeissa on kuluvana vuonna jo yli kaksinkertaistunut viimevuotisesta, kertoo puolestaan tuoteryhmäpäällikkö Tarja Erholtz ColdZymeä markkinoivalta Tamrolta.
– Nimenomaan flunssanehkäisysuihkeet ovat nyt kasvattaneet osuuttaan ja perinteiset monivitamiinit ja auringonhattu-uutteet hiukan menettäneet.
Myös lääkkeetön hoito kiinnostaa. Nenän huuhteluun tarkoitettujen nenäkannujen kysyntä on kasvanut voimakkaasti viime aikoina.
Ei ihan halpaa hoitoa
Flunssan lyhentämiseen myytäviä uusia suusuihkeita on annosteltava usein. Sinkkisuihketta ensimmäisen tunnin aikana neljä kertaa ja sen jälkeen joka toinen tunti. Trypsiinisuihketta on suihkutettava kahden tunnin välein.
20 millilitran pullo sinkkisuihketta maksaa runsaat 20 euroa, yhden flunssan ehkäisyyn mitoitettu trypsiinisuihke 17 euroa. Kolmen päivän sinkkitableteille kertyy hintaa noin 10 euroa, kun annos pidetään 80 mg:ssa.
Hoito ei ole ihan halpaa varsinkin, jos käyttäjiä on perheessä monta. Useimmiten flunssa lopulta paranee myös itsestään.
– Suusuihke on teknisesti kalliimpi valmistaa kuin tabletit, se selittää varmastikin osan hinnasta. Mutta kyllähän nämä suusuihkeet suhteellisen arvokkaita tuotteita ovat, myöntää proviisori Katariina Lehtinen.
Kaikki hoito ei kuitenkaan ole kallista. Psychological Science -lehti julkaisi viime vuonna tutkimuksen, jossa testattiin hyvin luonnonmukaista ja edullista flunssantorjuntakeinoa. Tutkijat pyysivät koehenkilöitä kertomaan saamastaan sosiaalisesta tuesta ja halauksista kahden viikon ajan. Tuon jälkeen tutkittavat altistettiin flunssavirukselle. Ja aivan oikein – runsaasti tukea ja halauksia saaneet sairastuivat harvemmin ja heidän oireensa olivat lievempiä.