Hyvä käsihygienia ja oikea pärskimistekniikka estävät flunssavirusten leviämistä. Jos nuhakuumeen oireita alkaa ilmetä, kannattaa huolehtia riittävästä levosta sekä pyrkiä siihen, ettei tartuta muita. Kotikonstein tartunnan saamista ei voi enää kumota.
Nenä vuotaa, kurkku on kipeä ja aivastuttaa. Olo on väsynyt ja vetämätön, päätäkin särkee. Lihaksia ja niveliä kolottaa. Flunssan eli nuhakuumeen oireet ovat valitettavan tuttuja jokaiselle suomalaiselle.
Ilmojen viiletessä ja lomien loputtua flunssaisuus alkaa lisääntymään, kun ihmiset ovat yhä enemmän yhdessä sisätiloissa. Flunssavirukset leviävät käsien kautta limakalvoille mutta myös pisaratartuntana.
Tyypillisimmin nuhakuume tarttuu päiväkodissa, josta se kulkeutuu lapsen mukana kotiin. Työpaikoilla tartunta saadaan usein ovenkahvasta tai hissinnapista, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Patrik Währn Mehiläisestä. Julkisissa liikennevälineissä tuen ottamiseen tarkoitetut tolpat voivat levittää flunssaa ihmisestä toiseen.
Myös työpaikalla tai bussissa aivastava henkilö saattaa tahattomasti tartuttaa lähellä olevat ihmiset. Niistäminen sisätiloissa aiheuttaa tartuntavaaran kahden metrin säteellä – aivastaminen vielä pidemmälle, Terveyskirjasto kertoo artikkelissaan.
Virus ei säily millään pinnoilla pitkiä aikoja, mutta jos ihminen koskettaa pian saastuneen pinnan jälkeen kasvojaan tai laittaa esimerkiksi leivän suuhunsa, voi muutaman päivän kuluttua olla vuoteen omana.
Käsien kuivaaminen on yhtä tärkeää kuin huolellinen pesu
Flunssatartuntaa voi välttää hyvällä käsihygienialla. Kädet tulisi pestä huolellisesti vedellä aina ulkoa tullessaan ja ennen syömistä. Saippuankaan käyttö ei ole pahaksi, mutta käsidesit tappavat virusten sijaan bakteereita. Pesun jälkeen kädet tulee kuivata kädet huolella.
– Kuivaaminen on yhtä tärkeää tai jopa tärkeämpää kuin käsien peseminen. Käsipuhaltimia pitäisi välttää, sillä pöpöt jäävät sormien pintaan. Ne hankautuvat pois, kun kädet kuivaa, Patrik Währn kertoo.
Käsihygienian lisäksi kannattaa huolehtia oikeasta aivastamis- ja yskimistekniikasta. Suositeltavaa olisi pärskiä kertakäyttönenäliinaan, jonka heittää sen jälkeen pois ja menee pesemään kädet. Jos nenäliinaa ei ole mukana, kannattaa tartuttavien pisaroiden leviämistä estää aivastamalla tai yskimällä käsivarteen tai kainaloon.
Mikäli kotona on jo flunssainen perheenjäsen, kannattaa ihmisen tyytyä kohtaloonsa. Nuhaisen perheenjäsenen laittaminen ”karanteeniin” tai yltiöpäinen hygienia eivät todennäköisesti estä taudin tarttumista. Välttämättä vanhemmat eivät kuitenkaan saa lapselta tartuntaa, sillä aikuisilla on kehittyneempi vastustuskyky.
LUE MYÖS: "Flunssa" tuntui rinnassa asti – lääkäriltä odottamaton diagnoosi nelikymppiselle miehelle
Flunssan taltuttamiseen ei ole taikakeinoja
Jos flunssa tarttuu ja nuhakuumeen ensioireita alkaa ilmetä, ei ihmisellä ole enää paljoa tehtävissä. Hieman tutkimusnäyttöä on siitä, että probiootit saattaisivat auttaa flunssan ehkäisyyn. Ne voivat kuitenkin myös sekoittaa suoliston toimintaa.
Myös C-vitamiinin ja sinkin sanotaan joskus taltuttavan flunssan, mutta Währnin mukaan niiden teho on melko marginaalinen – ja samaa koskee esimerkiksi valkosipulia tai luontaistuotteita. On hyvä muistaa, että enemmän ei ole aina parempi ja vitaminienkin kanssa tulee noudattaa annosohjeita.
Omaa yleistä vastustuskykyään ihminen voi parantaa pysyttelemällä normaalipainossa ja elämällä terveellisesti: huolehtimalla ravinteikkaasta ruokavaliosta sekä riittävästä unesta ja liikunnasta. Flunssan iskiessä ihmisen olisi kuitenkin tärkeä välttää kovaa fyysistä rasitusta. Pahimmillaan fyysisen rasituksen seurauksena ihminen saa sydänlihastulehduksen tai erilaisia rytmihäiriöitä.
(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
Vaikka flunssan paranemiseen ei auta kuin aika, nuhakuumeen oireita voi helpottaa tulehduskipulääkkeillä, jotka tekevät olon mukavammaksi. Burana, parasetamoli tai aspiriini eivät estä tautia tai lyhennä sairastumisaikaa. Karheuden tunnetta kurkussa voi helpottaa lämpimän juoman juomisella. Sokeri, kuten hunaja, puolestaan lamaannuttavat hieman yskärefleksiä.
LUE MYÖS: Herkullisempaa yskänlääkettä saa hakea: Suklaa jopa lääkkeitä tehokkaampi?
Antibootteihin turvaudutaan flunssan hoidossa vasta, jos ihmiselle on tullut pitkittyneitä jälkitauteja. Tyypillisiä flunssan jälkitauteja ovat aikuisilla keuhkokuume ja lapsilla välikorvantulehdus. Myös poskiontelontulehdusta esiintyy usein.
– Valtaosa poskiontelon- ja välikorvantulehduksista paranee ajan myötä itsestään, mutta keuhkokuume vaatii aina antibiootit, Währn sanoo.
Antibioottien turhaa käyttöä on syytä välttää, sillä se lisää antibioottiresistenssiä.
Töihin voi palata kuumeettoman päivän jälkeen
Kuume on tyypillinen merkki siitä, että flunssaan sairastuneen kannattaisi jäädä suosiolla kotiin tautia potemaan. Aikuinen ihminen kuitenkin erittää virusta jo ennen flunssaoireiden ilmenemistä, kertoo Währn. Viruksen erittäminen jatkuu noin viikon ajan sairastumisesta.
– Suurin viruseritys tapahtuu vähän ennen ja ensipäivinä, kun oireet alkavat, mutta aika harva aikuinen on perusflunssan takia viikkoa poissa töistä, Währn sanoo.
Tyypillinen sairasloman pituus flunssan vuoksi on muutaman päivän. Suosituksen mukaan töihin voi palata yhden kuumeettoman päivän jälkeen.
– Ja kun palaa töihin, olisi kamalan tärkeää, että vaikka ei pärskisi, niin noudattaisi hyvää käsihygieniaa, Währn sanoo.
LUE MYÖS: Sitkeä flunssa voi olla mykoplasmaa – osalle tulee vakavampia oireita
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Osittaislähteet: Terveyskirjasto 1 & 2