Suomi saavutti Ilkka Herolan yhdistetyn MM-hopean ohella kaksi maastohiihtomitalia Oberstdorfin MM-kisoista. Hiihdon suomalaiselta ykköspyssyltä Iivo Niskaselta kisat sujuivat kuitenkin alavireisesti. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä pohtii syitä.
Ristomatti Hakola ja Joni Mäki hiihtivät parisprintissä hopeaa ja Suomen naiset 4x5 kilometrin viestissä pronssia.
– Lopputulema, kaksi mitalia, on ihan hyvä. Molemmat hiihtomitalit olivat vähän yllätysmitaleja, ja hyvä, että ne tulivat. Miesten parisprintti oli selkeä mahdollisuus, mutta naisten viesti ei ollut oikein edes mahdollisuus ja silti siitä tuli mitali. Viisikymppiä oli selvä mahdollisuus, eikä siitä tullut, Isometsä ynnää.
Henkilökohtaisilla matkoilla parhaaksi tulokseksi jäi Iivo Niskasen kuudes sija 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailusta. Hiihtämällä Niskanen oli kylläkin maalissa seitsemäs, mutta sijoitus koheni yhdellä pykälällä, kun Norjan Johannes Hösflot Kläbo hylättiin kolarista venäläistähti Aleksandr Bolshunoviin.
LUE MYÖS: Jari Isometsä antaa palaa 50 kilometrin kohupäätöksestä: "Väärä mies voitti"
Isometsä summaa, että Niskanen ja Krista Pärmäkoski eivät päässeet missään vaiheessa viimeisen päälle loistokuntoon.
– Tulokset korreloivat aika lailla sitä, mitä maailmancup on ollut. Miesten parisprintti ja naisten viesti paikkasivat sitä, että henkilökohtaisilla matkoilla meni alakanttiin.
Yhtenä valonpilkahduksena oli Katri Lylynperän kahdeksas sija perinteisen sprintissä. Riitta-Liisa Roponen puolestaan hiihti 10 kilometrin vapaan kilpailussa kymmenenneksi. Krista Pärmäkosken paras henkilökohtainen sijoitus oli myös kahdeksas; sen hän hiihti perinteisen tyylin 30 kilometrillä.
Maailmancupissa kelpo suorituksia esittänyt Kerttu Niskanen ei päässyt MM-kisoihin hiljattaisen vasemman jalan pohjeluun murtuman takia.
Koronan vaikutukset
0:37
Monisyinen kysymyksensä on, miksi Iivo Niskasellakin meni kokonaisuutena niin vaisusti. Miesten 4x10 kilometrin viestin toinen perinteisen osuus oli suomalaiselta oiva veto, mutta henkilökohtaisilta matkoilta irtosi päätöskisan kuudennen sijan ohella 18. tila 15 kilometrin vapaan väliaikalähtökilpailussa ja 13. sija yhdistelmäkilpailussa.
– Korona on aiheuttanut muutoksia. Ei ole ollut ulkomaan leirejä, ei korkean paikan harjoittelua. Sitä ei tietysti ole ollut norjalaisilla eikä ruotsalaisillakaan, mutta on jouduttu tekemään eri tavalla asioita, kun ei olla päästy leireilemään kuin Suomessa. Se on varmasti yksi asia, joka on jonkin verran vaikuttanut.
– Näkee, että tarvitsemme korkean paikan harjoittelua. Se on tärkeää, minkä myötä sopii toivoa, että päästäisiin taas ensi syksynä leireilemään ja palaamaan niin sanotusti vanhaan.
Kilometrien jalostaminen vauhdiksi
Yhtenä useita suomalaishiihtäjiä koskeneena teemana Isometsä on havainnut myös harjoittelumäärien suuruudesta kertomisen mediassa.
– On tuhatta ja yhdeksää sataa tuntia. Nyt kannattaa ehkä miettiä, että määriä ei voida ainakaan lisätä, koska joistakin urheilijoista näkee selkeästi, että ei olla kestetty harjoittelua. Ei kaikista, mutta osasta.
– Tärkeä pointti on se, millä tavalla ruvetaan jalostamaan niitä kilometrejä vauhdiksi.
LUE MYÖS: Jari Isometsä moittii Iivo Niskasen reaktiota – "Turha siinä on enää huudella"
Isometsän sanoin MM-kisojen myötä yhtä kaikki tiedetään "tasan tarkkaan, missä ollaan" – millainen matka kärkeen on.
– Jokainen urheilija varmasti näki noissa kisoissa, mitä asioita pitää parantaa. Sitä vartenhan arvokisoissa ollaan. Kun kisat ovat ohi, niin analysoidaan ne ja mietitään, missä voisin olla vielä parempi. Uusi harjoituskausi käyntiin ja siitä alkaa matka kohti ensi vuoden Pekingin olympialaisia.
Maailmancup-kausi päättyy viikon kuluttua Sveitsin Engadinissa.