Mikä on kansanrintamahallitus? Termillä historiaa jo 1930-luvulta – sana on jälleen kaikkien huulilla, kun Suomeen kasataan hallitusta

6:48imgVideo: Mikael Jungner arveli aamun Huomenta Suomessa, että Antti Rinne kasaa kansanrintamahallituksen. Pertti Salolainen ihmetteli Jungnerin spekulaatiota.
Julkaistu 08.05.2019 10:08
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Hallitusspekulaatioissa on esitetty vaihtoehdoksi kokoonpanoa, josta käytetään ytimekkäästi termiä kansanrintama. Mitä kansanrintama oikeastaan tarkoittaa?

Kansanrintama (englanniksi Popular Front) on tarkoittanut ympäri maailmaa yhteistyötä, jossa puolueet poliittisen kentän vasemmalta laidalta keskelle muodostavat esimerkiksi yhteisen hallituksen.

Historiallisesti kansanrintamaan on saattanut kuulua hyvinkin erityyppisiä puolueita kommunisteista sosiaalidemokraattien kautta liberaaleihin keskustapuolueisiin.

Encyclopedia Britannican -tietosanakirjan mukaan varhaisia esimerkkejä kansanrintamahallituksista ovat fasisteja vastustaneet hallitukset Ranskassa ja Espanjassa 1930-luvulla.

Suomessa kansanrintamahallituksina on pidetty etenkin 1960-luvun lopun hallituksia, joissa maalaisliitto eli nykyinen keskusta teki yhteistyötä SDP:n ja sosialistipuolue SKDL:n kanssa.

Nyt, käynnissä olevissa Antti Rinteen (sd.) vetämissä hallitustunnusteluissa, kansanrintamalla tarkoitetaan vaihtoehtoa, jossa hallituksessa olisivat SDP:n lisäksi keskusta, vasemmistoliitto ja oletettavasti myös vihreät ja RKP.

Tämä tarkoittaisi yhtäältä keskusta-vasemmistolaista yhteistyötä ja toisaalta kokoomuksen jäämistä oppositioon.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka