Mikä on NFT ja miksi sellaisia ostetaan? Tämä ilmiöstä tulee tietää

Mitä ovat NFT:t, siis non-fungible tokenit? Tästä netti-ilmiössä on kyse.

Netti on täynnä ilmiöitä, joiden kyydissä pysyminen vaatii työtä. Viimeisin ilmiö ovat NFT:t, joiden ostamisesta on kohistu netissä jo vuoden ajan. Mutta mitä ovat NFT:t, ja miksi niitä ostetaan?

Mitä tarkoittaa NFT?

Nimi tulee sanoista non-fungible token. Nimi tarkoittaa, että NFT on ainutlaatuinen eikä sitä voi korvata toisella asialla. NFT:tä voisikin verrata harvinaiseen keräilykorttiin.

Mitä NFT:t oikein ovat?

NFT on kryptovaluuttatekniikka. Se on ollut olemassa jo vuosia, mutta nousi otsikoihin ja suuren kansan tietoisuuteen vasta vuonna 2021.

NFT on digitaalinen, keräiltävä "valuutta", kuten taideteos, video tai kuva. Jos sinulla esimerkiksi on netissä jokin suosikkimeemi, voisit omistaa sen NFT:n. 

– Meillä on ollut tapa kerätä maalauksia ja veistoksia, mutta tähän asti ei ole ollut hyvää tapaa kerätä digitaalista taidetta. NFT:t tarjoavat tällaisen tavan, NFT-myyntialustan perustanut Duncan Cock Foster kuvaili CNN:lle.

NFT voi olla uniikki teos, jota on vain yksi kappale, tai osa sarjaa, kuten lapsuudesta tutut keräilykortit. Esimerkiksi nettimaailmasta tuttu meemi, giffissä lentävä Nyan Cat, on myyty NFT:nä.

Nyan Catista on myyty NFT. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Mikä on NFT:n arvo?

NFT:den arvo vaihtelee suuresti. Otsikoihin ovat kuitenkin päätyneet miljoonia kaupoillaan tienanneet.

Esimerkiksi Twitterin perustaja Jack Dorsey päätti myydä ensimmäisen tviittinsä, jossa todetaan "just setting up my twttr", suomeksi "perustelen tässä Twitter-tiliäni". Hän sai NFT:stään 2,9 miljoonaa dollaria. 

Digitaiteilija Beeplenvideon NFT puolestaan myytiin miljoonilla. Videolla tienasi yhdysvaltalainen Pablo Rodriguez-Fraile, joka myi aiemmin 67 000 dollarilla ostamansa videoklipin 6,6 miljoonalla dollarilla. 10 sekunnin mittaisessa teoksessa esiintyy nurmikolla alastomana makaava Donald Trump. Videon näet tässä:

Mutta miten netissä jo vuosia levinneen kuvan voi muka omistaa?

Vaikka meemin voi kopioida tuhansia kertoja, sen NFT:n voi omistaa vain yksi ihminen. NFT toimii siis taideteoksen tavoin, kuvailee The Verge: sinullakin voi olla kotonasi Mona Lisa -taulun kopio, mutta aitoja Mona Lisoja on olemassa vain yksi.

Vaikka Jack Dorseyn myymä tviitti siis edelleen on hänen Twitter-tilillään kaikkien nähtävissä, sillä on nyt omistaja; omistaja omistaa tviitin, jonka aitouden Dorsey on taannut. Sitä voisi ajatella Dorseyn myymänä, virtuaalisena nimikirjoituksena, CNBC sanailee.

Tämä tviitti on myös NFT. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Miten NFT:tä voi ostaa?

NFT:tä myydään erilaisilla alustoilla, kuten OpenSea, Mintable ja Crypto.com. Niitä ostetaan kryptovaluutalla, kuten ethereumilla. Osa alustoista nappaa välistä palvelumaksun.

Miten NFT myydään?

NFT:n omistaja lataa sisällön, kuten kuvan, myyntisivustolle ja seuraa sivuston ohjeita. Kuvasta luodaan NFT, jonka sitten voi myydä. Periaatteessa kuka tahansa voi tehdä mistä tahansa teoksestaa NFT:n.

Kuten tavanomaisessakin taidekaupassa, taiteilija omistaa edelleen työnsä copyright-oikeuden. Hän myös saa osuuden NFT:nsä tulevista myynneistä.

Mutta mitä merkitystä NFT:llä on?

Taiteilijalle NFT:t tarjoavat tavan myydä taidetta, jolle ei kenties muuten olisi olemassa markkinoita. Se myös takaa tuloja kyseisestä NFT:stä myöhemmin.

Ostaja taas saa tukea taiteilijaa, josta pitää. Hän saa myös ostaa oikeuden taideteokseen. Toisaalta NFT:t ovat kuin osakkeita: ostaja saattaa hankkia meemin itselleen toivoen, että sen arvo nousee huimasti, jotta työn voi myöhemmin myydä valtavalla voitolla. Arvonnousu saattaa kuitenkin jäädä vain haaveeksi.

Lue myös:

    Uusimmat