Monet Tomin naisasiakkaat kokivat syyllisyyttä siitä, että haluavat enemmän kuin kumppaninsa. Seksityöläisenä toiminut Tomi uskoo, että seksistä puhutaan liian vähän.
Yllä oleva video esittelee, miltä näyttää BDSM-ammattilaisen työtilassa!
– Oli asiakkaita, jotka eivät saaneet tarpeeksi seksiä parisuhteessa ja halusivat ulkoistaa sen. Tai näin ajattelin aluksi: että se on lähinnä seksi, mitä he eivät saa tarpeeksi, Tomi kuvaa.
– Mutta sitten huomasin, että se on enemmän se läsnäolo. Aito kohtaaminen, mitä asiakkaat tulivat hakemaan
Tomi on entinen seksityöntekijä. Hän työskenteli niin sanottuna miesseuralaisena Suomessa ja ulkomailla yli kymmenen vuoden ajan.
Tomi kirjoitti yhdessä Krista Kasvin kanssa urastaan kirjan Miesseuralainen – Ei niin harmaita tositarinoita. Koska kirjan kaikki tapahtumat ovat totta, molempien kirjoittajien nimet on muutettu.
Suhteiden ongelma numero yksi oli kommunikointi
Tomi uskoo, että seksistä puhutaan liian vähän. Avoin puhe voisi viedä suhteita ja yksilöitä eteenpäin – ja jopa pelastaa parisuhteita.
Seksityökään ei ollut pelkkää yhdyntää. Tomin mukaan seksiä oli itse asiassa prosentuaalisesti melko vähän.
– Enemmän se oli sellaista aitoa läsnäoloa, kosketusta, sitä, että olin kuuntelijan roolissa: keskusteltiin, juteltiin paljon, jopa puitiin heidän parisuhdeongelmiaan ja parhaimmillaan pystyin auttamaan parisuhteessa. Toki saatoin siinä menettää asiakkaan, mutta se ei haitannut minua. Oli mielestäni hieno asia, että ihmiset pääsivät etenemään parisuhteessa, ja myös seksissä.
Kokemuksensa perusteella Tomi sanoisi, että suhteiden ongelma numero yksi oli kommunikointi. Jo pelkkä seksistä maksaminen saattoi ratkaista tilanteen, sillä usein asiat eivät tämän jälkeen voineet enää palata ennalleen. Joskus suhde koki kriisin, lujittui ja parani; toisinaan edessä oli ero.
– Väkisinkin suhde lähti tällaisen tapaamisen johonkin suuntaan, mikä on tosi hyvä juttu. Että ei olla suhteessa, mikä ei ole hyvä suhde, tai parannetaan suhdetta niin, että molemmilla on mukavaa siinä.
Mitä naiset haluavat?
Monet Tomin naisasiakkaat kokivat syyllisyyttä siitä, että haluavat enemmän kuin kumppaninsa. Monen mieleen onkin rakennettu malli, jonka mukaan on jotenkin väärin, että nainen haluaa enemmän kuin mies. Jos haluja onkin, ne pitäisi piilottaa.
– Yhteiskunta tuo paljon esille sitä, että on OK, että mies haluaa paljon. Se, että myös naiset haluavat ja saavat haluta ihan yhtä paljon ja enemmänkin, on ihan yhtä oikein. Naisten oli ehkä vaikeaa sisäistää tämä ajatus, Tomi sanoo.
Mitä naiset sitten haluavat?
– Tulla kohdatuksi. Tulla kohdatuksi omana itsenään, Tomi sanoo.
– He haluavat sitä, että he saavat haluta, mitä he haluavat ja halut ovat ihan OK. Että he eivät tule tyrmätyksi.
Tomin mukaan naisten halut ovat hyvin monimuotoisia.
– Jos kylmästi vertaa naista ja miestä, niin itse olen huomannut, että naisen halut ovat paljon moniulotteisempia. Ne vaihtelevat paljon tilanteen sisälläkin, ja ne ovat paljon monimuotoisempia, Tomi kuvaa.
– Nainen on hyvin moniulotteinen. On todella vaikea sanoa, mitä nainen haluaa vaikkapa seksissä, koska kaikki haluavat aina eri asioita. Monella on vahva tarve sellaiselle, että tulee kohdatuksi ja saa olla oma itsensä ilman mitään paineita.
"Seksihän menee vain paremmaksi, mitä enemmän toista tuntee"
Tomin neuvo pariskunnille:
”Laittakaa kalenteriin joku päivä pari tuntia aikaa, jonka aikana keskustelette, missä suhteessanne mennään tällä hetkellä. Tämä on vähän kuin suhteen kehityskeskustelu, ja sen voi pitää myös pelkästään seksistä.
Kun tietää, mitä itse haluaa, ja kertoo sen toisellekin, toinen pystyy auttamaan. On hienoa tietää, mitä toinen haluaa elämältään, ja pystyä auttamaan siinä. Silloin myös rakkaus syvenee, ja pystyy luottamaan toiseen paremmin.”
Kauan yhdessä olleita pareja Tomi neuvoisi panostamaan kommunikointiin.
– Se, että ensin oppii itsestään, ymmärtää, mitä oikeasti haluaa ja missä omat rajat menevät. Sen jälkeen voi kertoa rehellisesti ja aitona omana itsenään toiselle, mitä oikeasti haluaa, Tomi sanoo.
– Sitten lähdetään kehittämään asioita yhdessä. Ymmärretään, missä rajat menevät, mitkä ovat oikeita rajoja ja missä pystytään vähän joustamaan ja luovimaan, rakentamaan uusia rajoja. Sitä voi esimerkiksi ajatella, että ei tykkää jostakin asiasta, ja sitten, jos sitä kokeilee, se voi olla tosi kivaa. Kommunikoinnista kaikki lähtee.
Arvokkainta olisi oppia ymmärtämään ja kuulemaan kumppaniaan; ottamaan toinen vastaan sellaisena kuin tämä on. Samalla joutuu hyväksymään sen, että toiveet menevät harvoin täysin yksiin.
– Pitää hyväksyä se, että toinen saattaa olla hyvin erilainen tietyissä jutuissa. Ja se on ihan yhtä OK.
Ajatuksen siitä, että pitkässä parisuhteessa seksi hiipuu ennemmin tai myöhemmin, ei Tomin mukaan tarvitse pitää paikkaansa – onneksi.
– Kyllähän seksi nimenomaan paranee, jos molemmat panostavat siihen ja siitä tehdään yhteinen juttu, jota halutaan kehittää. Seksihän menee vain paremmaksi, mitä enemmän toista tuntee.
Osittainen lähde: Krista Kasvi ja Tomi Ros: Miesseuralainen – Ei niin harmaita tositarinoita (Fitra 2018)