Seksistä puhuminen voi tuntua vaivaannuttavalta, minkä vuoksi siitä kannattaa tehdä tapa jo heti suhteen alussa.
Seksistä puhuminen pari- tai monisuhteessa, tai ihan vain intiimisuhteissa, ei ole kaikille aina helppoa, mutta kynnystä voi alentaa, jos tekee siitä luontevan tavan heti suhteen alussa.
Pidemmässä suhteessa ei kuitenkaan kannata tuudittautua siihen, että yksi keskustelu riittäisi ja samalla kaavalla voitaisiin mennä vuodesta toiseen.
Lue myös: Seksuaaliterapeutti kertoo, mitä terapiassa tapahtuu
Aina samanlaista seksiä
Väestöliiton Terapiapalveluiden erityistason seksuaaliterapeutti Marjo Viinasen mukaan on hyvä muistaa, että ihmisen seksuaalisuus on muuttuvaa ja mukautuvaa.
– Asiat, joista nautti viisi vuotta sitten, eivät välttämättä ole enää samoja asioita, mistä nauttii nyt, Viinanen sanoo.
Välillä on tietysti hyvä, että tietää ja tuntee itsensä ja kumppaninsa ja voi toimia tutulla ja turvallisella kaavalla, Marjo Viinanen muistuttaa.Shutterstock
Jos suhteen alussa on käyty keskustelu siitä, mistä osapuolet pitävät ja mikä taas tuntuu itselleen epämiellyttävältä, kannattaa kaikkien mieltymykset päivittää aika ajoin.
– Sillä myös välttää sen, ettei seksistä tule rutiininomaista, joka toistuu aina samalla tavalla ja siitä lähtee leikkisyys ja ilo. Kyllähän siinä moni kyllästyy ja kaipaa vaihtelua, jos seksi on aina samanlaista, että viisi minuuttia näin, käännytään ympäri ja sitten kolme minuuttia noin.
Lue myös: Aiempaa useampi suomalaispari pohtii tätä kysymystä
Terapia voi auttaa sanoittamaan omaa kokeilunhalua, muttei aivopestä ketään
Seksuaaliterapia voi auttaa keskusteluissa toimimalla puolueettomana maaperänä, mutta terapian tavoitteena tai lopputulemana ei ole ylipuhua ketään tekemään jotakin, mitä hän ei todellakaan halua tehdä.
– Jos toinen tykkää jostain sellaisesta, mikä tuntuu itsestään todella vastenmieliseltä, niin ei ole tarkoituskaan, että jotkut tulisivat seksuaaliterapiaan ja toinen sanoisi, että haluaa todella paljon anaaliseksiä ja toinen sanoo, että en todellakaan halua, Viinanen sanoo.
Seksuaaliterapia ei auta suostuttelemaan ketään tekemään jotain sellaista, mitä tämä ei halua, mutta se voi auttaa avaamaan keskustelua.Shutterstock
Sen sijaan keskustelu voi auttaa löytämään muita tapoja harjoittaa seksuaalisuutta suhteessa tai ylipäätään auttaa avaamaan, mitä esimerkiksi juuri anaaliseksi kummankin mielessä tarkoittaa.
– Jos asioista keskustellaan vain otsikkotasolla, eikä avata ajatusta enempää, voi olla, että syntyy väärinymmärryksiä.
Toki tarkemmankin keskustelun jälkeen reaktio voi olla, ettei toinen halua kokeilla jotakin ja sitä päätöstä kaikkien pitää kunnioittaa.
– Toistelen aina asiakkailleni sitä, että ei tarvitse suostua huonoon seksiin tai harrastaa sitä, jos ei tee mieli tai ei halua. Toisen mieliksi ei pidä suostua. Se harvemmin luo hirveän hyviä kokemuksia, vaan päinvastoin voi tuoda olon, että rajoja ylitetään.
Lue myös: Näistä syistä naiset hakeutuvat seksuaaliterapiaan
Onko anaaliseksi aina likaista? Seksuaalineuvoja kertoo, miten huolehtia hygieniasta
Katso myös: Tämä seksitapa on yhtä "normaali" kuin penis-emätinyhdyntä
1:47Seksuaalineuvoja Joonas Pesosen mukaan miehet saattavat pelätä naurunalaiseksi joutumista, jos ehdottavat kumppanilleen tätä tiettyä seksitapaa.