"Meidän pitäisi keskittyä tekemään enemmän niitä terveyttä ja hyvinvointia edistäviä asioita, joita jo tehdään kunnissa ja hyvinvointialueilla."
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uudeksi pääjohtajaksi on nimitetty Mika Salminen, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Valtioneuvosto päätti nimityksestä tänään.
Salminen aloittaa pääjohtajana ensi vuoden alussa. Viiden vuoden määräaikainen kausi kestää vuoden 2028 loppuun.
– Tärkein tavoitteeni on pitää THL relevanttina yhteiskunnallisena vaikuttajana, jonka arvioihin luotetaan laajasti ja joka on haluttu yhteistyökumppani. Tämä vaatii uskottavuuden ylläpitämistä eli sidosryhmien tarpeiden kuuntelemista sekä jatkuvaa oppimista ja valmiutta muutoksiin, Salminen kertoo THL:n tiedotteessa.
Salminen arvioi, että liikkumattomuus, ylipainon lisääntyminen ja eritoten nuorten mielenterveyden ongelmat ovat tämän hetken vakavimpia kansanterveydellisiä kysymyksiä Suomessa.
– Mihinkään näistä ei ole olemassa nopeita ratkaisuja tai poppakonsteja. Meidän pitäisi keskittyä tekemään enemmän niitä terveyttä ja hyvinvointia edistäviä asioita, joita jo tehdään kunnissa ja hyvinvointialueilla. Tällaisia ovat esimerkiksi liikunnan, kulttuuritoiminnan ja yhteisöllisyyden tukeminen, Salminen sanoo.
– Haluan myös korostaa planetaarisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä eli ihmisen ja luonnon yhteistä hyvinvointia - monestakin syystä. Tiedämme esimerkiksi, että ilmastomuutos ja sen tuomat uhat ovat osa nuorten mielen hyvinvointia rasittavista asioista.
Salminen toimii nykyisin THL:ssä hyvinvointivaikuttajat-osaston johtajana. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori.
Viime vuoden syksyyn asti Salminen työskenteli THL:n terveysturvaajat-osaston johtajana. Hän on toiminut THL:ssä ja sitä edeltäneessä Kansanterveyslaitoksessa erilaisissa esimies- ja johtamistehtävissä vuodesta 1996 lähtien.
Lue myös: Suomessa uusi korona-aalto – asiantuntija: Nämä ihmiset suurimmassa vaarassa
Panostusta ennaltaehkäisyyn
Vuoden alussa aloittaneiden hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne ja sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus ovat viime aikoina herättäneet huolta. Salmisen mukaan THL voi auttaa ja rohkaista alueita tekemään päätöksiä, joita palvelujärjestelmän muutos vaatii.
Tämä tarkoittaa erityisesti panostamista perusterveydenhuollon ennaltaehkäiseviin toimiin ja vahvaan yhteistyöhön kuntien kanssa terveyden edistämisessä.
– Tämä silläkin uhalla, että erikoissairaanhoidossa on karsittava palveluverkkoa ja sairaaloiden on erikoistuttava entistä enemmän, Salminen jatkaa.
Salminen nostaa esiin työssäkäyvien ja muun väestön räikeän eriarvoisuuden sosiaali- ja terveyspalveluihin pääsyn osalta. Hänen mukaansa tämän ratkaisemiseksi on uskallettava uudistaa myös vaikkapa työterveysjärjestelmää, kuten THL on jo aiemmin esittänyt.
Lue myös: "Halutaanko meidät tappaa pois?" – Esko, 86, haukkuu koronarokotusjonot
Hakijoissa tunnettuja nimiä
THL:n pääjohtajan tehtävää haki 17 ihmistä. Hakijoiden joukossa oli Salmisen ohella muitakin koronapandemian aikana tutuksi tulleita nimiä kuten THL:n terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve sekä Taneli Puumalainen, joka työskentelee nykyisin osastopäällikkönä STM:ssä. Tehtävää haki myös muun muassa STM:n ylijohtaja Päivi Sillanaukee.
Haussa loppusuoralle pääsivät Salmisen lisäksi Puumalainen ja Sillanaukee.
Pääjohtajan pestistä keskusteltiin julkisuudessa toukokuussa, kun toimitusministeristö päätti löyhentää virkaa koskevia kelpoisuusvaatimuksia. Nykyisin pääjohtajalta ei enää vaadita tohtorin tutkintoa.
THL:n pääjohtajana vuodesta 2019 lähtien toiminut Markku Tervahauta ei hakenut jatkokautta.
5:16