Mikä suhteessa ulkomaalaisen kanssa mättää?

Kuva: Shutterstock
Kuva: ShutterstockCopyright MTV oyj/Helmi/Shutterstock
Julkaistu 12.03.2010 23:58

Suhde ulkomaalaisen kanssa on rikastuttava kokemus, mutta erilainen kulttuuritausta tuo liittoon myös haasteita. Neljä naista kertoo, mikä elämässä erimaalaisen kanssa raivostuttaa ja ihastuttaa.

Heini, 26, on naimisissa hollantilaisen miehen kanssa. Mies ehti asua Suomessa jo tovin ennen kun pariskunta tapasi, joten mies oli jo tottunut suomalaiseen kulttuuriin.

Pariskunnan kulttuuritausta ei eroa toisistaan ratkaisevasti, joten ongelmia suhteeseen on aiheuttanut oikeastaan vain kieli. Etenkin suhteen alkuaikoina kommunikointi kouluenglannilla oli välillä haastavaa. Neljän vuoden jälkeen vaikeuksia ei kuitenkaan juurikaan ole.

– Mutta en minä vieläkään tiedä, mikä on esimerkiksi ruuvi englanniksi, Heini muistelee naureskellen taannoista muuttourakkaansa.

Hollantilais-suomalainen pariskunta pärjää mainiosti yhdessä, mutta yllättäen ennakkoluuloja on löytynyt lähipiiristä.

– Minulta on esimerkiksi kysytty, millä kielellä aiomme kasvattaa yhteiset lapsemme - huonolla englannillako? Heini harmittelee.

Miehen ja naisen paikka

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

Somalialaistaustaisen miehen kanssa seurustellut Heli, 28, muistelee, että ulkomaalaisen kanssa seurustelu rikastutti elämää tuoden mukanaan uuden kulttuurin ruokineen ja tapoineen. Myös vieraan kielen opettelu oli mukavaa. Helillä on suhteesta ulkomaalaistaustaiseen mieheen kuitenkin myös huonoa sanottavaa.

– Kyllähän se niin on, että suomalaisnaisen asema on niin erilainen kuin mihin somalialaismiehet ovat tottuneet. Nainen on heidän mielestään miehen tarpeita varten, Heli sanoo.

Suomalaisen tahtonaisen ja somalialaismiehen yhteiselo ei ollutkaan aina ruusuilla tanssimista. Ristiriitatilanteissa Heli halusi pitää oman päänsä, mihin mies ei ollut tottunut.

– Kerran jouduin seisomaan pitkään parvekkeella, kun uskalsin vastustaa häntä, Heli muistelee.

Kulttuurierot näkyivät myös vanhempien kunnioittamisessa.

– Oman kumppanin asema jää aina toiseksi. Jos somalialaisen äiti ja isä päättävät jotakin, kumppanilla ei ole siihen mitään sanottavaa, Heli kertoo.

Uskonto erotti

Kati, 29, muistelee suhdetta ulkomaalaistaustaiseen muslimimieheen avartavana kokemuksena.

– Suhde saa väkisinkin näkemään oman kulttuurinsa eri silmin ja kyseenalaistamaan asioita. Silloin oppii olemaan suvaitsevainen ja ymmärtämään, ettei minun kulttuurini ole se ainut ja oikea kulttuuri, Kati kertoo.

Katin mielestä ulkomaalaiset miehet ottavat naisen paremmin huomioon kuin suomalaiset.

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

– He pitävät naisia naisina ja avaavat esimerkiksi oven. Suomalainen tasa-arvon kannattajamies ei välttämättä tee näin, vaikka onhan tämä yksilökysymyskin, Kati sanoo.

Yhteiset arvot ovat Katin mielestä kuitenkin niin tärkeät, että yhteenkuuluvuuden tunne voi ulkomaalaisen kanssa olla koetuksella.

– Minun on voinut olla mahdotonta katsoa vakavasti muslimin viittä rukoilukertaa päivässä. Kaikki muslimit eivät lisäksi pidä baareissa käymisestä, joten tämä on aiheuttanut erimielisyyksiä ja väärinkäsityksiä, Kati sanoo.

Ylimääräistä huolehtimista

Paula, 26, iloitsee siitä, että sekä oma että sukulaisten kielitaito on kehittynyt sen jälkeen, kun hän alkoi seurustella englantilaisen miehen kanssa. Vaihto-oppilasvuonna alkanut suhde sai uusia haasteita, kun pariskunta muutti yhdessä Suomeen.

Englantilaismiehen sopeutuminen uuteen maahan ei ollut täysin vaivatonta. Ensimmäinen vuosi meni hampurilaisravintolan kassalla ja sopeutuminen helpottui vasta, kun mies sai opiskelupaikan ja löysi sitä kautta ystäviä. Paulalla on kuitenkin jatkuvasti hieman huono omatunto siitä, että mies on muuttanut koko elämänsä vain hänen vuokseen.

Toisen viihtyvyydestä täytyy myös huolehtia aivan eri tavalla nyt, kun uusi kaveripiiri on suomalainen.

– Illanistujaisissa käy helposti niin, että kieli vaihtuu englannista suomeen. Lisäksi mieheni ei pysty kommunikoimaan isäni kanssa juuri lainkaan, sillä hän ei puhu englantia, Paula kertoo.

Uuden suhteen myötä Paula joutuu reissaamaan nykyään kolmen maan välillä, sillä miehellä on sukulaisia myös Ranskassa. Jatkuva matkustelu käy kuitenkin kukkaron päälle.

– Joskus olisi kiva matkustaa muuallekin, mutta sukulaissyistä menemme aina Englantiin tai Ranskaan, Paula harmittelee.

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle