Korkeasaaren eläintarha Helsingissä sai vajaa viikko sitten uuden pienen ja suurisilmäisen asukkaan. Eteläamerikkalainen margai on uhanalinen pieni kissapeto, jonka elinoloja uhkaavat hakkuut Etelä- ja Keski-Amerikan metsissä.
Margai saapui Korkeasaareen viime tiistaina Walesista. Matka Suomeen sujui hyvin, sanoo Korkeasaaren eläintarhan kuraattori Hanna-Maija Lahtinen.
– Hyvin oli matka sujunut. Saimme heti tiedon sekä lähettävästä eläintarhasta että kuljetusfirmasta. Margai alkoi myös syödä heti, kun hän pääsi meille.
Lahtisen mukaan kaksivuotias naarasmargai on kotiutunut Korkeasaareen varsin hyvin. Se on uskaltaununut ulos kuljetuslaatikosta ja asuu tällä hetkellä Amazonia-talossa. Pian pikkuinen pitkähäntä pääsee ulos tutkailemaan Suomen kesää.
– Tällä hetkellä margai on vielä sisätarhassa. Nyt vielä fiksailemme sille kiipeilyrakenteita ulkotarhaan. Kohtapuoliin se pääsee ulos Suomen kesään.
Margai elää tiheissä metsissä
Margai (”Leopardus wiedii”) on Etelä- ja Keski-Amerikan tiheissä metsissä elävä pienikokoinen kissapeto. Sitä on kutsuttu myös pitkähäntäkissaksi ja puuoselotiksi. Laji on läheistä sukua oselotille.
Täysikasvuinen margai painaa vain noin kahdesta ja puolesta kilosta neljään kiloon. Eläimellä on sen pituuteen suhteutettuna varsin pitkä häntä. Silmät ovat varsin suuret.
Margai on loistava kiipeilijä
Korkeasaaren eläintarhasta kerrotaan, että margai on varsin etevä kiipeilijä. Se pystyy kiipeämään puissa oravan tapaan. Lähes kaikista muista kissapedoista poiketen, se pystyy hyökkäämään saaliinsa kimppuun puun oksalta.
Margaissa on myös pari muuta ainutlaatuista ominaisuutta kissojen joukossa: se pystyy roikkumaan puusta hetkellisesti vain yhden tassun varassa. Lisäksi se pystyy laskeutumaan puusta pää edellä. Yleensä kissat laskeutuvat takaperin.
Hakkuut uhkaavat pitkähäntää
Monen muun kissapedon tapaan myös margain uhkana on vanhastaan ollut metsästys. Margaita on metsästetty sen kauniin, pilkullisen turkin takia. Nykyään laji on suojeltu, ja kaupankäynti margailla on kielletty kansainvälisin sopimuksin.
Suojelu on vähentänyt lajin metsästystä. Margai on kuitenkin pysynyt uhanalaisena elinympäristön tuhoutumisen takia.
– Margain kanta on laskussa. Metsää hakataan koko ajan, ja se on margaillekin suurin ongelma tällä hetkellä, Lahtinen sanoo.
Korkeasaaren margai on ensimmäinen on ensimmäinen lajiaan Suomessa.
Mikä nimeksi pienelle söpöliinille?
Korkeasaaren uudella asukkaalla ei ole vielä nimeä. Lahtinen kertoo, että yleisö saa keksiä nimen pikkuiselle söpöliinille.
– Uskoisin, että ilmoitamme nimikilpailusta tässä ihan lähipäivinä.