Korkeasaaren karhut väsähtivät talviunille

KORKEASAARI Karhu nukkuu selällään. Kuva: Korkeasaaren karhujen pesäkamera
Karhu nukkuu selällään Korkeasaaren eläintarhan Karhulinnassa. (Kuva: Korkeasaaren karhujen pesäkamera.)Korkeasaari
Julkaistu 12.11.2024 11:32
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Korkeasaaren karhut ovat aloittaneet talviunensa. 23- ja 18-vuotiaat kontiot väsähtivät eläintarhan mukaan talvipesiinsä viime viikolla.

Karhuja alkoi unettaa lokakuun lopulla marraskuun ensimmäisellä viikolla.

– Uneliaat karhut kävivät jaloittelemassa ulkona päivittäin ja rouskuttivat niille tuotuja välipaloja, kuten omenoita, porkkanoita ja puuroa, Korkeasaaren eläintarha kertoo tiedotteessaan.

Ensimmäisten lumihiutaleiden laskeutuessa taivaalta marraskuun alussa Karhulinnan asukkaat viettivät jo suurimman osan päivästään talvipesissään.

– Täksi talveksi yhteen karhujen talvipesään on asennettu kamera, josta voimme tarkistaa tilanteen häiritsemättä karhuja. Molemmat karhut nukkuvat sikeästi, sillä ne eivät ole liikkuneet pariin päivään, eläintenhoitaja Susan Nuurtila kertoo.

Karhut liikkuvat unessa

Talviunen aikana karhut voivat vaihtaa asentoa ja nukkumapaikkaa. Kamerasta on jo päästy todistamaan, kun karhut hakevat mieluisinta nukkuma-asentoa.

– Karhuista vanhempi tykkää makoilla vatsallaan tassut eri suuntiin osoittaen, mutta pesässä on köllötelty myös selällään etu- ja takatassut yhdessä. Karhuilla on pesiensä pehmikkeenä puukuiviketta, havuja ja jäkälää.

Lue myös: Suomen karhukanta on kasvanut, arvioi Luke

Painoa nukkumaan mennessä 225 kiloa

Karhut ovat kerryttäneet rasvakerrosta koko syksyn, ja eläintenhoitajat ovat seuranneet painon kertymistä säännöllisillä punnituksilla.

Kumpikin karhuista oli eläintarhan mukaan saavuttanut lokakuun loppuun mennessä noin 225 kilon painon.

– Talviunilla karhu säästää energiaa; ruumiin lämpötila laskee vain muutaman asteen mutta aineenvaihdunta hidastuu merkittävästi. Silti karhu laihtuu talven aikana kymmeniä kiloja, tiedotteessa selvitetään.

Karhun kokoisen eläimen on haastavaa löytää riittävästi ravintoa lumisesta luonnosta, joten pohjoisimmilla elinalueillaan laji pärjää nukkumalla talven yli.

Pohjoisimmassa Suomessa talviunet kestävät helposti puolikin vuotta.

Korkeasaaressa karhut heräilevät talviuniltaan tavallisesti helmikuussa.

Viime talvi oli poikkeuksellinen, kun karhut vetäytyivät talvipesiinsä jo lokakuun lopulla mutta heräilivät jo jouluksi.

Lue myös juttu viime keväältä: Korkeasaaren karhut heräsivät talviunilta – lihakimpaleet maistuivat

Tuoreimmat aiheesta

Karhut