Mikael Granlundilla käynnissä huikea NHL-jakso – kukaan muu ei pysy nyt perässä

Vuodet ovat vierineet vinhaa vauhtia, kun jääkiekkokaukaloiden teinitähti Mikael Granlundista on kasvanut NHL:n suomalaiskonkari. 

Granlund ei ole 31-vuotiaana vielä ikäloppu kiekkoilijaksi, mutta loka-marraskuun peliesitykset enteilivät yli kymmenen vuoden NHL-uralle masentavaa loppua.

Granlund teki 16 ottelussa vaatimattomat pisteet 1+6=7, joista vain yhden syöttöpisteen kauden kahdeksassa ensimmäisessä ottelussa. 

Hänen edustamansa San Jose Sharks hävisi kauden alussa 11 ottelua peräkkäin, joten tunnollisen suomalaishyökkääjän tilanne oli erittäin tukala.

Sysimustan alkukauden jälkeen Granlund on tehnyt täyskäännöksen ja tuikkii NHL:n joulukuun alun kirkkaimpana tähtenä. Hyökkääjä on summannut viidessä joulukuun ottelussa pisteet 2+9=11, joilla hän on ajanjakson tehokkain pelaaja koko sarjassa.

San Jose kyntää edelleen sarjan pohjalla, mutta alkukauden tappioputken jälkeen on kertynyt kahdeksan voittoa 17 ottelusta.

– Pelimme on kehittynyt kauttaaltaan. Tiedämme, että kun saamme puolustuspelin kuntoon, muutkin asiat seuraavat perässä, Granlund kertoi joulukuun alussa San Josen verkkosivuilla kauden ensimmäisen vierasvoiton jälkeen.

Maanantain vastaisena yönä suomalaishyökkääjän pistetili karttui kahdella syöttömerkinnällä, mutta San Jose hävisi hallitsevalle mestarille Vegas Golden Knightsille 4–5 voittolaukauskilpailun päätteeksi.

Ei yhden tempun poni

Granlund voitti Suomen mestaruuden HIFK:ssa, säväytti ilmaveivillään MM-välierässä ja johdatti Suomen maailmanmestariksi alle 20-vuotiaana. Hänestä povattiin suomalaisen jääkiekon pelastajaa, mutta kaudella 2012–13 käynnistyneellä NHL-uralla loisto on ollut himmeämpää.

Granlund on tehnyt kelpo uran taalajäillä, mutta muutamaa vuotta nuoremmat pelurit Aleksander Barkovin johdolla nostivat suomalaisvärit jälleen piste-, maali- ja syöttöpörssien kärkipäähän. Granlundista kypsyi ammattilainen, joka on pelannut NHL:ssä 771 runkosarjaottelua kunnioitettavin pistein 148+354=502. 

Hän saavutti viime viikolla 500 tehopisteen rajan historian 14. suomalaispelaajana ja on pelannut NHL:n suomalaisaktiiveista eniten runkosarjaotteluita.

Kultapoika ei ole unohtunut vanhalla mantereellakaan, koska hän on saapunut sopivaan tahtiin auttamaan Suomen maajoukkuetta.

Keväällä 2022 Granlund johdatti Suomen maailmanmestariksi 11 vuotta ensimmäisen maailmanmestaruutensa jälkeen. Tampereella Granlund alleviivasi sitä, ettei ole enää yhden tempun poni.

– Olen mennyt eteenpäin kaikessa. Kokemusta on tullut, ja olen päässyt pelaamaan maailman huippuja vastaan monta vuotta. Kaikin puolin olen valmiimpi pelaaja, mutta yhtä innolla pelataan. Se ei ole hävinnyt mihinkään, hän painotti STT:lle.

Pelkkänä kikkapoikana Granlund ei olisi tehnyt pitkää uraa taalajäillä. San Josessa hän on tehnyt vain neljä kauden 18 pisteestään ylivoimalla, joten työ maistuu tasakentällisin ja alivoimallakin.

Granlundin ja San Josen sopimus ulottuu vuoteen 2025, mutta nyt nähdyillä peliesityksillä hän voi olla haluttua kauppatavaraa ennen tämän kauden siirtotakarajaa.

Siirto parempaan joukkueeseen voisi avata Granlundille mahdollisuuden tavoitella Stanley Cupia.

Pudotuspeleissä hän ei ole koskaan päässyt toista kierrosta pidemmälle.

Lue myös:

    Uusimmat