Kansanedustaja Mikko Alatalo juhlii parhaillaan konserttikiertueella pitkää uraansa. Maalaispojan noususta listoille on kulunut jo 40 vuotta. Kansanedustajan työn jatkosta mies ei ole varma.
– Kyllä mä olen yhä maalaispoika ja täytyy sanoa, että tämä on ollut kyllä aikamoinen seikkailu tämä koko elämä siitä lahtien. Ja oikeastaan jo siitä, kun tapasin Juice Leskisen ja Harri Rinteen ja muodostettiin yhteinen bändi Coitus Int. Mä opetin Juicelle kitarasointuja ja hän opetti meille laulujen tekemistä, muistelee Mikko Alatalo MTV:n haastattelussa.
Syksyn sävelen Alatalo voitti yhteensä neljä kertaa ja teki miehestä "koko kansan Mikon"
– Ehkä Pihtiputaan mummoon vertaus on jo vanha, mutta silloin tiedettiin joka peräkylälläkin kuka Mikko Alatalo on. Minulla oli rockibändi vielä silloin, mutta minulle soitettiin, että tule vaan kitaran kanssa sillä tavalla Rautavaara-pohjalta. Niin se sitten jatkui Duuman satavuotisjuhlista Ruotsin lähiöihin ja Australian ja USA:n suomalaisille laulamaan, että keikoilla on keretty kiertämään.
Juice Mikolle: Puhu ilmaiseksi, laskuta laulusta
Kun Alatalo lähti politiikkaan sai hän Juicelta hyviä neuvoja.
– Kun kysyin Juicelta, että miten minä yhdistän tämän kansanedustajan työn ja laulajan työn, niin Juicella oli heti vastaus valmiina: Puhu ilmaseks, laskuta laulusta.
Tunnettavuus ei aina ole hyvä kansanedustajalle.
– Alussa siitä oli hyötyä, että pääsi eduskuntaan, mutta ei sillä pitkälle pötkitä.Sitten pitää tehdä oikeasti töitä. Eduskunnassakin olen paljon pystynyt puhumaan asioista, joista olen laulanut eli esimerkiksi siitä, että Suomi pysyisi asuttuna ja ihmiset voisivat myös kotiseudullaan tehdä työtä. Kappaleessa Leuhkat eväät kysyin esimerkiksi sitä, että saako sitä pohjolan perukoilla asua kotonansa, minusta se on hyvä kysymys.
Jatko kansanedustajana auki
Aiotko jatkaa vielä seuraavan kauden kansanedustajana?
– En osaa sitä vielä sanoa, mutta kävi miten kävi niin voi sanoa näin, että politiikka tulee ja politiikka menee, mutta laulut jäävät.
Alatalon mukaan lauluilla on iso merkitys nimenomaan lohduttavana tekijänä, mutta ne myös selventävät ihmisten omaa elämää. Monet ihmiset ovat löytäneet oman elämänsä laulujen kautta.
– Silloin kun he ovat olleet nuoria on ollut Syli ja Hän hymyilee kuin lapsi ja sitten kun tuli omia lapsia, tuli Suojelusenkeli ja Känkkäränkkä. Sitten jos se tuli se avioero, niin sitä laulettiin karaokebaarissa itku silmässä Ihmisen ikävä toisen luo ja nyt ollaan siinä vaiheessa, kun omat vanhemmat on jo mullan alla, niin nyt lauletaan, on Kotipiha hiljainen eli ne mummon mökit ovat hiljaisia, mietiskelee Alatalo ja kertoo, että konserteissa on moni kaivanut nenäliinoja esiin.
Alatalo kertoo, että loppumaisillaan olevalla kiertueella on kieltämättä vähän jäähyväisten makua.
– Ei tällaisia isoja kiertueita vielä omien poikien kanssa tehdä enää edes joka viides vuosi, kertoo Alatalo ja alkaa pikku hiljaa valmistautua illan konserttiin Finlandia-talolla.
– Pääministeri Juha Sipilänkin piti tulla, mutta en tiedä viekö Sote-uutispäivä ajan liian tiukalle.
Aiheesta lisää Kymmenen uutisissa.