Miksei huono olo hellitä millään? Nämä syyt venyttävät krapulan kaksipäiväiseksi

7:49img
Videolla alkoholitutkija kertoo krapulasta.
Julkaistu 01.01.2020 20:57

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Sinnikkään krapulan takaa voi löytyä monia eri syitä.

Krapulan syntysyistä tiedetään yllättävän vähän. Se tiedetään, että päänsäryn ja pahoinvoinnin ankaruus ovat selvästi yhteydessä juodun alkoholin määrään. Krapula ja vieroitusoireet alkoholista ovat tavallisesti pahimmillaan, kun lähes kaikki alkoholi on poistunut elimistöstä. Tässä menee tyypillisesti korkeintaan vuorokausi.

Krapulalla on siis tapana parantua itsestään, mutta joskus kurja olo kestää sille varatun krapulapäivän yli. Mutta mistä kahden päivän krapula johtuu? Women’s Health -sivusto selvitti.

1. Nestehukka

Alkoholi on diureetti eli se poistaa nestettä. Mitä enemmän alkoholia juo, sitä suurempi on aineen aikaansaama nestehukka. Tilaa pahentaa entisestään, mikäli krapulaan liittyy oksentamista ja ripulia.

Nestehukkaa voi helpottaa juomalla vettä – sekä kostean illan että krapulapäivän aikana.

LUE MYÖS: Näin jo lievä nestehukka vaikuttaa aivoihin: "Mitä huonommin nesteytetty, sitä hölmömpi"

2. Huonot yöunet

Alkoholi voi unettaa, mutta unenlaatua se ei paranna. Runsaan juomisen lopputulos ovat usein huonot yöunet. Väsymys pahentaa krapulan oireita ja voi johtaa huonoon oloon vielä seuraavanakin päivänä.

3. Tummat viinakset

Värillä on joskus väliä – esimerkiksi alkoholijuomien krapulavaikutusta arvioidessa. Tummat juomat, kuten viskit, rommit, punaviinit ja brandyt, näyttävät aiheuttavan pahemmat vieroitusoireet kuin kirkkaat alkoholit, kuten valkoviinit, vodkat ja ginit.

Syy ilmiöön saattaa olla siinä, että kirkkaat alkoholijuomat sisältävät vähemmän kongeneeri-nimistä makuainetta kuin tummat.

LUE MYÖS: Haluatko tuntea olosi seksikkääksi ja itsevarmaksi? Siinä tapauksessa, valitse lasiisi näitä juomia!

4. Vanheneminen

Mitä vanhempi ihminen on, sitä pahemmiksi krapuloilla on tapana muuttua. Women’s Health -sivuston haastattelema lääketieteen tohtori kertoo, että ikääntyessä ihmiset solut vanhenevat ja menettävät kykyään käsitellä alkoholin kaltaisia myrkkyjä.

Ikääntyessään ihmisen kehon nestetilavuus lisäksi pienenee, mikä tarkoittaa, että sama alkoholimäärä aiheuttaa suuremmat promillet. Moni myös juo vähemmän vuosien kertyessä, jolloin alkoholin sietokyky heikkenee, kertoi alkoholitutkija Peter Eriksson MTV Uutisille vuonna 2017.

5. Herkistyminen

Ihminen saattaa olla herkistynyt tietyille ruoka-aineille ja kemikaaleille tietämättäänkin. Esimerkiksi kaljan sisältämä ohra ja humala, drinkkien sokeri ja viinien sulfiitit voivat aiheuttaa elimistössä reaktion, jonka vuoksi jo muutama lasillinen voi aiheuttaa kamalan olon moneksi päiväksi. Myös alkoholin hajoamistuotteen asetaldehydin tiedetään olevan esimerkiksi Itä-Aasiassa yleisesti allergisoiva.

6. Juominen tyhjään mahaan

Alkoholi voi ärsyttää vatsaa ja aiheuttaa verensokeriin piikin, joka laskee yhtä yllättäen kuin tulikin. Juominen tyhjään mahaan voi pahentaa näitä haittavaikutuksia ja saada aikaan useamman päivän kestävän krapulan. Syöminen ennen alkoholin juomista sekä kostean illan aikana hidastaa alkoholin imeytymistä ja voi auttaa pahaa oloa aiheuttaviin ongelmiin.

LUE MYÖS: Krapulapäivän täydellinen ”resepti” on paljastettu – vältät pahan olon

7. Kuukautiset

Kuukautisten aikaan keho on tavallista kuormittuneempi. Mikäli vuotopäivien aikana juo alkoholia, voi seurauksena olla paha krapula. Tämä johtuu siitä, että nestettä kehosta poistava alkoholi rasittaa entisestään kovilla olevaa elimistöä.

LUE MYÖS: Miksi miehet ajattelevat, että naisen vihaisuus on aina kuukautisten syytä? Miehet vastaavat

8. Lääkitys

Alkoholia prosessoivat maksa ja munuaiset hajottavat myös monia lääkkeitä. Lääkekuurin aikana juominen voi työllistää elimiä liiaksi ja johtaa siihen, että ne eivät pysty hoitamaan työtään parhaalla mahdollisella tavalla. Pahimmassa tapauksessa alkoholin juominen esimerkiksi antibioottikuurin aikana voi johtaa maksavaurioihin. Lääkekuurin aikaisesta alkoholinkäytöstä on syytä keskustella lääkärin kanssa.

Artikkeli on uusinta viime vuodelta.

Lähde: Women's Health

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi