Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen tietää liki kaiken mahdollisen vaaleista.
Kuten sen, kuinka monimutkainen vaalioperaatio oikein onkaan. Jääskeläisen mukaan vaalit ovat muuttuneet melkoisesti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
– Nykyisin tietotekniikka on suuressa roolissa, meillä on erittäin iso vaalitietojärjestelmä, joka sisältää muun muassa rekisterin kaikista 4,4 miljoonasta äänioikeutetusta.
Vaalien kaltaisen valtaisan operaation luulisikin palvelunestohyökkäysten tekijöitä.
Jääskeläisen mukaan kyberhyökkäykset eivät ole ainakaan toistaiseksi olleet vaaleissa ongelma. Eikä onnistunutkaan kyberhyökkäys kaataisi kokonaan vaaleja.
– Meillä on hyvä torjunta(järjestelmä), mutta vaikka kaikki järjestelmät menisivätkin tilttiin, niin äänestykset pystyttäisiin kuitenkin toimittamaan. Äänet pystytään antamaan ja laskemaankin. Siihen kuluisi vaan pidempi aika.
Äänestyksen mahdolliseen siirtymiseen nettiin esimerkiksi Viron mallin tapaan Jääskeläinen suhtautuu kaksijakoisesti
– Nettiäänestyksestä olisi varmasti hyötyä, se helpottaisi ihmisten äänestämistä ja se poistaisi aika paljon viranomaistehtäviä
– Miten esimerkiksi vaalisalaisuus turvataan tilanteessa, jossa äänestät ilman valvontaa, esimerkiksi kotona vaimon valvovan silmän alla tai muuta vastaavaa?
Nettiäänestys nostaisi myös uudella tapaa esiin kyberturvallisuuskysymyksen.
– Viron järjestelmää kohtaan on esitetty kansainväliseltä taholta huolia siitä, onko järjestelmä riittävän turvallinen.
Jääskeläisen mukaan Suomessa kuitenkin selvitetään parhaillaan nettiäänestyksen mahdollisuutta.
– Tällä hetkellä olisin sen suhteen aika skeptinen ja varovainen, katsoisin mitä kehitys tuo tullessaan. Mutta olen kyllä avoin internetäänestyksen tulevaisuudelle jossain muodossa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.