Miksi Aarniota epäillään "Pasilan mieheksi"? – syyttäjät äänessä oikeudessa

29752733
Syyttäjät epäilevät Aarniota ison hasisjutun aiemmin pimentoon jääneeksi päätekijäksi, niin kutsutuksi Pasilan mieheksi.Lehtikuva
Julkaistu 05.06.2015 04:35

MTV UUTISET - STT - JANNE HUUSKONEN

Helsingin huumepoliisin pitkäaikaisen päällikön Jari Aarnion huume- ja virkarikosvyyhden selvittely jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa.

Tänään äänessä ovat syyttäjät, jotka avaavat syytekirjeitä syvällisemmin käsitystään Aarnion toiminnasta.

Aarniota epäillään ison hasisjutun aiemmin pimentoon jääneeksi päätekijäksi, niin kutsutuksi Pasilan mieheksi. Syyttäjien mukaan Aarnio junaili Suomeen Hollannista liki tonnin hasista tynnyreissä.

Aarniolle vaaditaan muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista 13 vuoden vankeutta. Aarnio kiistää syytteet kauttaaltaan. Puolustuksen näkemyksiä tapahtumista kuullaan laajemmin oikeudessa ensi viikolla.

Perustavanlaatuinen näkemysero 

Syyttäjien ja Aarnion puolustuksen käsitys tapahtumien kulusta ja merkityksestä poikkeaa toisistaan perusteellisesti. Syyttäjien mukaan Aarnion syyllisyyden puolesta puhuu muun muassa se, että hänen virkaliittymänsä paikantui usein samoihin tukiasemiin kuin Pasilan miehen käyttämät prepaid-liittymät.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen on sanonut, ettei jutussa ole savuavaa asetta vaan "kuumia kännyköitä".

Puolustuksen mukaan kaikki Aarnion toimet tynnyrijutun ympärillä olivat viranhoitoa ja Pasilan miehen liittymät laajasti huumepoliisin käytössä muun muassa tietolähdetoimintaa varten.

– Syyttäjä on luonut mielikuvan Pasilan miehestä pitkälti sen johdosta, että päämieheni asuu Pasilassa. Siellä on myös poliisitalo ja piilokonttori, jossa huumerikosyksikön poliisien käytössä olleita prepaid-liittymiä on säilytetty, sanoi Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi eilen.

– Se on keskeinen kysymys tässä asiassa, että kuka ja missä tarkoituksessa niitä prepaid-liittymiä on käyttänyt.

Syytteet kiistetty kautta linjan 

Aarnion lisäksi huumetynnyreihin sotkeutumisesta syytetään kahta ihmistä. Hekin kiistävät syyllisyytensä.

Hasiksen levittäjäksi epäilty nainen katsoo, että hänen esitutkinnassa kertomiaan asioita on tulkittu ja yleistetty väärin. Esitutkinnassa nainen kertoi muun muassa auttaneensa Aarniota kauan sitten saamaan hasiskontakteja Hollannista. Hän kuitenkin kiistää sotkeutuneensa tynnyrijuttuun millään tavalla.

Osallisuudesta kahteen tynnyriin epäilty liivijengi United Brotherhoodin johtaja sanoo, ettei yhteydenpito Aarnion kanssa liittynyt huumausainerikosten valmisteluun tai tehtailuun.

Asianajaja Markku Fredmanin mukaan UB-pomo ei tiennyt, että vireillä voisi olla huumehanke.
Tynnyreistä on jo aiemmin tuomittu lainvoimaisilla tuomioilla vankilaan useita ihmisiä. Aarnion asianajaja Leppiniemi on painottanut, ettei kukaan heistä kertonut Aarnion osallisuudesta.

Tiistaina tuomittiin vankeutta ja viraltapano 

Aarnio sai tämän viikon tiistaina vankeustuomion seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvässä kokonaisuudessa.

Käräjäoikeus tuomitsi hänet 1 vuoden ja 8 kuukauden ehdottomaan vankeuteen muun muassa kahdesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Hänet määrättiin myös menettämään virkansa Helsingin poliisissa. 

Myös Trevoc-haarassa Aarnio kiisti syyllisyytensä alusta loppuun asti, ja hän valittaa tuomiosta.
Aarnio on ollut vangittuna marraskuusta 2013 lähtien. Myös hänen yhteydenpitoaan muihin ihmisiin on rajoitettu.

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio