"En ollut hyvä ihminen poliisina" – Mikael Runebergin ura Jari Aarnion alaisena päättyi potkuihin ja vankeustuomioon

Mikael "Mibi" Runeberg työskenteli vuosia rikosylikonstaapelina Helsingin poliisin huumerikosyksikössä Jari Aarnion alaisuudessa. 

Runebergin kaikkiaan yli 20-vuotinen poliisiura päättyi Aarnio-vyyhdin takia potkuihin vuonna 2019. Runebergin mukaan poliisivuodet muokkasivat häntä myös ihmisenä.

Rakastan poliisityötä yli kaiken. Se oli mulle se iso juttu ja muodostui elämäntavaksi. Nykyään ymmärrän, että se muutti minua ihmisenä. Minä en ollut hyvä ihminen poliisina ollenkaan. Se tuloksenteko vei kaiken, Runeberg sanoi Rikospaikan haastattelussa.

Runeberg itse syyllistyi virkavelvollisuuden rikkomisiin, kun hän osallistui Aarnion kanssa järjestelyihin, joissa käräjäoikeutta oli väärien ja harhaanjohtavien tietojen perusteella erehdytetty myöntämään oikeudettomia televalvonta- ja telekuuntelulupia. 

Virheellisin perustein käytettyjen pakkokeinojen lisäksi Runeberg käytti laittomasti poliisin rekistereitä, jotta hän sai salassa pidettäviä tietoja esimieheensä liittyneistä rikosepäilyistä. Osin hän teki hakuja Aarnion yllytyksestä.

Tuomio oli lopulta viisi kuukautta ehdollista vankeutta.

Silloin siinä hetkessä tiesin, mitä tein ja ne olivat laittomia. Ne rekisterikyselyt ja muut. Mutta ne olivat pieni osa, promillen osa poliisiuraani. Tietysti voi sanoa, että kaduttaa, kun tiedän, mihin niitä käytettiin. Minulla oli luotto suurimpaan päällikköön ja luotin häneen täysin, Runeberg sanoi.

Kiistää tienneensä Aarnion puuhista

Törkeisiin huumerikoksiin ja virkarikoksiin syyllistyneen Aarnion oikeana kätenä pidetty Runeberg kiistää yhä jyrkästi sen, että hän olisi tiennyt Aarnion olevan huumerikollinen.

En. En todellakaan. Sitä ei tiennyt kukaan. Aarnio johti yksikköä, jossa oli yli 70 ihmistä töissä. Siellä oli ihmisiä, jotka olivat tehneet yli 30 vuotta hänen kanssaan töitä ja kukaan ei varmuudella tiennyt. Jälkikäteen on helppo olla jälkiviisas, kun nyt tiedetään se, mitä tiedetään.

Runeberg kertoi haastattelussa myös, ettei hän ole pitänyt mitään yhteyttä Aarnioon. Viimeisen kerran hän kertomansa mukaan näki Aarnion vuoden 2018 hovioikeuskäsittelyssä.

Sen jälkeen ei ole ollut minkäänlaista näköyhteyttäkään häneen, Runeberg sanoi.

Vaihtoi hoitoalalle

Runeberg kouluttautui Aarnio-jupakan aikana sairaanhoitajaksi ja on tätä nykyä hoitoalalla. Hän sanoo olevansa erittäin tyytyväinen.

Potilas on tärkein. Viihdyn työssäni ja minulla on hienot työkaverit. En vaihtaisi pois.

Runeberg on antanut julkisuudessa ymmärtää, että maan tunnetuimpiin rikollisiin ja alamaailman vaikuttajiin kuulunut Osmo ”Lusu” Ahlqvist olisi ollut hänen tietolähteensä 1990-luvulla ennen kuin Ahlqvist murhattiin.

Meillä oli hyvin erityinen suhde Lusun kanssa, Runeberg sanoi.

Katso videolta Runebergin koko haastattelu Rikospaikassa ja mitä muuta hän vastasi ”Lusu”-asiaan.

Lue myös:

    Uusimmat