Euroopan komissio ei ole Euroopan unionin hallitus, vaikka se on toimeenpaneva elin, koska hallitusta ei EU:ssa ole perinteisessä vallan kolmijaon merkityksessä.
Komissiolla on kuitenkin valtaa.
Se muun muassa tekee lakiesityksiä Euroopan parlamentille ja Eurooppa-neuvostolle.
Neuvosto koostuu jäsenmaiden poliittisista johtajista – niistä hallitusten päämiehistä ja -naisista, jotka Brysselissä nousevat mustista autoistaan toimittajajoukon, tv-kameroiden, ja salamavalojen saattamana ja haastamana huippukokouksiinsa.
Poliittiset johtajat puolestaan ohjaavat päätöksillään EU:n poliittista suuntaa ja tekemisiä.
Edustaa EU:ta kansainvälisillä kentillä
Komissio myös muun muassa seuraa, että parlamentissa hyväksyttyjä lakeja noudatetaan, se laatii vuosibudjetin, ja paimentaa unionia seuraamaan ja toteuttamaan sovittuja isoja linjoja.
Se myös edustaa koko unionia ja sen tahtoa kansainvälisissä yhteyksissä. Se esimerkiksi neuvottelee kansainvälisistä sopimuksista, kuten Pariisin ilmastosopimuksesta koko EU:n puolesta.
Britannian vastaosapuoli maan EU-eroneuvotteluissa on sisämarkkinakomissaari Michel Barnier, joka nimitettiin 2016 brexit-pääneuvottelijaksi.
Periaatteessa komissio istuu viisi vuotta, saman ajan kuin parlamentti.
Toiset salkut ovat halutumpia kuin toiset. Esimerkiksi rahankäyttöä ja talousasioita käsitteleviin komissaarien työhuoneisiin on tunkua. Näitä salkkuja on useita erilaisten salkkunimikkeiden alla.
Yhteinen etu kotimaan edelle
Komission tarkoitus on ajaa EU:n yhteisiä etuja.
Komisaareja on 27. Kukin jäsenmaa esittää oman komissaariehdokkaansa. Komissaarin härski kotiinpäin veto ei jäisi huomaamatta. Jäsenmaita on ainakin vielä 28, mutta Britannia ei enää aseta omaa komissaaria.
Komissiota johtaa puheenjohtaja. Hän on EU:n yhteiset näkyvät kasvot. Luultavasti jokainen suomalainenkin on kuullut luxemburgilaisen nimen Jean-Claude Juncker. Komission seuraava puheenjohtaja on saksalainen Ursula von der Leyen.
Komissaariehdokkaiden on saatava parlamentissa vihreää valoa.
Komission päämaja on Berlaymont-rakennus Brysselissä.
Urpilainen neljäs suomalaiskomissaari
Suomen nykyinen komissaari on Jyrki Katainen, joka vastaa muun muassa kasvusta ja investoinneista. Häntä edelsi 2004–2014 Olli Rehn. Hänen salkkuinaan olivat vuorotellen laajentuminen ja talous- ja raha-asiat.
Häntä edelsi Suomen ensimmäinen komissaari Erkki Liikanen, joka vuosina 1995–2004 kantoi ensin budjettisalkkua, sen jälkeen yritystoiminnan ja tietoyhteiskunnan salkkua. Tätä viimeistä hoiti hetken myös Rehn ennen laajentumisvastuualuettaan.
Oikaisu 10.9. klo 14.33: Erkki Liikanen on ollut komissaarina vuosina 1995–2004, ei vuosina 2004–2015.