EU-johtajat päättävät unionin johtopaikoista – Italian pääministeri jarruttelee nimityksiä

Italian pääministeri jarruttelee EU-nimityksiä 3:16
Ennen kokousta huomio on kohdistunut Italian pääministeriin Giorgia Meloniin, joka on näkyvästi kritisoinut nimityspakettia.

EU-maiden johtajat ovat kokoontuneet Brysseliin tärkeään huippukokoukseen, jossa on tarkoitus päättää unionin johtotehtävien jaosta ja politiikan suuntaviivoista tuleville vuosille.

Vahva ehdokas komission seuraavaksi puheenjohtajaksi on nykyinen puheenjohtaja, saksalainen Ursula von der Leyen. Hän tarvitsee valinnalleen Euroopan parlamentin hyväksynnän. 

Italiasta kritiikkiä nimityspaketille

EU:n poliittisten johtajien huippukokouksen eli Eurooppa-neuvoston tehtävänä on linjata suuntaviivat unionin politiikkaan. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Petteri Orpo (kok.).

Ennen kokousta huomio on kohdistunut Italian pääministeriin Giorgia Meloniin, joka on näkyvästi kritisoinut nimityspakettia.

Orpo pitää selvänä, ettei Italiaa voi suurena jäsenmaana jättää kuulematta päätöksenteossa.

– Töitä on paljon tehty taustalla ja keskusteltu päämiesten kesken. Samaan aikaan tietenkin pitää miettiä parlamenttia, koska paketille pitää olla parlamentin tuki. Kyseessä on monimutkainen kokonaisuus. Lähellä ollaan, katsotaan, Orpo sanoo.

Määräenemmistö riittää

MTV:n Euroopan kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen kertoo, ettei EU:n johtopaikoista tarvitse päättää yksimielisesti, vaan määräenemmistö riittää.

– Italia ja muutama muukin maa voi jäädä pois päätöksenteosta. Tulevaisuutta ajatellen voi tulla hankaluuksia, jos kolmanneksi suurin EU-jäsenmaa ja sen mielipide sivuutettaisiin kokonaan. 

Puumalainen arvelee, että Italialle saatetaan tarjota jonkinlaista hyvitystä, kuten raskasta salkkua EU-komissiosta.

Puumalainen kertoo pääministeri Melonin olevan tyytymätön siihen, että hänen edustamansa laitaoikeisto jätettiin sivuun neuvotteluista. 

– Niissä neuvotteluissa keskiryhmät sopivat nimityspaketin esityksestä. Sen mukaan ne oltaisiin jakamassa von der Lyenille, Viron Kaja Kallakselle, ja Portugalin Antonio Costalle.

Johtajat linjaavat kokouksessa myös suuntaviivoja tuleville vuosille.

– Tässä on kyseessä strategiseksi agendaksi kutsuttu paperi, jota on jo pitkään valmisteltu alemmilla tasoilla ja johtajatasolla. Olen nähnyt tästä luonnoksen. Merkittävin muutos aikaisempiin on se, että kärkiteemojen joukkoon on nousemassa puolustus ja turvallisuus. Siinä mainitaan myös ilmastonmuutoksesta, kilpailukyvystä ja maahanmuutosta. 

EU allekirjoitti kokouksen yhteydessä Ukrainan kanssa turvallisuussopimuksen.

– Sopimus on osana näitä kahdenvälisiä turvallisuussopimuksia, joita Ukraina on tehnyt eri maiden, kuten Suomen kanssa. Siinä luvataan jatkaa tukea Ukrainalle tulevina vuosina. EU:n kohdalla tämä merkitsisi kaikista eniten taloudellista ja humanitaarista tukea, sillä aseapu tulee jäsenvaltioiden kautta. 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat