Miksi ihmiset hamstraavat koronapaniikissa vessapaperia? 5 syytä ilmiölle

Pelko koronaviruksesta tyhjensi ensin hengityssuojain- sekä käsidesivarastot. Nyt ihmiset hamstraavat vessapaperia ympäri läntisen maailman. Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n haastattelemat psykologit kertoivat mahdollisia syitä siihen, mistä ilmiö voi johtua.

Ihmisten halu varastoida kotiinsa vessapaperia on saavuttanut osin jo tragikoomisia piirteitä. Australiassa sanomalehti julkaisi numeron, jonka välissä on useita puhtaan valkoisia sivuja ”hätätilanteita” varten. Todellinen hätätilanne koettiin australialaisessa kaupassa, jossa 50-vuotias mies alkoi aggressiiviseksi huomattuaan, ettei kaupasta enää löytynyt vessapaperia.

Miksi ihmeessä vessapaperista on tullut koronaviruksen vuoksi niin kysyttyä? Eihän se tarjoa suojaa tartunnalta, kuten kasvosuojus tai käsidesi.

Syy 1: Uusi tauti ja ristiriitainen tieto

Yhdysvaltalainen kliininen psykologi ja The Psychology of Pandemics -kirjan kirjoittaja Steven Taylor kertoo CNN:lle, että verrattuna aikaisempiin pandemioihin, koronaviruksen aiheuttama paniikki on levinnyt laajemmalle.

Koronavirus pelottaa ihmisiä uutuutensa vuoksi. Uuden tartuntataudin ympärillä on paljon epäselvyyksiä ja ristiriitaista tietoa. Kun ihmiset kuulevat toisiaan kumoavia viestejä koronaviruksen vaarallisuudesta ja sen leviämiseen varautumisesta, heillä on tapana turvautua pahimman mahdollisen skenaarion mukaan.

– Kun ihmisille kerrotaan jonkin vaarallisen olevan tulossa, mutta että heidän pitää vain pestä kätensä, toiminta ei näytä olevan suhteessa uhkaan, Taylor sanoo.

Hyvä käsihygienia auttaa hillitsemään tartuntatautien leviämistä. Katso videolta ohjeet oikeaoppiseen käsienpesuun.

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15

Syy 2: Viranomaistiedotuksen puute

Useat maat ovat sulkeneet asukkaitaan massakaranteeneihin. Vessapaperia hamstraavat ihmiset valmistautuvat siihen, että pian karanteeni koskee heitäkin, epäilee CNN:n haastattelema käyttäytymistieteeseen, riskienhallintaan ja viestintäoppiin perehtynyt professori Baruch Fischhoff.

Jos kansalaiset eivät koe saaneensa virallista viestiä siitä, että heistä kyllä huolehditaan, alkavat ihmiset herkästi varautumaan itse laajentamalla kotivaraansa.

Syy 3: Paniikki lietsoo paniikkia

Uutiset ja somessa leviävät kuvat tyhjistä vessapaperi- ja ruokahyllyistä saavat ajattelemaan, että syytä paniikkiin todella on. Ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, jotka heijastelevat toistensa käytöstä. Jos toiset näyttävät varautuvan hamstraamalla tavaraa, miksei itsekin niin tekisi? Näin pelätty puute muuttuu vähitellen todelliseksi.

Aiemmista pandemioista nykyisen erottaa sosiaalisen median valtakausi. Taylor luonnehtii somea valtavaksi toimijaksi koronapelkojen lietsojana. Sosiaalinen media tarjoaa alustoja valheellisten tietojen leviämiselle ja vahvistaa paniikkimielialaa.

Syy 4: Ylivarautuminen on luonnollista

Humanistinen psykologi Frank Farley luonnehtii koronaviruksen aiheuttama mielialaa selviytymispsykologiaksi. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, eli perussairaita ja ikääntyneitä, on kehotettu pysymään kotonaan ja välttämään yleisötapahtumia sekä alueita, joilla koronavirustartuntoja on havaittu.

Tämän tiedon valossa on luonnollista haluta varautua elämään neljän seinän sisällä. Se saa ihmiset hamstraamaan kotiinsa asioita, joita ilman he eivät koe selviävänsä. Ja koska vessapaperi ei mene vanhaksi, ja sitä tarvitsee aina, on rullia myös mielekästä varastoida.

Jos paperi on päässyt loppumaan sekä kotoa että kaupasta, ei tarvitse hätääntyä. Lukuisissa suomalaisissa vessoissa on käsisuihku, jonka avulla itsensä voi puhdistaa pöntöllä käymisen jälkeen.

Syy 5: Varautuminen tuo kontrollin tunnetta

Monet ihmiset kokevat pelkoa, ahdistuneisuutta ja stressiä koronaviruksen vuoksi. Vessapaperin ja säilykkeiden hamstraaminen saa tuntemaan, että toivottomalta tuntuva tilanne on edes jokseenkin hallinnassa ja että varautumisen eteen on tehty kaikki voitava.

Vessapaperirullia pullisteleva kaappi voi vähentää koronaviruksen aiheuttamaa stressiä ja vapauttaa ajatuksissa tilaa muillekin asioille kuin koronavirukselle.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat