Miksi itsenäisyyspäivänä ikkunoilla poltetaan kahta kynttilää? Näin perinne sai alkunsa – "Ei missään ole sitä tarkasti ohjeistettu"

kynttilä (2)
All Over Press
Julkaistu 06.12.2021 07:05

MTV LIFESTYLE

Itsenäisyyspäivänä monen suomalaiskodin ikkunan edessä lepattaa kaksi kynttilää. Mistä perinne on saanut alkunsa? Entä onko väliä, mihin aikaan kynttilät sytyttää?

Arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta kertoo, että kuten kaikkien perinneilmiöiden, myös kahden kynttilän yhdistelmän juuret ja niihin liittyvät tarinat ovat moninaiset.

– Ruotsin vallan ja autonomian aikana kynttilät juhlistivat kuninkaallisten merkkipäiviä tai vierailuja. Sortovuosina niitä poltettiin protestiksi Runebergin päivänä viides helmikuuta. Syksyllä 1919 itsenäisyyspäiväksi vakiinnutettiin kuudes joulukuuta, ja myös kynttilät siirtyivät sinne, Nirkko selittää.

Lue myös: Vakuutusyhtiö muistuttaa kynttilöiden paloriskeistä – älä tee näitä virheitä: "Meillä on tiedossa valitettavia tapauksia, joissa..."

"Kahden kynttilän on selitetty viittaavan esimerkiksi kotiin ja isänmaahan"

Vuonna 1927 Itsenäisyyden Liitto ehdotti, että kynttilöitä poltettaisiin iltakuudesta iltayhdeksään. 

– Mutta eihän kukaan tietenkään tarkista, milloin kynttilänpolton aloittaa tai lopettaa. Enemmän tämä on tapakulttuuria, jota voi noudattaa tai olla noudattamatta. Ei missään ole sitä tarkasti ohjeistettu.

Kynttilöiden ei myöskään tarvitse olla sinivalkoiset, vaikka kyseistä väriyhdistelmää luonnollisesti itsenäisyyspäivän tienoilla paljon kaupitellaan.

– Kynttilöiden lukumäärääkään ei liioin ole missään määrätty. Kahden kynttilän on selitetty viittaavan esimerkiksi kotiin ja isänmaahan. Tai turvalliseen majapaikkaan, kun jääkäreiksi värväytyvät matkasivat Ruotsin kautta Saksaan. Toisaalta kaksi sopii parhaiten tavalliseen vanhaan ikkunatyyppiin, Nirkko toteaa.

Artikkeli on uusinta viime vuosilta.

Lue myös: Poltatko kynttilöitä väärin? Näin pidennät kynttilän käyttöikää

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Millaista on viettää joulu sokeana? Anneli kertoo videolla:

4:10img

Anneli kertoo, millaista on viettää joulua sokeana. – Vieläkin värkkään ikkunaan jouluvalot, vaikken niitä enää itse pysty näkemään. Jo tieto siitä, että kynttilä on palamassa, luo tunnelmaa, hän kertoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Itsenäisyyspäivä