Amerikkalaistutkimus tarkasteli kätkytkuolemien taustalla piileviä syitä.
Valtaosa äkillisistä imeväiskuolematapauksista johtui vaarallisista nukkumiskäytännöistä, kertoo Pediatrics-lehdessä julkaistu amerikkalaisyliopiston tekemä tutkimus.
Tuoreen analyysin mukaan yli kolme neljäsosaa imeväisikäisten äkillisistä kuolemantapauksista liittyi vaarallisiin nukkumiskäytäntöihin, muun muassa nukkumiseen yhdessä toisen kanssa.
Lue myös: Kätkytkuolemalle löydettiin vihdoin selitys?
Näin tutkimus tehtiin
Tutkimuksessa tarkasteltiin 7 595 äkillistä imeväisikäisten kuolemantapausta.
Tiedot kerättiin Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n (Centers for Disease Control and Prevention) rekistereistä vuosilta 2011–2020.
Asiantuntijat muistuttavat vaarasta
Tutkituista 7 595 imeväiskuolematapauksesta lähes 60 prosentissa tilanne oli se, että imeväisikäinen oli kuollessaan nukkumassa toisen kanssa samalla alustalla – esimerkiksi sängyssä.
Nukkumisasiantuntijat eivät suosittele tätä käytäntöä, kertoo UVA Health, Virginian yliopiston yhteydessä toimiva terveysorganisaatio. Vaarana on, että vauvan kanssa sängyssä nukkuva voi vahingossa käännähtää ympäri ja tukehduttaa pienen.
Alla olevalla videolla kerrotaan Suomessa eniten sikiövaurioita aiheuttavaa viruksesta. Juttu jatkuu videon alla.
0:58
Menehtyneet lapsen usein alle kolmen kuukauden ikäisiä
Samalla makuualustalla toisen kanssa nukkuessaan menehtyneet lapset olivat tyypillisesti alle kolmen kuukauden ikäisiä.
Heitä yhdistävien tekijöiden joukossa oli myös muun muassa se, että lapset olivat joko vanhempiensa hoidossa kuolinhetkellä tai sen tapahtuessa heidän kanssaan oli henkilö, joka oli alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena.
Lapset löydettiin tyypillisesti aikuisten sängystä, tuolista tai sohvalta. Uniasiantuntijat suosittelevat, että lapsi nukkuisi pinnasängyssä tai kehdossa.
Tarkastelussa kätkytkuolemarekisteri
Tutkijat analysoivat CDC:n kätkytkuolematapausrekisterin tietoja. Mukana oli tietoja Yhdysvaltain eri osavaltioista.
Rekisterin tarkastelun avulla tutkijat kertoivat saaneensa tärkeää tietoa muun muassa kahdesta seuraavasta seikasta: raskaudenaikaisesta tupakoinnista, jota pidetään tunnettuna äkillisen odottamattoman imeväiskuoleman riskitekijänä sekä imetyksestä, jota vastaavasti pidetään eräänä tällaiselta tragedialta suojaavana tekijänä.
Lue myös: Yli miljoonan naisen aineisto osoittaa: Imetys suojaa äitiä hengenvaaralliselta kansantaudilta
Tupakointia raskausaikana
Yli 36 prosenttia kuolleiden lasten äideistä oli tupakoinut raskausaikana.
Tutkimuksen mukaan prosentti oli korkeampi niiden äitien kesken, jotka nukkuivat samassa sängyssä lapsensa kanssa (41,4%) kuin niiden kohdalla, jotka eivät nukkuneet (30,5%). Kummankin kategorian äidit imettivät lapsiaan samoissa määrin.
Tutkijoiden mukaan oli harvinaista, että sängyn jakaminen oli ainoa riskitekijä lapsen kuoleman aikana.
Tutkijoiden mielestä heidän havaintonsa korostavat sitä, että yleisölle on tiedotettava paremmin turvallisista nukkumiskäytännöistä ja että hoitohenkilökunnan on omaksuttava aktiivisempi rooli uusien vanhempien opettamisessa näistä käytännöistä, tutkijat sanovat.
Pari huomiota tutkimuksesta
Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että heidän havaintonsa voivat olla epätäydellisiä tai puolueellisia, kertoo Washington Post. Syynä on se, että tutkimus nojaa silminnäkijöiden kertomuksiin, jotka on saatu "kaoottisessa tilanteessa".
Huoltajat eivät kertoneet tutkimuksessa, miksi yhteistä makuualustaa tai vaarallista nukkumiskäytäntöä käytettiin. Näin ollen voi tutkijoiden mukaan olla vaikeaa auttaa perheitä noudattamaan nykyisiä suosituksia.
Tutkijat summaavat tilannetta niin, että makuualustan jakaminen ilman muita vaarallisia nukkumiseen liittyviä tekijöitä oli harvinaista.
Lue myös: Yksi suositus vähensi kätkytkuolemia Suomessa jopa 85 prosenttia – tunnetko riski- ja suojatekijät?
Katso myös video: Äidillä on kaksi kohtua
1:06
Lue myös: 4-vuotias ryntäsi yksin uima-altaalle – naapurin toiminta esti tragedian: "Ei antanut periksi"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: UVA Health, Washington Post