Miksi kokoomus käänsi kelkkansa EU:n elpymispaketin kanssa? Näin vastaa Elina Valtonen: "Tilanne on muuttunut"

Miksi kookomus käänsi kelkan EU:n elpymispaketin kanssa? – vieraana Elina Valtonen 7:05
Näin Elina Valtonen perustelee Viiden jälkeen -ohjelmassa kokoomuksen vaihtunutta elpymispakettikantaa.

Varapuheenjohtaja Elina Valtosen mukaan kokoomuksessa käytiin "reipas ja vilkas keskustelu", jonka myötä merkittävä osa tulee äänestämään EU:n elpymispaketin puolesta. 

Kokoomuksessa päädyttiin kuitenkin siihen, että kaikilla kansanedustajilla on vapaat kädet äänestää kuten haluavat elpymispaketista, kansanedustaja Elina Valtonen kertoo.

– Käytiin aika reipas ja vilkas keskustelu. Sen pohjalta pystyn uskomaan, että merkittävä osa tulee elpymisvälineen taakse. 

Aiemmin tänään kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoivat, ettei kokoomus äänestäkään tyhjää EU:n elpymispaketista

Miksi kokoomus sitten päätti ensin äänestää tyhjää ja viikkoa myöhemmin todeta, ettei tyhjää äänestetäkään? 

– Kun perustuslakivaliokunta linjasi, että tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö, niin tiedettiin, että kokoomus asian ikään kuin ratkaisee. Meille paketti oli hyvin hankala. Nyt tilanne on olennaisesti muuttunut. Valtiovarainvaliokunnan mietintö käytännössä sisältää kaikki meidän lausumaehdotukset, jotka jo viime kesänä meillä oli tarjolla hallitukselle. 

Orpon mukaan voi olla, niin että äänestäjille kokoomuksen linjan muutos näyttää "poliittiselta soutamiselta ja huopaamiselta". Valtosen mukaan kokoomuksen linja ei ole kuitenkaan poukkoillut. 

– Systemaattinen linja. Kerroimme viikko sitten, mitkä johtivat tyhjään. Emme halunneet missään nimessä olla se puolue, joka horjuttaa Suomen asemaa EU:ssa tai myöskään lyhellä tähtäimellä EU:ta. 

"Tämä ei ole laskuharjoitus"

Eilen useat merkittävät yritysmaailman vaikuttajat vetosivat päättäjiin Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tiedotteessa. Yritysjohtajat halusivat Suomen hyväksyvän EU-elpymispaketin. 

Lepomäen mukaan yritysjohtajien ulostulo ei kuitenkaan vaikuttanut kokoomuksen päätökseen. 

– On surullista, että keskustelua dominoi vahva ei-leiri, joka saattaa haluta irti eurosta tai miksei Euroopan unionistakin. Suomalaisten enemmistön, joka on rauhallisesti ja maltillisesti EU:n jäsenyyden kannalla, ääntä ei ole kuulunut. Se on ainakin viikossa korjaantunut. 

Lepomäen mukaan kokoomuksen tarkoitus ei missään vaiheessa ollut kaataa elpymispakettia. Nyt kun kokoomus on äänestämässä elpymispaketin puolesta, voidaan kysyä, miten puolue näkee Suomen hyötyvän siitä.

– Tämä ei ole laskuharjoitus, että lähetetään reilu kuusi miljardia ja saadaan kaksi.  

– Tämä on nähtävä poliittisena symbolina. Huomionarvoista on se, että missään EU-maassa, edes nuukan nelikon maissa, ei käydä tällaista hyvin kriittistä keskustelua kuin meillä. Tuntuu, että Eurooppa on aika yhtänäisesti valitun linjan takana. Olisi aika omituista, että Suomi lähtisi pullikoimaan sitä vastaan. 

Niin sanottuun nuukaan nelikkoon kuuluvat Ruotsi, Itävalta, Tanska ja Alankomaat. 

– Kokoomuksen toive on, että nyt tehtäisiin rakenneuudistuksia, jotta rahaliitossa voitaisiin palata sille polulle, että kaikki jäsenmaat vastaisivat omista veloistaan. 

Lue myös:

    Uusimmat