EU:n elpymispakettia on luonnehdittu poikkeukselliseksi ja kertaluonteiseksi toimeksi. Maailmanselittäjät ottivat kantaa edellä mainittuihin adjektiiveihin Uutisaamussa.
EU:n 750 miljardin euron arvoinen elpymispaketti on ollut tapetilla kotimaassa viime aikoina, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi, että paketin hyväksyminen edellyttää, että kaksi kolmasosaa kansanedutajista äänestää sen puolesta.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että hallitus tarvitsee ääniä paketin tukemiseen myös oppositiosta. Viime viikolla kokoomus kertoi äänestävänsä tyhjää.
Uutisaamussa vierailleet maailmanselittäjät eivät kuitenkaan usko paketin kaatumiseen.
– Sanoisin, että se on median luoma hype, että Suomi kaataa tämän paketin. Kokoomus on äänestämässä tyhjää eli niitä ei lasketa annetuiksi ääniksi. Käytännössä kokoomus hiljaisesti tukee tätä pakettia, Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen kuvailee.
Kokoomuksen riveissä ei olla täysin yksimielisiä tulevasta äänestyksestä. Paketin kaatuminen vaatisi kuitenkin sitä, että 12 edustajaa äänestäisi pakettia vastaan ilman, että kukaan äänestäisi sen puolesta.
Paketin kaatumista pidetään epätodennäköisenä myös muissa jäsenmaissa. Soraääniä on kuulunut muun muassa Puolasta.
– Kaikki maat kyllä tiedostavat sen, että tilanne on sellainen, että paketin on melkein pakko mennä läpi, MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäki kommentoi.
Lue myös: Eurooppa-tutkija: EU vienee elpymispaketin läpi, vaikka Suomen eduskunta hylkäisi sen
Neuvotteluiden paikka oli jo
Elpymispaketin kaatuminen aiheuttaisi EU:n sisällä epävarmuutta. Seuraukset heijastuisivat niin euroalueelle kuin kotimaahankin.
– Kyllähän se tarkoittaisi, että Suomen talous varmasti taantumaan menee. Olemme niin riippuvaisia siitä, mitä muualla EU:n alueella tapahtuu. EU on taloutemme kivijalka, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Janica Ylikarjula toteaa.
Ylikarju kuitenkin painottaa, että paketin sisällöstä sovittiin viime kevään ja kesän aikana. Nyt sisältö on selvä ja vaikuttamismahdollisuudet pienet.
– Vaikuttamisen paikka oli viime kevään lopussa ja kesällä. Nyt Suomi ei voi enää vaikuttaa siihen, millainen se paketti on. Se on ota tai jätä, Ylikarjula kommentoi.
Lue myös: Kolumni: EU:n elpymispaketin kohtalo voi yllättäen ollakin Suomesta kiinni – saako Eurooppa sydämensä sykkimään?
Onko luvassa jatkoa?
Elpymispakettia on luonnehdittu kertaluonteiseksi ja poikkeukselliseksi toimeksi. Maailmanselittäjien mukaan tähän ei ole uskomista.
– Onhan tämä nyt ihan selkeä ennakkotapaus, eikä tämä nyt varmaan viimeinen kriisi ole maailmassa tai Euroopassa, Kivimäki kommentoi.
Ronkainen pitää paketin poliittista merkitystä taloudellista merkitystä suurempana.
– Kun aikanaan Euroopan unionin tuomioistuin on tehnyt oikeudellisia ratkaisuja siitä, millä perustein tätä tehdään ja kun kaikki EU maat ovat sen hyväksyneet niin joitain elementtejä tästä on varmasti helpompi toistaa ilman, että tehdään tällaisia huippukokouksia ja sitten ratifioidaan ympäriinsä eri maissa näitä.
2:05
Maailmanselittäjät: Jääkö vireillä oleva EU:n elvytyspaketti viimeiseksi?