Miksi naiset "rupsahtavat" ennen miehiä? Ilmiölle löytyy tieteellinen syy, jota sokerin syöminen pahentaa

Kuinka paljon sokeria suomalaiset kuluttavat? Saisiko sokeriverolla laskettua kulutusta? 8:56
Suomalaiset kuluttavat sokeria yli tuplasti yli WHO:n suositusten.

On yleinen uskomus, että nuorena saa syödä ja juoda mitä huvittaa, eikä se näy kehossa, mutta säännöllisen sokerin nauttimisen aiheuttamat tuhot madaltavat testosteronia miehillä ja vanhentavat naisten ihoa ennenaikaisesti.

Radikaalein muutos elimistön kyvyssä käsitellä epäterveellistä ravintoa tapahtuu neljänkymmenen ikävuoden paikkeilla.

Nuorena iho on kuulas ja kimmoisa, koska elimistö tuottaa kollageenia aina 25 ikävuoteen asti. Sen jälkeen alkaa radikaali lasku, joka kiihtyy neljäänkymmeneen ikävuoteen tultaessa. Tätä ihon vanhenemisprosessia kiihdyttää valkoinen sokeri.

Kollageenisolut muodostavat ihon alaisen ristikon yhdessä elastiinisolujen kanssa. Se on eräänlainen tukiverkko, jonka avulla iho pysyy kimmoisana. Tukiverkko on nuorena kimmoisa ja sillä on kyky kannatella ihon ohutta pintakerrosta.

Sokeri rikkoo tätä ihonalaista kollageeniverkostoa aiheuttaen ihon kimmoisuuden heikkenemiseen. Mitä suurempi on nautitun sokerin määrä, sitä voimakkaammin se näkyy kasvoissa.

Niin kutsuttu sokerinaama johtuu juuri tästä ilmiöstä. Siinä kasvot ovat pöhöttyneitä, ja esimerkiksi nukutun yön jäljiltä siinä on havaittavissa enemmän painaumia tyynystä.

Mikäli elimistö saa jatkuvasti sokeria eikä sen nauttimista ikääntymisen myötä vähennä, näkyy se kasvojen veltostumisena aiemmin kuin ihmisillä, jotka eivät sokeria ole syöneet.

Iho on kuin banaani

Vertauskuvana toimii hyvin UnityHealthPoint-sivustollakin kerrottu esimerkki banaanista: jos kuorit banaanin, se muuttuu ruskeaksi. Sen sisältämät sokerit reagoivat proteiinin kanssa ja ruskea väri on eräänlainen ruskettumisreaktio.

Valkoinen sokeri koostuu glukoosi- ja fruktoosimolekyyleistä, ja fruktoosi kiihdyttää ruskettumisreaktiota moninkertaisesti. Kun syömme valkoista sokeria, ruskistumme sisältä päin kuten banaanit.

Telomeerit kaiken keskiössä

Ryppyvoiteet silottavat ihoa hetkellisesti, mutta ilman elimistön omaa kollageenia niiden vaikutus on vain kosmeettinen.

Ihmisen ikääntyminen on monimutkainen prosessi, jota tutkitaan tieteessä kiivaasti. Varmuudella tiedetään, että yksi ikääntymisen syy on kromosomien päässä sijaitsevien telomeerien pituus.

Tiedemies Hermann Joseph Muller löysi telomeerit 1930-luvulla yhdessä Barbara McClintockin kanssa. Kaksikko sai löydöstään Nobelin palkinnon.

Tutkijoille on selvinnyt, että solut voivat jakautua vain tietyn määrän ja sitten ne kuolevat pois. Telomeerien pituus määrittää sen, kuinka nopeasti solut kuolevat.

Solut jakautuvat jatkuvasti uudistaakseen kehomme kudoksia ja elimiä. Jokainen jakautumiskerta pienentää telomeereja, jolloin ne lyhenevät vähitellen.

Joka kerta kun solu jakautuu, telomeerit lyhenevät. Tätä prosessia hillitsee entsyymi nimeltä telomeraasi, jolla on kyky pidentää telomeerejä jonkin verran. Valitettavasti tämän entsyymin tuotanto vähenee iän myötä nopeuttaen solujen rappeutumistahtia. 

Sokereilla on väliä

Tieteessä tutkitaankin parhaillaan, miten voisimme pidentää telomeraasin tuotantoa ja siten ehkäistä vanhenemista.

Silläkin on tosin kääntöpuolensa, sillä mikäli telomeerit ovat liian pitkiä ja tuottavat runsaasti telomeerejä, mikä taas nostaa riskiä sairastua erilaisiin syöpiin. Tieteessä tutkitaankin nyt, miten saadaan ylläpidettyä telomeraasia ilman, että se aiheuttaa syöpää.

Valkoisen sokerin sijasta kannattaakin valita hedelmiä ja vihanneksia, sillä niiden sisältämä sokeri on luonnonmukaista, eikä prosessoitua. Hedelmien mukana tulee myös kuituja ja vitamiineja, jotka edistävät ihon hyvinvointia. Tällä on myös ihoa kirkastava vaikutus.

Miksi naiset vanhenvat nopeammin kuin miehet?

Miksi tämä kaikki sitten vaikuttaa vain naisten ihoon? Vastaus on ikävää luettavaa naisille.

Miesten iho sisältää luontaisesti enemmän kollageenia anten sille kiinteämmän ulkonäön. Miesten ihon kollageenipitoisuus vähenee tasaisesti läpi eliniän, eli toisin kuin naisilla, missään vaiheessa miehen elämää ei tapahdu selkeää kollageenitasojen romahtamista.

Miehet vaikuttavat vanhenevan hitaammin ainakin ulkoisesti.

Vaihdevuosien alkaessa puhutaankin usein ikävästi naisten rupsahtamisesta, ja tälle löytyy ikävä kyllä tieteellistä vahvistusta.

Kun naisten kollageenivarastot tyhjenevät nopealla tahdilla, ei iho pysy perässä ja se veltostuu lyhyemmän ajan kuluessa. 

Rypyttömiksi eivät kuitenkaan jää miehetkään, sillä ihon paksuudesta johtuen miehen ihoon tulevat rypyt ovat syvempiä ja näkyvämpiä kuin naisten. Ne vaan ilmestyvät ihoon myöhemmin kuin naisilla.

Sokeri tuhoaa erektion

Miehillä sokerin syömisestä voi sen sijaan seurata muita ongelmia, jotka tosin vanhentavat ennenaikaisesti. Ryppyjäkin suurempi uhka on mieskunto, joka voi romahtaa liiallisen sokerin nauttimisen seurauksena.

Erektiovaivat ovat seurausta jatkuvasta verensokeritason koholla olemisesta. Eli kun verensokeri miehillä nousee, jokin muu samalla laskee.

Jatkuvasti korkea verensokeri vaurioittaa hermoja ja verisuonia ja vaikuttaa glukoosin imeytymiseen verestä. Tämä vähentää herkkyyttä, mikä vaikeuttaa erektion saamista.

Tutkimusten mukaan miehen elinvoimaa ylläpitävä testosteronihormoni-taso laskee dramaattisesti heti sokeriannoksen syömisen jälkeen. 

Yhdysvalloissa on diabtekseen liittyvissä tutkimuksissa jopa arvioitu, että nuorten miesten alentuneisiin testosteronitasoihin on syynä liiallinen sokerin nauttiminen.

Lue myös:

    Uusimmat