Riski syövän kehittymiseen nousee tutkimuksen mukaan vyötärönmitan suurenemisen myötä.
Miesten syöpäriskiä kannattaisi selvittää painoindeksin eli BMI:n sijaan mittanauhalla. Vuoden 2025 lihavuuskonferenssissa esiteltävien tutkimustulosten mukaan vyötärön ympärysmitta kertoi riskeistä enemmän erityisesti miehillä. Tutkimus julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.
Lue myös: Toimittaja kävi kehonkoostumusmittauksessa – mitä laitteella mitataan?
Vyötärönympärys voi kertoa miehen syöpäriskistä
Tutkimuksessa analysoitiin tietoja noin 340 000 ruotsalaisesta. Heiltä oli mitattu painoindeksiä ja vyötärön ympärysmittaa vuosina 1981–2019. Mittaustuloksista 39 prosenttia oli henkilöiden itsensä ilmoittamia. Henkilöiden syöpädiagnoositiedot saatiin kansallisesta rekisteristä.
Keskimäärin 14 vuoden seurannassa löytyi yli 18 000 ylipainoon liittyvää syöpää.
Toimittaja kävi kehonkoostumusmittauksessa – mitä laitteella mitataan? Juttu jatkuu videon alla.
8:05Miten kehonkoostumusmittaus toimii? Toimittaja Jonna Hellgren piipahti testaamassa laitetta.
Jos miehen vyötärömitta nousi keskimäärin 11 senttiä, esimerkiksi 90 sentistä vähän yli sataan senttiin, riski syövän kehittymiseen nousi 25 prosenttia. Suurentunut painoindeksi ei nostanut riskiä samalla tavalla.
Huomioon otettiin myös muita syöpäriskiin vaikuttavia tekijöitä, kuten ikä, tupakointi, tulo- ja koulutustaso. Vaikka BMI otettiin huomioon, suuri vyötärönympärys säilytti asemansa syövän riskitekijänä.
– Tämä viittaa siihen, että vatsan lihavuuteen liittyvä kohonnut riski on nimenomainen ja tietynlainen, eikä se selity pelkästään painoindeksillä mitatulla kehon suurella koolla, tutkijat toteavat tiedotteessa.
– BMI mittaa kehon kokoa, mutta ei anna tietoa rasvan jakautumisesta, kun taas vyötärön ympärysmitta liittyy läheisesti vatsarasvaan. Tämä ero on ratkaiseva, sillä elinten ympärille kerääntyvä sisäelinten rasva on metabolisesti aktiivisempaa ja sillä vaikuttaa olevan haitallisia terveysvaikutuksia.
Naisilla vyötärön ja syöpäriskin yhteys oli heikompi, mutta samansuuntainen. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että miehillä rasva esimerkiksi kertyy todennäköisemmin vatsan alueelle.
Vyötärön ympärysmitta on vaikeampi mitata oikein ja aina samalla tavalla, toisin kuin BMI. Sen arvo voikin vaihdella. Tutkimuksessa pyrittiin kompensoimaan mahdolliset mittavirheet.
Lue myös:
Tiesitkö? BMI-lukemaa ei kannata liikaa tuijottaa – tämä oli sen alkuperäinen tarkoitus
Lapset olivat painoindeksin mukaan ylipainoisia – "tarkka ja täsmällinen" mittari antoi kuitenkin eri tuloksen
Unohda BMI, nyt tulee BRI – näin painoindeksin vaihtoehto toimii
Katso myös: Miten syöpäriskiä voi pienentää?
8:11Miten syöpäriskiä voi pienentää? Entä millainen yhdistelmä on syöpäriskin kannalta pahin? Haastattelussa Syöpäsäätiön lääketieteen tohtori ja pääsihteeri Juha Pekka Turunen.