Miksi palaamme tuhoon tuomittuun suhteeseen aina uudestaan? Lue syyt!

Julkaistu 16.02.2012 14:16(Päivitetty 10.09.2012 15:52)

Oletko joskus huomannut ajautuneesi suhteeseen, josta ei tunnu olevan poispääsyä? Ei hätää, et ole ainut. Lähes jokainen törmää jossain elämänsä vaiheessa on-off-suhteeseen – mutta miksi?

On monia syitä, miksi ajaudumme on-off-suhteisiin, joissa eroaminen ja yhteen palaaminen on tuttua touhua. Jojoileva suhde perustuu usein dilemmaan vapauden kaipuusta ja katumuksen pelosta. Joillakin ihmisillä 'ei ole aikaa parisuhteelle', toiset taas pelkäävät sydän syrjällään sitoutumista. Myöskin turvattomuuden tunteet tai huono itsetunto voivat olla on-off-suhteen kulmakiviä.

On-off-suhteissa emotionaaliset, älylliset, taloudelliset tai sosiaaliset olosuhteet eivät usein ole tarpeeksi vakaita, jotta romanttinen elämä ja henkinen yhteys voisivat kukoistaa. Mutta miksi jäädä suhteeseen, joka ei ole kaikella tapaa rakentava?

Syitä on-off-suhteisiin

Nuoruuden oikkuja? On-off -suhteet ovat usein nuorten parien arkea, jolloin parisuhteen taitoja vasta opetellaan. Nuorempana ei osata tai haluta sitoutua.

Ystävyyttä vai rakkautta? On-off-suhteeseen voi ajautua ihmisen kanssa, joka on enemminkin kaveri tai ystävä, kuin rakastettu. Koska kaipaamme kuitenkin hellyyttä, huomiota ja seksiä, voi "ystävä auttaa hädässä" aina kun on tarve.


Vapautta? Jotkut ihmiset saattavat olla niin vapaudenkaipuisia, että he pelkäävät sitoutumista vielä vanhemmallakin iällä. Ruoho on aina vihreämpää aidan takana ja vaihtoehdot halutaan pitää avoimina toteamalla: "En ole valmis sitoutumaan". Jos vastaan kävelee uusi mielenkiintoisempi ihminen, saa entinen usein jäädä kuin nallin kalliolle nuolemaan näppejään. Mutta jos uusi suhde ei toimikaan, voi suhteen lopettanut kumppani helposti palata samoihin vanhoihin ja tuttuihin lakanoihin nukkumaan.

Väärä aika? Joskus tuntuu, että tapasimme elämämme kumppanin liian aikaisin tai väärässä elämänvaiheessa. Tästä suhteesta haluaa pois, mutta silti tämä kitkuinen rakkaus vetää aina puoleensa uudestaan ja uudestaan.

Stressiä? Usko tai älä, stressi voi vaikuttaa siihen, että erouhkaukset lentelevät ilmassa. On tutkittu, että stressin alaisena olevat ihmiset tuppaavat elämään herkemmin on-off-suhteissa, kuin tasapainoiset ihmiset. Monesti ihminen voi sokeutua luulemaan, että stressin syyt ja seuraukset ovat kumppanissa. Erotessa stressin oireet eivät kaikkoakaan, ja näin ollen kumppania kaivataankin takaisin tueksi.

Valtaa? Tunne siitä, että toinen itkee perääsi voi nostattaa vallantunnetta ja itsetuntoa. On-off-suhde tuo turvantunnetta siitä, että tietää kumppanin palaavan takaisin – enemmin tai myöhemmin.

Välimatkaa? On-off-suhteen väliaikavaihe voi olla merkki siitä, että kumppani haluaa olla yksikseen ja miettiä, mitä itseltään tai parisuhteeltaan haluaa. Hetken erossa olo voi tehdä myös hyvää, sillä joskus toisen hyvät piirteet on helpompi nähdä kauempaa. Jos suhteessa on ollut karuja karikkoja, kuten esimerkiksi pettämistä, kumppani saattaa haluta poistua hetkeksi suhteesta parantaakseen haavojaan – monet haluavat kuitenkin jatkaa suhdetta ja aloittaa kaiken ikään kuin puhtaalta pöydältä. Jos menneistä ei pääse eroon, voi suhde kuitenkin rantautua aina samaan aiheeseen: eron pohtimiselle.

Lykkäämistä? Vanha sanonta 'Sääli ei ole rakkautta' pitäisi tatuoida jokaisen ihmisen otsaan, jotta muistaisimme, ettemme voi jäädä suhteeseen vain säälistä tai siksi, ettei toinen halua erota. Koska tällainen suhde ei ole kukoistava, ero on yleensä ainoa ratkaisu – mutta jos toinen osapuoli itkee toisen perään ja rukoilee, ettei häntä jätettäisi, moni ihminen heltyy jäämään tällaiseen suhteeseen ikään kuin hetkeksi. Näin todellinen ero lykkääntyy ja lykkääntyy.

Pelkoa? On-off-suhde on usein yksinäisten ihmisten synti. He pelkäävät olla yksin, joten he ajautuvat tai jäävät suhteeseen joka ei olekaan kaikin puolin rakastava tai rakentava.

Seksi? Seksi toimii, mutta tunne-elämä ei – se ajaa pariskunnan aina erilleen enemmin tai myöhemmin. Kun ero on todellinen, saattaa pari kuitenkin palata yhteen läheisyydenkaipuussaan.

Kommunikaatio-ongelmia? Kun kommunikointi ei luonnistu, voi pari aina ongelman tullessa uhata toisiaan erolla. Usein tällainen uhkaileminen on merkki siitä, että suhteesta haluaisi pois, mutta jokin kynnys estää sen.

Muisti pätkii? Ihmisen mieli suojelee itseään pahoilta ajatuksilta ja muistoilta. Kun olemme olleet tarpeeksi kauan toisesta erosta, kaikki paha unhoittuu ja vain hyvät, vaalitut muistot nousevat pintaan. Herää kysymys "miksi oikein erosimmekaan?" Ikävä kyllä ketään ei voi muuttaa, joten usein nämä epämieluisat elementit toistuvat suhteessa uudestaan.


Lähteet: psychologytoday.com, wiki.answers.com

Kuvat: Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle