Miksi Pekka Virta ei valmenna? Mestariluotsi paljastaa tilanteensa taustat: "Jokainen nyt kehuskelee näitä"

Mestarivalmentaja Pekka Virta hyppäsi Mestis-seura TUTO Hockeyn matkaan. Seuran urheilutoimintaa kevään ajan kehittävä Virta kertoo jääneensä tietoisesti sivuun valmennustöistä viime kauden jälkeen. 

SM-liigaan ensi kaudeksi lisenssiä hakenut ja komitealta hylkypäätöksen saanut TUTO kertoi Virran pestaamisesta juuri ennen joulua. 

– Olen tutustunut, että miten hommat täällä pyörivät. Tämän kevään olen tässä mukana. Sitten katsotaan, että onko minusta ollut mitään lisäarvoa, että onko yhteistyötä mielekästä jatkaa, kertoo työnsä aloittanut Virta.

Turkulaislähtöiselle Virralle seura on todella tuttu. Hänen valmennusuransa käynnistyi joukkueen junioreista 2000-luvun alussa. Pelaajana Virta edusti seuraa yli 250 ottelun verran. 

TUTOn mukaan Virran ydintehtävänä on tulevan kevään aikana selvittää seuran urheilun nykytilaa ja kehityskohteita. Suurennuslasi kohdistuu erityisesti junioritoimintaan. 

– TUTOn kaltaisessa seurassa pitäisi pystyä tuottamaan siihen Mestis-joukkueeseen omista junioreista myös pelaajia. Aika pitkä pätkä on menty ilman. Se on pienellä seuralla olennaista, että sitä omaa pelaajatuotantoa olisi, ettei jouduta niin sanotusti muiden jämillä etenemään, Virta avaa. 

– Tällaisia asioita ei päivässä tehdä, mutta sitä lähdetään rakentamaan, että miten pystyn auttamaan valmentajia tällä polulla. Kaipasin itse valmentajana, että olisi ollut joku, joka olisi voinut sparrata sitä työtä, että mitä se oikeasti on. 

Tarkoituksena on olla mukana päivittäisessä toiminnassa ja ottelutapahtumissa useissa ikäluokissa.

– Olen tässä muutamaa valmentajaa sparrannut talkoomielessä, se on mielenkiintoista, mutta se vaatii, että on läsnä ja paikan päällä. Täytyy nähdä niitä pelejä, eikä antaa suuria ja viisaita neuvoja sieltä ja täältä. Tämä mahdollistaa sen.

Mestis-joukkuetta luotsaavan Jonne Virtasen valmennustiimin kanssa vuoropuhelua käydään tarvittaessa. Edustusjoukkueen päivittäistoiminta ei kuitenkaan ole varsinaisesti mukana Virran työnkuvassa. 

– Edustus toimii omalla tavallaan ja heillä on hyvä buumi siinä. Olen sanonut, että vastaan jos kysytään. 

Valmennusura tauolla

Virta voitti Rauman Lukon peräsimessä Suomen mestaruuden keväällä 2021. Sen jälkeen hän siirtyi kolmen vuoden sopimuksella SaiPan puikkoihin. Yhteinen taival Lappeenrannassa päättyi kuitenkin jo toisen sopimuskauden syksyllä. 

Virta piipahti viime kaudella vielä Ruotsissa Nybro Vikingsin päävalmentajana, mutta ei ole valmentanut sen jälkeen missään. 

– Se oli tietoinen valinta jäädä pois. Jokainen nyt kehuskelee näitä samoja, mutta kyllä minä olisin valmentamaan päässyt tänä vuonna jos olisin halunnut. Olen aloittanut 35 vuotta kauden jossain miesten tasolla. Tämä on ensimmäinen kerta, kun sain katsoa tätä sivusta. Ajattelin, etten lähde väkisin jotain keikkaa heittämään ja aloittamaan taas uudestaan. 

– Halusin tehdä tällaisen ratkaisun. Täytyy muistaa, että Turussa ja Tukholmassa on kuitenkin koti. Tämä on luonteva paikka mennä edestakaisin. 

Virta lyö keskittymisensä peliin TUTOn palveluksessa. Valmennusuran jatkosta ei selviä suuntaviivoja juuri nyt ole. 

– Sen aika näyttää. Aina kun tartun johonkin toimeen, niin olen siinä sataprosenttisesti mukana. En tässä nyt mitään päällekkäin suunnittele. En poissulje sitä, että joku päivä valmennan vielä ammattitasolla jääkiekkoa. 

Virta on kiinnittänyt huomiota suomalaisessa jääkiekossa tapahtuviin valmentajamuutoksiin.

– Jos tästä (TUTO-pestistä) löytyy mielekästä tekemistä, niin tuleehan tässä sekin aika, että pitää miettiä, että kauanko sitä reppuvalmentamista viitsii tai saa tehdä. Viimeisimpiä uutisia kun on lukenut, niin suuntaus on, että varsinkin Suomessa kovin nuorennetaan ja halutaan uusia kasvoja. 

TUTO-pomo ihmettelee SM-liigan viestintää – "Se on eniten oudoksuttanut" 1:42
TUTO-pomo Tuomas Haanpää ihmetteli SM-liigan viestintää lisenssiprosessin aikana

Lue myös:

    Uusimmat