Miksi puhumme unissamme? Lifeslittlemysteries.com selvitti, ettei unipuheita pidä ottaa vakavasti.
Suuri osa meistä pääsee joskus kokemaan sen: kun heräämme aamulla, seuralaisemme kertoo, että puhuimme unissamme. Mutta mitä sanoimme ja miksi?
Tutkimusten mukaan suurin osa unipuheista on lyhyitä ja merkityksettömiä yhden tai kahden sekunnin pohdintoja, kertoo lifeslittlemysteries.com.
Unissa puhumista esiintyy sekä REM-unen että muiden univaiheiden aikana. REM-unen aikana tapahtuva unissa puhuminen johtuu siitä, että tavallisesti unen aikana "pois päältä kytketyt" äänielimemme alkavat hetkellisesti toimia, jolloin unessa puhumamme asiat päätyvät oikeaksi puheeksi. Unissa puhuminen johtuu tiettyjen valve-elementtien tunkeutumisesta unimaailmaan: ihminen voi jutella esimerkiksi siirtyessään unentasolta toiselle.
Unen aikana puhutut asiat eivät ole tietoisen mielen tuotteita
Koska unissa keskusteleminen tapahtuu luonnollisesti unen aikana, on vaikeaa arvioida, miten usein unissa puhumista tapahtuu. Yleensä myöskään nukkujan seurassa yöuniaan kiskovat henkilöt eivät herää lyhyisiin puheenpurkauksiin.
Joidenkin tutkimusten mukaan puolet lapsista juttelee unissaan, mutta taipumus muuttuu harvinaisemmaksi ikääntymisen myötä. Kroonista unissa puhumista aikuisiällä pidetään jopa unihäiriön muotona. Esimerkiksi stressi voi aiheuttaa höpinää unen aikana.
Jotkut kuitenkin tuottavat unissaan pitkiä pätkiä puhetta. National Sleep Foundationin mukaan unen aikana puhutut ja esimerkiksi tunnustetut asiat eivät ole tietoisen tai rationaalisen mielen tuotteita, eivätkä ne siksi kelpaa todisteeksi vaikkapa oikeudessa.
Lue myös:
Tulkitse unesi: Unien avainsanat
Uneni, ystäväni: Näin voit tulkita uniasi
MTV3/Helmi
Lähde: Lifeslittlemysteries.com
Kuva: Colourbox