Sirin suomen kielen ymmärrys ja toiminta ovat parantuneet merkittävästi tämän vuoden aikana ja iOS 10:n myötä.
”Miksi Siri vaikuttaa niin tyhmältä?” kyselee pitkään teknologiatuotteita Wall Street Journalille arvostellut ja nykyisin edelleen perustamassaan Recodessa vaikuttava ja kirjoittava Walt Mossberg.
Mossbergin mielestä Apple on menettänyt johtonsa puhumalla käytettävien apureiden kilvassa. Rinnalle tai jo ohi ovat menneet niin Google kuin myös Amazon oman Alexansa kanssa.
Apple on lisännyt Siriin viime vuosina vain niukasti uusia kykyjä, eikä se osaa vastata moniin aivan yleisiinkään kysymyksiin. Tänä vuonna Apple avasi Sirin mahdollistaen ulkopuolisten sovellusten tuovan toimintonsa Sirin kautta käytettäväksi. Tämänkin se teki kuitenkin erittäin rajoitetusti vain kuudessa rajatussa eri sovellustyypissä, kuten viestisovelluksissa ja kyytipalveluissa.
Mossberg toteaa, ettei Siri osaa oikeasti olla todellinen virtuaaliavustaja. Se osaa tehdä perusasioita, kuten soittaa puheluja, lähettää viestejä tai asettaa hälytyksiä, mutta ei vastata kattavasti erilaisiin kysymyksiin. Esimerkkeinä Mossberg kertoo muun muassa hänen aivan perustason kysymystensä Yhdysvaltojen presidentinvaalien ehdokkaista ja väittelyjen ajankohdista jääneen Siriltä vastaamatta. Kunnes Apple korjasi tilanteen Mossbergin twiitattua asiasta.
Sen sijaan jo Googlen Now-äänihaku osasi vastata presidentti- ja muihinkin kysymyksiin kätevästi. Googlella on myös tulossa sen uusissa Pixel-puhelimissa laajasti käyttöön uusi Google Assistant, sen varsinainen ensimmäinen kehittyneempi virtuaaliavustaja.
Applen ohjelmistot osaavat nykyisin tulkita paremmin jo mitä käyttäjä sanoo, mutta eivät osaa vastata.Siri ei ole muuttunut huomattavasti fiksummaksi sitten sen julkaisun osana iPhone 4S:ää jo vuonna 2011.
Apple vakuutti Mossbergille kuitenkin parantavansa jatkuvasti Siriä. Lisäksi Apple viestitti, että se on tarkoituksellisestikin keskittynyt miljoonien ihmisten tekemiin pyyntöihin, kuten juuri puhelujen soittamiseen, ja niiden parantamiseen ”pitkän hännän” erilaisten satunnaisten kysymysten sijaan. Mossberg kuitenkin arvelee, etteivät ihmiset kysy näitä satunnaisia kysymyksiä Siriltä juuri sen takia, että ne eivät lähes ikinä toimi.
Nyt älykkäistä ääniavustajista näyttää olevan tulossa merkittävä asia uusissa älypuhelimissa. Google Assistantin ohella Samsung osti Sirin alkuperäisten kehittäjien, uuden paremman Vivin ja huhujen mukaan siitä on tulossa yksi Galaxy S8:n keskeisistä uudistuksista.
Muihin verrattuna suomalaisesta näkökulmasta Sirin etu on vielä sen toimiminen myös suomeksi. Tämäkään etu ei ole varmasti ikuinen.
”Nykyisessä muodossaan Siri on liian rajoittunut ja epäluotettava ollakseen tehokas ase Applelle tulevissa tekoälysodissa. Se vaikuttaa paikallaan pysähtyneeltä. Applesta ei tullut suurta vain seuraamalla dataa siitä mitä ihmiset tekevät nyt. Siitä tuli suuri ilahduttamalla asiakkaita tavoin, joita he eivät odottaneet. Tekoälyn vallankumouskin vaatii sitä”, summaa Mossberg Applen haasteet.