Tämä oli CES-teknologiamessujen merkittävin trendi – ei kuitenkaan koske juurikaan Suomea

Julkaistu 11.01.2017 15:38
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Tuoreeltaan Las Vegasissa järjestettyjen CES-messujen merkittävimmästä trendistä ei ole epäselvyyttä: puhumalla käytettävät älykkäät avustajat ovat nyt kuumin juttu. Usein avustaja löytyy nyt älykkäästä kotikaiuttimesta, mutta tulee myös kaikkiin muihin laitteisiin. Suomessa erityisesti kielemme vuoksi tämä trendi ei näy kuitenkaan vielä käytännössä lainkaan.

Yhdysvaltalaisen verkkokauppajätin Amazon.comin Echo-älykaiutin osoittautui viime vuoden aikana yllätyshitiksi. Vuoden lopun joulumyynnissä Echo-kaiutinten menekki yhdeksänkertaistui miljooniin laitteisiin, ja lopulta Amazon joutui myymään jo ”ei oota” myytyään Echon loppuun juuri joulun alla.

Alexa-kaiuttimia tulee muiltakin vain Amazonilta itseltään. Tässä Lenovon versio.

Echo-kaiutinten sisältämä palvelu ja älykkyys tunnetaan Alexa-nimellä. CESissä se laajentui useisiin muihinkin laitteisiin – ja kaiuttimia nähtiin pitkä liuta muiltakin kuin vain Amazonilta itseltään – esimerkiksi Lenovolta ja LG:ltä. Kodeissa Alexa tulee suoraan myös jääkaappeihin, valokatkaisimiin sekä televisioihin. Autoissa Ford ja Volkswagen kertoivat Alexa-tuesta. Huawei puolestaan esitteli ensimmäisen Alexalla varustetun älypuhelimen, kun Mate 9 tulee sen kanssa Yhdysvalloissa. Jopa Samsungin uusi robottipölynimuri toimii Alexan kautta komentaen.

Huawein Mate 9 on ensimmäinen Amazonin Alexalla varustettu puhelin.

Alexasta vaikuttaakin olevan mahdollisesti kasvamassa kodin useiden eri älylaitteiden käyttöjärjestelmä, ikään kuin älykkäiden ja verkottuneiden esineiden Android-vastine, jolla voi yhdistää, käyttää, ohjata ja hallita kätevästi useita eri laitteita. Tosin ennen kaikkea tämä koskee Yhdysvaltoja, jossa Amazonin verkkokaupan asema on ylivertaisen vahva. Echo-kaiutinten ja Alexan kautta voidaan esimerkiksi tehdä Amazon-verkkokauppatilauksia ja muiltakin osin ne tukeutuvat Amazonin palveluihin,eivätkä ne näin ole aivan yhtä hyödyllisiä muualla, jossa Amazonin läsnäolo ei ole yhtä vahva.

Tosin älykkäiden puhuen käytettävien avustajien trendi ei luonnollisesti rajoitu vain Amazoniin. Applella on Sirinsä, joka on kuitenkin jäänyt jälkeen kilpailussa – osaltaan hyvin hitaan ja rajatun ulkopuolisille sovelluskehittäjille avautumisensa takia.

Myöskään Microsoftin Cortana ja Google Assistant eivät ole saavuttaneet vastaavaa universaalia suosiota laitevalmistajien ja kovaa vauhtia myös kuluttajien keskuudessa kuin Amazonin Alexa. Näiden osalta erilaiset tuotejulkistukset olivat CESissä harvemmassa, mutta esimerkiksi BMW kertoi tuovansa autoihinsa Cortanan. Microsoft on myös tuomassa Cortanan Windows 10 IoT:hen ja myös esimerkiksi älykaiuttimiin. Applen on kerrottu työstävän omaa Siri-älykaiutintaan. CESissä nähtiin nyt myös lukemattomia Applen HomeKit-tuellisia laitteita, mutta niiden ohjattavat toiminnot ovat vasta varsin alkeellisella tasolla.

BMW kertoi Cortanan tulosta sen autoihin.

Amazonin kovimmaksi kilpailijaksi puheohjatun teknologian tulevaisuudessa on veikattu Googlea. Se toi loppuvuodesta tarjolle oman Assistantin sisältävän Google Home -älykaiuttimensa. Takamatka Amazoniin nähden esimerkiksi eri sovelluksissa on kuitenkin ainakin toistaiseksi pitkä eikä Google toistaiseksi ole esittänyt juuri mitään Amazonia parempaa.

”Tämä oli viikko, jolloin Alexa valloitti CESin. Ja tästä tulee vuosi, jolloin Alexa valloittaa maailman”, ennustaa myös Wired.

Tosin suomea erityisesti Amazonin Alexa tuskin puhuu vielä aikoihin (kuten eivät myöskään tee vielä Google Assistant tai Cortana), joten Suomen valloitus jää sikseen – ja me täällä Suomessa paljolti paitsi yhdestä suurimmasta teknologia-alan trendistä.

Tuoreimmat aiheesta

Digi