Taloyhtiöiden lainamarginaalit ovat nykyisin korkeampia kuin asukkaille myönnettävien lainojen vastaavat.
Huolimatta siitä, että taloyhtiö koostuu useista asukkaista ja sen vakuudet ovat myös itse rakennuksen myötä kunnossa, myönnetään sille asukkaitaan kalliimpia lainoja.
Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen selittää MTV3 Uutisille, että syy hinnoitteluun on lopulta varsin yksinkertainen.
– Taloyhtiöt ovat harvoin pankeille kokonaisasiakkaita. Kun perhe tai kotitalous ottaa lainan, niin samalla pankki vaatii, että mukana tulevat palkkatili ja muu maksuliikenne, jolloin se saa näistä rinnalla tulevista tuotteista tuottoja, Hiltunen muistutti.
– Asunto-osakeyhtiössä voi olla niin, että remonttilaina otetaan eri pankista kuin missä varsinaisesti hoidetaan taloyhtiön maksuliikennettä.
Toisaalta yksittäisen perheen kannattaa ottaa oma laina, vaikka sille tarjotun lainan marginaali olisi täsmälleen sama kuin taloyhtiölle tarjotun.
– Niin kauan kuin meillä on asuntolainojen korkojen verovähennysoikeus, niin asukkaan kannattaa ottaa henkilökohtainen laina, jos ylipäätään haluaa lainaa henkilökohtaisiin nimiin ottaa, Hiltunen paaluttaa.
Vähennysetuus poistumassa kokonaan?
Vuonna 2011 asuntolainojen korot olivat kokonaan vähennyskelpoisia. Ensi vuoden alusta korkovähennysetuus on enää 75 prosenttia. Hiltunen pelkää, että 5-10 vuoden kuluessa vähennysetuus poistuu kokonaan.
– Heille, joilla on nyt lainaa, se tarkoittaa, että heidän korkokulunsa nousevat. Ja uusille asunnonostajille se merkitsee sitä, että he eivät saa valtiolta enää verosubventiota korkovähennysoikeuden muodossa.
– Ekonomistit perustelevat veroetuuden poistamista sillä, että se johtaa asuntojen hintatason laskemiseen. Mutta nyt kun 20-25 prosenttiyksikköä on jo leikattu, niin ei se ole kyllä vielä näyttänyt hintatasoa laskevan, Hiltunen huomauttaa.