Yhdysvallat teki perjantain vastaisena yönä Bagdadissa ilmaiskun, jossa kuoli vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimani. Tässä artikkelissa kootaan yhteen tähän asti saadut tiedot tapahtuneesta.
Missä isku tapahtui?
Isku tehtiin perjantain vastaisena yönä Bagdadin kansainvälisellä lentokentällä. Isku tehtiin lennokeilla.
Iskussa kuoli Qassem Suleimanin lisäksi seitsemän muuta ihmistä. Heidän joukossaan oli Irakin puolisotilaallisen järjestön Hashed al-Shaabin johtaja.
Yhdysvallat iskun takana
Yhdysvallat ilmoitti olevansa iskun takana. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan iskun tarkoituksena on suojella alueella olevia yhdysvaltalaisia.
Pian iskun jälkeen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi Yhdysvaltain lipun kuvan henkilökohtaisella twitter-tilillään.
Isku sattui vain pari päivää sen jälkeen, kun Irania tukevat mielenosoittajat ympäröivät uudenvuodenaattona Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystön ja muun muassa heittelivät kiviä ja sytyttivät vartiokopin tuleen.
Mielenosoittajat poistuivat paikalta keskiviikkona. Yhdysvallat on syyttänyt suurlähetystöhyökkäyksestä Irania. Hyökkäys lähetystöä kohtaan oli reaktio Yhdysvaltain viikonvaihteessa Irakissa tekemiin ilmaiskuihin, joissa kuoli 25 shiiaryhmä Kataez Hizbollahin taistelijaa. Kataez Hizbollah on osa Hashed al-Shaabia.
Yhdysvaltain isku Irania vastaan oli odotettavissa, arvioi Suomen Irakin-suurlähetystön väliaikainen asiainhoitaja Kim Kuivalainen.
– Jonkinlainen isku USA:lta oli odotettavissa. Irakin hallitus ei onnistunut takaamaan Yhdysvaltojen suurlähetystön koskemattomuutta Wienin diplomaattisuhteita koskevan yleissopimuksen mukaisesti. Yhdysvallat ei paina edustustonsa koskemattomuuden rikkomista villaisella. Myös Yhdysvaltain ilmoitus lisäjoukoista, ei vain Bagdadiin, vaan myös lähialueelle Kuwaitiin, antoi viitteitä siitä, että jotakin olisi tapahtumassa, Kuivalainen kertoo Bagdadista käsin.
Näin iskuun on reagoitu
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kommentoi iskua salamurhaksi ja kansainväliseksi terrorismiksi.
– Kenraali oli tehokas taistelussa muun muassa Isisiä ja Al-Qaidaa vastaan. Isku oli erittäin typerä ja vaarallinen tilanteen eskalaatio. Yhdysvallat kantaa kaikki seuraukset seikkailupolitiikastaan, ulkoministeri kirjoitti.
Yhdysvalloissa iskua ei ole pelkästään suitsutettu. Entinen varapresidentti Joe Biden uskoo, että iskulla on vakavat seuraukset.
Aasiassa osakekurssit kääntyivät laskuun, kun Yhdysvaltain Irakin pääkaupungissa Bagdadissa tekemä isku kasvatti pelkoja tilanteen kiristymisestä Lähi-idässä.
Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi oli iltapäivällä paikallista aikaa noin 0,3 prosenttia miinuksella. Tokion pörssi on tänään kansallisen vapaapäivän vuoksi suljettuna.
Mitä iskusta seuraa?
Uutistoimisto AFP:n mukaan Iranin ylin hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei on vannonut, että komentajan kuolema kostetaan ankarasti.
– Marttyyrius oli palkinto hänen väsymättömästä työstään kaikkina näinä vuosina. Vaikka hän on mennyt, hänen työnsä ei pääty. Kosto uhkaa rikollisia, jotka tahrivat likaiset kätensä hänen vereensä viime yön tapahtumissa, Khamenei kirjoitti Twitterissä.
Khamenei julisti samalla kolmen päivän mittaisen suruajan Iraniin iskujen takia.
Asiainhoitaja Kim Kuivalaisen mukaan on todennäköistä, että Iran kostaa komentajansa tappamisen.
– Todennäköistä on, että Suleimanin tappamista seuraa kosto-isku, ja sen ensisijaisena kohteena on Yhdysvallat.