Donald Trump uhitteli suureleisesti, mutta Iran on toista mieltä – sotilasjohtaja ei usko Yhdysvaltojen rohkeuden riittävän kymmeniin iskuihin

Iranin sotilasjohtaja Abdolrahim Mousavi epäilee Yhdysvaltojen rohkeutta toteuttaa uhkauksensa kymmenistä iskuista Iranille tärkeisiin kohteisiin. Mousavin kannoista kertoo Iranin valtion uutistoimisto Irna.

Iranin on arveltu ryhtyvän kostoiskuihin Yhdysvaltoja vastaan sen jälkeen, kun maan vaikutusvaltainen vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimani kuoli Yhdysvaltain lennokki-iskussa perjantaina.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti aiemmin Twitterissä, että maa on valmiina iskemään heti yhteensä 52 iranilaiseen kohteeseen, jos Iran hyökkää Yhdysvaltain kansalaisia tai maan omaisuutta vastaan.

– Olkoon tämä varoitus Iranille, että jos Iran iskee kehenkään amerikkalaiseen tai amerikkalaiseen omaisuuteen, olemme ottaneet kohteeksi yhteensä 52 iranilaista kohdetta, joista osa on hyvin merkittäviä Iranille sekä iranilaiselle kulttuurille, Trump kirjoitti.

Trumpin mukaan Yhdysvallat on valmis iskemään valittuihin kohteisiin "hyvin nopeasti ja hyvin lujaa". Hänen mukaansa Yhdysvallat käyttäisi "tuliteriä" sotatarvikkeitaan epäröimättä, jos Iran ryhtyy kostotoimiin.

– Yhdysvallat ei halua enää uhkailua! Trump kirjoittaa.

Iranin ulkoministeri laukoi takaisin

Trumpin mukaan kohteiden määräksi valittiin 52 vuosien 1979–81 panttivankikriisin muistoksi. Tuolloin Iranissa pidettiin panttivankeina yhteensä 52:ta Yhdysvaltain diplomaattia ja lähetystötyöntekijää.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif tviittasi Trumpin uhkausten jälkeen, että iskujen kohdistaminen kulttuurikohteisiin olisi sotarikos. Hän kirjoitti, että Yhdysvaltain haitallinen läsnäolo Länsi-Aasiassa on päättymäisillään, "vaikka potkien ja huutaen".

Irakissa parlamentti kokoontuu tänään. Istunnolle ei ole julkistettu asialistaa, mutta monet edustajat haluavat äänestää ulkomaisten joukkojen läsnäolosta maassa. Yhdysvaltojen johtama liittouma on osallistunut Irakissa äärijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun.

Demokraatti kutsuu Trumpia hirviöksi

Ensimmäiset merkit Iranin mahdollisista vastatoimista saatiin turvallisuuslähteiden mukaan lauantaina. Yhdysvaltojen Bagdadin-lähetystön läheisellä alueella oli kranaatti-isku, ja lähes samanaikaisesti kaksi ohjusta lensi Bagdadin pohjoispuolella lentotukikohtaan, jossa majailee yhdysvaltalaisjoukkoja.

Irakin joukot ovat vahvistaneet iskujen tapahtumisen. Yhdysvaltojen joukot kertoivat, ettei kukaan liittouman sotilas haavoittunut.

Kukaan ei ilmoittanut tehneensä iskuja, mutta Iranin tukema Kataib Hizbollah -shiiaryhmä on pyytänyt irakilaisia siirtymään pois Yhdysvaltojen joukkojen luota ainakin kilometrin päähän sunnuntai-iltapäivään mennessä. Aikaraja osuu samaan ajankohtaan Irakin parlamentin kokoontumisen kanssa.

Yhdysvalloissa pohditaan nyt, milloin ja millainen kosto Iranilta on mahdollisesti luvassa. Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto on julkaissut tiedonannon, jonka mukaan tällä hetkellä maahan ei kohdistu tarkoin määriteltyä ja uskottavaa uhkaa.

Viikonloppuna kuitenkin erään pienen valtiollisen toimijan sivusto hakkeroitiin ja siellä julkaistiin kuva Iranin lipusta ja vannottiin kostoa. Tekijä väitti olevansa Iraniin yhteyksissä oleva ryhmä.

Edustajainhuoneen demokraattinen puhemies Nancy Pelosi sanoi lausunnossaan, että presidentti Trumpin kongressille antamat tiedot herättävät vakavia ja välittömiä kysymyksiä iskun ajoituksesta, tavasta ja oikeutuksesta. Toinen näkyvä demokraatti, puolueen vasemmistoliberaalia siipeä edustava Alexandria Ocasio-Cortez parjasi presidenttiä Twitterissä.

– Viattomien perheiden, naisten ja lasten tappamisella uhkailu – mitä siis teet kohdistamalla iskuja kulttuurikohteisiin – ei tee sinusta "kovaa jätkää". Se ei tee sinusta "strategista". Se tekee sinusta hirviön.

Vuosi alkoi kiristyvissä tunnelmissa

Yhdysvaltain ja Iranin välisissä jo valmiiksi kireissä suhteissa nähtiin useita eskalaatioita Suleimanin surmaa edeltäneellä viikolla joulukuun lopulla.

Jännitteet alkoivat kiristyä perjantaina 27. joulukuuta, kun Irakin Kirkukin lähellä sijaitsevaan sotilastukikohtaan tehtiin raketti-isku, jossa kuoli yhdysvaltalainen työntekijä sekä haavoittui useita yhdysvaltalaisia ja irakilaisia sotilaita.

Yhdysvallat syytti iskusta Kataib Hizbollahia, ja kaksi päivää myöhemmin sunnuntaina se pommitti kolmea ryhmän kohdetta Irakissa ja Syyriassa. Iskuissa kuoli 25 taistelijaa.

Ilmaiskujen seurauksena uudenvuodenaattona Irania tukevat mielenosoittajat hyökkäsivät Yhdysvaltain suurlähetystöön Bagdadissa. Mielenosoittajat eivät onnistuneet tunkeutumaan rakennuksen sisälle.

Tilanteen kiristyminen on herättänyt huolta konfliktin alueellisesta leviämisestä. Saudi-Arabian nimetön viranomaislähde on kertonut uutistoimisto AFP:lle, ettei Yhdysvallat keskustellut perjantaisesta iskusta Saudi-Arabian kanssa etukäteen. Iranin mahdollisten kostotoimien uhka kohdistuu myös Saudi-Arabiaan.

Saudi-Arabia on painottanut, että ensisijaisen tärkeää on rauhoittaa tilanne ja lieventää jännitteitä.

Iskun uhreja muistetaan Iranissa

Iranissa on tänään muistotilaisuus Suleimanille ja muille Yhdysvaltojen iskun uhreille. Seremonia järjestetään Ahvazin kaupungissa lounaisessa Iranissa.

Iranin valtiontelevision lähetyksessä on näkynyt tuhansia mustiin pukeutuneita surijoita kaupungin kaduilla. Väkijoukko on kantanut kuvia surmatusta kenraalista, joka nähdään Iranissa vuosien 1980–88 Irakin vastaisen sodan sankarina.

Illalla Suleimanin ruumis on määrä kuljettaa maan pääkaupunkiin Teheraniin, jossa Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khameini lukee rukouksen vainajan yllä maanantaina.

Ruumis viedään sen jälkeen vielä Qomin pyhään kaupunkiin ennen hautajaisia surmatun kenraalin kotikaupungissa Kermanissa tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat