Miljardien energiapaketti on suunnattu etenkin valtio-omisteiselle Fortumille, sanoo professori – "Ei tällaista ole aiemmin nähty"

2:17img
Katso professori Lundin haastattelu maanantain Uutisaamussa: "Hallituksen energiapaketti rakennettu etenkin Fortumia ajatellen"
Julkaistu 05.09.2022 10:48
Toimittajan kuva

Lala Ylitalo

lala.ylitalo@mtv.fi

Hallituksen kymmenen miljardin euron hätärahoituksella energiayhtiöille halutaan varmistaa sähkön riittävyys Suomessa. Professori kritisoi pakettia konkretian puutteesta.

Hallitus päätti eilen 10 miljardin euron hätäpaketista, jonka pohjalta valtio voi myöntää energiayhtiöille lainoja ja takauksia. Kyseessä on viimesijainen rahoitusvaihtoehto kaatumisvaarassa oleville yhtiöille, pääministeri Sanna Marin (sd.) korostaa.

Lue lisää: Tästä on kyse hallituksen laatimassa energiayhtiöiden laina- ja takauspaketissa

Aalto-yliopiston professorin Peter Lundin mukaan hätäapupaketti on suunnattu erityisesti tukemaan Fortumia.

– Fortum vastaa noin kolmanneksesta Suomen sähköstä ja yrityksellä on valtavia rahoitusongelmia sekä isoja tappioita. Voidaan ajatella, että reilu kolmannes paketista suuntautuu Fortumille, Lund kertoi Uutisaamun haastattelussa.

Energiayhtiö Fortumin liiketulos romahti huhti-kesäkuussa 9,14 miljardia euroa tappiolle. Koko alkuvuoden tulos oli 12 miljardia tappiota. Tulokseen vaikuttivat saksalaisen tytäryhtiön Uniperin miljarditappiot.

Lue lisää: Fortumille 9 miljardin tappiot huhti-kesäkuussa – toimitusjohtaja väisteli kysymyksiä Uniperin vaikutuksesta

Energiansäästötoimet puute paketissa

Energiayhtiöiden laina- ja takausohjelman on määrä olla tilapäinen, sillä se olisi voimassa vuoden 2023 loppuun. Lainojen ja takauksien kestoaika olisi enintään kaksi vuotta. Lundin mukaan paketti on kokonaisuudessaan täysin poikkeuksellinen.

– Ei tällaista ole aiemmin nähty. Se kuvastaa tilanteen kireyttä. Yritykset eivät saa enää rahoitusta markkinoilta, ja valtion pitää puuttua peliin, Lund sanoo.

Lundin mukaan paketissa on puutteita konkreettisten energiansäästötoimien osalta. Lundin mukaan tulisi leikata sähkön kulutusta, kun sähköstä on niukkuutta.

– Siihen löytyy keinoja ja hallituksen pitäisi tuoda näitäkin nyt esille. Se ottaisi huomioon myös kuluttajat eikä vain tuottajia, jotta sähkön hintaa saataisiin alaspäin.

"Kannattaa varautua pahimpaan"

Myös Lund huomauttaa samasta, mistä monet muutkin asiantuntijat: epävarmoja tekijöitä on nyt useita, mikä tekee sähkön riittävyyden ennustamisesta hyvin haastavaa. Talven kylmyys tai leutous, Olkiluoto 3:n tekniset haasteet ja Venäjän arvaamattomuus ovat kaikki merkittäviä tekijöitä.

– Nyt kannattaa varmasti varautua kaikkein pahimpaan. Toivotaan, että kaikki menee hyvin, mutta varaudutaan myös huonoon tilanteeseen, Lund summaa.

Euroopan unionin energianeuvostolla on ylimääräinen kokous tulevana perjantaina. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan kokouksessa käydään läpi muun muassa sähkön johdannaismarkkinoiden vakauttamista sekä kaasun ja sähkön hinnan eriyttämistä toisistaan.

Lue lisää: Voidaanko energiayhtiöitä päästää nurin? Ministeri Lintilä: "Useilla yhtiöillä ongelmia vakuuksien kanssa"

Tuoreimmat aiheesta

Energia