Millainen olisi EU:n yhteinen koronarokotetodistus? – EU-maiden johtajat pohtivat asiaa videokokouksessaan

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään illalla videokokoukseen keskustelemaan koronatoimien koordinoinnista. Tällä kertaa puheenaiheena ovat muun muassa koronarokotusten eteneminen sekä kysymys siitä, pitäisikö EU:ssa ottaa käyttöön yhteinen koronarokotetodistus.

Kokouksessa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).Esimerkiksi Kreikka on ehdottanut, että yhteinen koronarokotetodistus voisi auttaa jopa matkailun avaamista. Komissio esitti aiemmin tällä viikolla, että EU pyrkisi löytämään linjauksen rokotetodistuksesta kuun loppuun mennessä.

Komissio myös ehdotti jäsenmaille tavoitteeksi, että vähintään 70 prosenttia aikuisväestöstä olisi rokotettu kesään mennessä. Toisena tavoitteena olisi, että viimeistään maaliskuussa olisi rokotettu vähintään 80 prosenttia yli 80-vuotiaista ja 80 prosenttia hoitoalan työntekijöistä.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan rokotustavoitteen saavuttaminen voisi olla käännekohta taistelussa koronavirusta vastaan.

Hidas alku tuskastuttanut

Rokotusten hidas alku on tuskastuttanut ympäri Eurooppaa. EU-maiden johtajien odotetaan vaihtavan kokouksessa kokemuksia rokotusten sujumisesta.

Pulmia on aiheuttanut koronarokotteiden rajattu saatavuus, ja moni jäsenmaa onkin ehtinyt jo vaatia komissiota käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta rokoteannoksia saataisiin nopeammin lääkevalmistajilta. EU on tähän mennessä antanut myyntiluvan kahdelle koronarokotteelle. Ensimmäisenä luvan sai lääkeyhtiöiden Biontechin ja Pfizerin valmistama rokote, joka vaatii erittäin kylmät säilytys- ja kuljetusolosuhteet. Toisena myyntiluvan sai lääkeyhtiö Modernan koronarokote, ja ensi viikolla luvan saattaa saada lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä rokote.

Alustava sopu pikatestien tunnustamisesta

Uutistoimisto AFP kertoi keskiviikkona, että EU-maiden suurlähettiläät ovat saavuttaneet alustavan sovun koronapikatestien vastavuoroisesta tunnustamisesta.

Johtajien odotetaan keskustelevan asiasta vielä illalla. Pikatesteillä pyritään laajentamaan ja nopeuttamaan koronatestausmahdollisuuksia.

Koronatoimet ovat videokokouksen pääaihe, mutta kokouksessa noussee esille myös venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin pidätys Moskovassa. EU-maat tuomitsivat pidätyksen jo maanantaina julkaistussa kannanotossaan ja vaativat Navalnyin välitöntä vapauttamista.

Keskustelu aiheesta jatkuu vielä ensi viikon ulkoministerikokouksessa.

Lue myös:

    Uusimmat