Pohjois-Korean viimeaikainen uhittelu voi herättää huolta. Viimeksi viikonloppuna maa isotteli esittelemällä ohjusarsenaaliaan.
Maanpuolustuskorkeakoulun dosentin Tommi Koivulan mukaan syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole.
Onko kyse pelkistä kovista puheista?
– Jos mietitään, kuinka todennäköinen sota tai kriisi tällä alueella on, näkisin että pidäke on vielä isompi ja ymmärrys siitä ettei tällainen tule kannattamaan.
– Pohjois-Korea häviää joka tapauksessa. Vaikka retoriikka on kovaa ja puheet pelottavia, luulen, että siellä tehdään myös huolellisempia laskelmia, Koivula toteaa.
Koivulan mukaan Pohjois-Korea pyrkii mahtipontisilla puheillaan ja uhittelullaan korostamaan sitä, ettei valtion kanssa kannata ryhtyä kahinoimaan. Valtion sotaretoriikalle on tyypillistä oman arvaamattomuuden alleviivaaminen.
– Pohjois-Korea antaa kuvan, että se on rakkikoira, joka kannattaa jättää rauhaan. Ulkovalloille viestitään, että vaikka Pohjois-Korea on pieni, se on myös pelottava ja valmis taistelemaan kaikin mahdollisin keinoin, hän toteaa.
Valtion suurimpana päämääränä Koivula näkee maan määrätietoisen pyrkimyksen säilyttää valtion hallinnon vallan turvaaminen. Tähän mennessä maa on onnistunut melko hyvin rakentamaan retoriikallaan uhkakuvaa muille valtioille.
Millaisia aseita Pohjois-Korealla on?
Aseellisesti Pohjois-Korealla ei kuitenkaan ole ylivaltaa suhteessa muihin maihin. Sen tankit, lentokoneet ja useimmat sotalaivat on Koivulan mukaan melko helposti eliminoitavissa, koska ne ovat vanhanaikaisia. Sen sijaan valtion sotilaallisena valttikorttina voidaan pitää sen massiivista armeijaa.
– Yleisen käsityksen mukaan Pohjois-Korealla on reilusti yli miljoona sotilasta jatkuvasti aseissa ja aika korkeassa valmiudessa, mikä on kansainvälisesti ajatellen todella paljon. Sen voimat ovat laajuudeltaan suuremmat kuin esimerkiksi Venäjän armeijalla, Koivula toteaa.
Myös maan reservi on kooltaan usean miljoonaa ihmistä. Lisäksi Koivula pitää Pohjois-Korean tykistöä valtion yhtenä merkittävänä sotilaallisena voimavarana. Maan tykeillä olisi tarvittaessa mahdollista pommittaa esimerkiksi Etelä-Korean pääkaupunkia Soulia.
Onko Pohjois-Korealla toimiva ydinase?
Eniten keskustelua herättävät kuitenkin maan strategiset aseet eli ohjukset ja ydinaseet. Varmaa tietoa Pohjois-Korean strategisista aseista on melko vähän. Tiedossa on kuitenkin, että valtio on tehnyt onnistuneita ydinkokeita ja että sillä on hallussaan useita raketteja ja ohjuksia, joilla se voisi pommittaa lähialueita.
Epäselvää on kuitenkin se, onko Pohjois-Korealla riittävää sotilasteknistä osaamista ja kalustoa ydinpommien ja ydinohjusten yhteen liittämiseksi.
– Yleensä ajatellaan, että siinä on teknisesti vaativa pullonkaula kun pitäisi liittää jo rakennettu ydinpommi ohjuksen osaksi. Vaikka ydinpommi pystytään räjäyttämään ja ohjuksia ampumaan, näiden kahden asian liittäminen toisiinsa on vielä aika vaikeaa. Sanoisin, että suurimmat arviot ovat sen tyyppisiä, ettei Pohjois-Korea ole vielä saanut tätä aikaiseksi, Koivula toteaa, mutta myöntää, että tulevaisuudessa maa saattaa hyvinkin onnistua aikeissaan.
– Toteutuessaan tämä voisi pahimmillaan tarkoittaa sitä, että Pohjois-Korea jossakin vaiheessa nykymenolla kykenisi laukaisemaan mannertenvälisiä ohjuksia vaikkapa Yhdysvaltojen länsirannikon suurkaupunkeihin.