Venäjän presidentti Vladimir Putin on vihjannut Ukrainan sodan aikana olevansa valmis käyttämään ydinaseita. Tutkija ei pidä vaihtoehtoa todennäköisenä, mutta suomalaisissa se aiheuttaa huolta.
Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Jyri Lavikaisen mukaan Venäjän ydinaseista tiedetään paljon enemmän kuin monen muun maan ydinaseista. Taustalla on Venäjän kahdenvälinen aserajoitussopimus Yhdysvaltojen kanssa, joka koskee mannertenvälisiä ydinaseita.
– Sopimus on harvoja asevalvontasopimuksia, joita Venäjä noudattaa prikulleen, koska se pitää sitä itselleen hyödyllisenä.
Sopimuksen ulkopuolella on Lavikaisen mukaan muita ydinaseita, joista ei tiedetä yhtä paljoa. Tiedossa on, että sopimus sallii reilut 1 500 ydinkärkeä ja sijoitettuja lavetteja 700. Lisäksi Venäjällä arvioidaan olevan ”pari tuhatta” taktista asetta.
– Molemmilla osapuolilla yhteensä noin 5 000–6 000 ydinkärkeä. Murto-osa siitä, mitä kylmän sodan loppuvuosina oli.
Lavikainen kuitenkin huomauttaa, että aseita on edelleen liikaa.
Ydinaseista puhumalla pelotellaan vastapuolta
Putin kertoi keskiviikkona Venäjän tehneen tärkeän onnistuneen ohjuskokeen.
Kyseessä oli mannertenvälinen, ballistinen Sarmat-ohjus, joka pystyy kantamaan useita ydinkärkiä.
Lavikaisen mukaan ase ei suuresti eroa toimintaperiaatteiltaan edellisistään. Sen sijaan hän pitää kiinnostavana, että Venäjä on päättänyt rakentaa siiloista ammuttavan hyvin raskaan ydinaseen. Tämä tarkoittaa, että Yhdysvallat tietävät tarkkaan, missä ase on ja mihin se pystyy.
Ohjuskokeesta huolimatta Lavikainen katsoo, että sodan aikana ei ole tapahtunut isoja liikkeitä ydinaseisiin liittyen.
– Venäjä on tietysti vihjaillut eri yhteyksissä olosuhteista, joissa se voisi käyttää ydinaseita. Se oli odotettavissa, koska he puhuvat siitä jatkuvasti.
Puhumisen funktiona on vastapuolen pelottelu ja sen toimintaan vaikuttaminen. Lavikainen kuvailee ydinaseiden olevan ainoa tapa, jolla Venäjä voi saada aikaan kunnioitusta tai pelkoa suurvaltana.
– Kaikki muu on oikeastaan jo mennyt.
– Jo 90-luvulla kysyttiin, mitä Venäjä on ilman ydinaseita kansainvälisessä mielessä.
Voitaisiinko ydinaseita käyttää?
Kynnys ydinaseiden käyttämiselle on Lavikaisen mukaan hyvin korkea, koska aseiden tuhovoima kääntyy itse käyttäjää vastaan.
Käytännössä vastapuolien aseet neutralisoivat toisensa.
Jos ydinaseita käytettäisiin, potentiaaliset ydinaseita omaavat vastustajat joutuisivat miettimään tilannetta.
– Ne joutuisivat ottamaan sen huomioon puolustussuunnitelmissaan, että vastapuolella on holtittomasti käyttäytyvä valtion johtaja. Yksikään valtio ei halua joutua sellaisten pohdintojen kohteeksi. Silloin he maalaisivat käytännössä maalitaulun omaan selkäänsä.
Lavikaisen mukaan ydinaseisiin liittyy lisäksi lukuisia moraalisia syitä, ”jotka eivät Venäjää ja Putinia niin paljon kosketa.”
Lavikainen huomauttaa, että aseet ovat eri kategoriassa tuhovoimassaan kuin mikään konventionaalinen ase, vaikkakin ydinlatauksen kokoa voidaan säätää hyvin pieneksi.
”Putin on pitkävihainen, kostonhimoinen ja herkkä loukkaantumaan”
Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on varoittanut, että Putin saattaa olla valmis käyttämään ydinaseita
Lavikaisen mukaan asiaa on syytä pohtia vakavasti.
– Putin on väärä henkilö päättämään tällaisten asioiden käytöstä, sillä Putin on pitkävihainen, kostonhimoinen ja herkkä loukkaantumaan. Nämä eivät ole hyviä ominaisuuksia johtajalle, joka päättää tällaisista asioista.
Lavikaisen mukaan Venäjällä on pitkä ketju ydinaseiden käytön päättämisestä. Putinin lisäksi päätöksen tekemiseen tarvitaan puolustusministeri ja asevoimien komentaja. Taustalla on lisäksi koneisto, joka suosittelee sopivia toimenpiteitä.
– Hän ei itse voi siitä yksin määrätä. Tällaiset esteet rakennettiin jo Neuvostoliiton aikana, koska haluttiin välttää tilanne, jossa yksi henkilö pystyisi päättämään näin isosta ja vaarallisesta asiasta.
Näin suomalaiset ajattelevat ydinaseista
Ulkoministeri Haavisto kertoi The Guardianin haastattelussa suomalaisten olevan huolissaan ydinasekysymyksestä.
Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto brittilehdelle: Venäjän ydinaseet ovat nyt Suomen suuri huoli – "Minulla on oltava siihen vastaus"
MTV Uutiset jalkautui selvittämään, mitä suomalaiset ajattelevat asiasta.
Katriina Patoluoto kertoo kaikkien ydinaseiden herättävän pelkoa.
– Sodan aikana esitetyt uhkaukset ovat mielessä.
Tenho Maaranen kertoo hieman pelkäävänsä, että tilanne voisi eskaloitua ydinaseisiin.
– Uskallan sanoa, että ei voi siihen ”Putin-Hitleriin” luottaa.
Marjaana pitää ajatusta Venäjän ydinaseista myös pelottavana.
– On se aika ikävää, että vieressä on naapuri, jolla sellaisia on.
Pääset katsomaan kaikki kommentit alla olevalta videolta.
1:09