Millaisia ovat rattijuoppojen kootut selitykset ja vippaskonstit? Poliisi kertoo: "Tehdään jonossa U-käännös..."

7:43img
Mitä tapahtuu, jos antaa puhallutuksessa rattijuopumusrajan ylittävän lukeman? Katso koko haastattelu videolta.
Julkaistu 09.12.2021 08:50

Salla Laurila

Rattijuopumusvalvontaa tekevä poliisi näkee ja kuulee erilaisia reaktioita, kun päihtynyt kuljettaja jää kiinni.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Aapo Isoahon mukaan usein puhallutustilanteessa ollaan hämmästyneitä rattijuopumusrajan täyttyessä ja tapahtunutta saatetaan selittää sillä, että olisi edellisenä iltana juonut vain muutaman. Isoaho kertoo asiasta MTV:n Rikospaikka-ohjelman haastattelussa.

– Jos katsotaan kokonaisrattijuopumustilastoja, tyypillinen tapaus on mieshenkilö iältään 25–45. Naisten osuus näyttelee 10–15 prosenttia. On kuitenkin tyypillisempää, että ensikertalainen nainen kokee tilanteen enemmän kuormittavana ja häpeän tunnetta on enemmän havaittavissa kuin miehissä.

Kaikista rattijuopumusrikoksista lähes puolet on toistuvia. Isoahon mukaan usein rikokseen syyllistyvä henkilö ei juurikaan selittele tapahtunutta. Epäilty saattaa vain todeta että "näin on varmaan käynyt".

Poliisi näkee kentällä myös heitä, jotka koittavat ratsiassa välttää poliisin puhallutuksen erilaisin vippaskonstein. 

– Pyritään välttämään ratsiapaikalle ajamista, tehdään jonossa U-käännös, yritetään kääntyä pienemmälle tielle. Muistan tällaisiakin tapauksia, että jos autossa on ollut useampi matkustaja, pyritään auton sisällä äkkiä vaihtamaan kuljettajaa tai äärimmäisissä tapauksissa lähdetään ajamaan kokonaan karkuun ratsiapaikalta.

Tuoreimmat aiheesta

Rattijuopumus