On aivan normaalia, että lapsi suosii toista vanhempaa. Näin pärjäät lapsen kanssa, jos et ole hänen lempparinsa!
Kim Hildenbrand jakoi parenting.comissa tarinansa lapsen puolueellisuudesta. Perheen kolmivuotias halusi tehdä isänsä kanssa kaiken: pelata, kylpeä, lukea ja askarrella. Hildenbrand kertoo ymmärtävänsä, että on lapselle kakkosvaihtoehto.
Syykin selvisi, kun Hildenbrand tiedusteli pojalta, miksi tämä haluaa isänsä laittavan itsensä nukkumaan.
– Koska pidän isistä enemmän, lapsi vastasi kirkkain silmin.
Hildenbrand syytti luonnollisesti ensin itseään – äidin syyllisyys pakotti pohtimaan, ovatko työpäivät liian pitkiä tai jakautuuko huomio epätasaisesti perheen lasten kesken? Hildenbrand haki apua tilanteeseen psykologi Erica Reischeriltä.
Reischerin mukaan on aivan normaalia ja tavallista, että lapsi suosii toista vanhempaa. Jos lapsen kanssa saa taistella päivittäin suosimisongelman vuoksi, kannattaa tarkastella omaa suhdetta lapseen laajemmin.
– Jokainen vanhempi tarvitsee lämpimän ja tuetun suhteen lapseen. Suosiminen voi heijastaa jotakin suhteesta: ette vietä tarpeeksi aikaa yhdessä, et ole tarpeeksi käytännönläheinen vanhempi, tai isin ja äidin välillä toimii hyvä poliisi–paha poliisi-dynamiikka.
Hyvä poliisi–paha poliisi-dynamiikka merkitsee sitä, että toinen vanhempi on kiva ja mukava, toinen ottaa tiukan roolin. Lyhyesti: jos isi aina antaa luvan ottaa jäätelöä ja leikkiä ulkona, lapsi luonnollisesti suosii isää.
Reischerin mukaan suosiva lapsi yksinkertaisesti opettelee hallitsemaan ihmissuhteita.
Näin pärjäät lapsen kanssa, jos et ole hänen lempparinsa
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
1. Älä vastaa lapselle negatiivisesti
Kun lapsi rääkyy "minä tahdon isääääään", halu vastata jotakin napakkaa voi olla ylitsepäsemätön. Reischer muistuttaa, että lapset ovat hyvin suoria, eivätkä aikuisten tapaan osaa sokerikuorruttaa toiveitaan kohteliaisuuksin. Jos sinäkään et kuorruta tunteitasi, seuraa mielipahaa jokaiselle.
Älä myöskään kosta lapselle: jos lapsi toivoo sinua nukuttajaksi huomenna, älä vastaa "no, en minä vain eilen kelvannut!" Olet aikuinen, käyttäydy sen mukaisesti.
2. Ole empaattinen
Et ehkä pidä lapsesi puheista, mutta hänen pitäisi silti tulla kuulluksi ja ymmärretyksi. Sinun ei tarvitse olla samaa mieltä. Voit esimerkiksi sanoa: "Ymmärrän, että haluat isin. Tiedän, että rakastat isää hyvin paljon".
3. Varmista, että kumpikin vanhempi pitää työelämän ja kodin tasapainossa
Kummankin vanhemman toiminnassa tulisi olla sekä hupia että hyötyä. Reischerin mukaan lapsi saattaa suosia sitä henkilöä, jolta saa vain kivoja juttua – iltasatuja ja keksejä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
4. Luo ennustettava aikataulu
Jos ongelmana on, että lapsi suosii yhtä vanhempaa tietyissä tilanteissa, tilanteen voi korjata aikataulujen avulla. Lapset pitävät rutiineista, ja jos isä hoitaa esimerkiksi kylvetysajan aina tiettynä päivänä, lapsi tottuu siihen.
5. Keskity rakkauteen ja kunnioitukseen
Se, ettet olekaan lapsen lemppari, satuttaa. On tärkeää vastata lapsen sanoihin rakkaudella, kunnioituksella ja lempeydellä, vaikka sanat tekevät kipeää. Reischer muistuttaa, että sitä ehdoton rakkaus nimenomaan merkitsee: lasta rakastetaan, vaikkei hän aina puhuisi äidistä tai isästä kauniisti.
Lapsi raivoaa kaupassa, mitä teet? Vuoden 2015 isät kertovat:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Parenting.com