Valtioneuvoston kanslia opastaa uusia ministereitä omalla käsikirjallaan. Viime viikolla julkaistu Ministerin käsikirja on päivitetty versio vuoden 2011 käsikirjasta.
Valtioneuvoston alivaltiosihteeri Timo Lankinen kertoo, että uudet ministerit on perehdytetty tänään lyhyesti ministerin työhön ja samalla ministereille on luovutettu uusi Ministerin käsikirja.
– Käsikirja ei ole mikään opas. Sitä ei ole tarkoitettu kannesta kanteen luettavaksi, vaan perusasioiden tarkistusta varten, Lankinen kertoo.
Lankisen mukaan eri ministeriöistä koottu työryhmä kävi vanhan käsikirjan kauttaaltaan läpi ja päivitti sen nykyiseen muotoonsa.
– Käsikirja käytiin läpi ja uudistettiin lähes kautta linjan.
Käsikirja suurentunut jatkuvasti
Käsikirjan tarkoitus on neuvoa ministereitä virkansa hoidossa. Lisäksi käsikirjassa lyhyesti selitetään ministerien työnjaosta, asiakirjajulkisuudesta aina lainvalmisteluun asti liittyviä asioita, jotka ministerin on hyvä tietää.
– Näitä asioita on niin monessa paikassa, että olemme kokeneet täällä valtioneuvostossa, että on tarpeellista saada ministerien tarvitsema tieto yhteen paikkaan.
Eniten muutoksia koki käsikirjan EU-osio.
– EU-osio on entistä isompi. Se osa käsikirjasta laajentui ja siihen lisättiin tietoa. Toisaalta esimerkiksi sosiaalisen median osio on taas hyvin lyhyt, koska siinä ei haluta mennä ohjeiden puolesta kovin syvälle. Todetaan vain, että on olemassa tiettyjä suosituksia, Lankinen kuvailee.
Käsikirjassa neuvotaan myös miten ministerin sopii ottaa vastaan lahjoja ja mitä etuja ministerille kuuluu.
Ministerin käsikirja on levinnyt vuosien saatossa. Nyt julkaistu käsikirja on jo 150-sivuinen.
– Monia asioita voisi jättää siitä poiskin. Ennen Ministerin käsikirja oli puhtaammin opas, missä kerrottiin hallituksen aikataulut, muistaa Lankinen.
– Tarkalleen en muista miten kauan käsikirjoja on ollut, mutta 15–20 vuotta ainakin. Ennen tämä ei ollut julkinenkaan, mutta nyt se on valtioneuvoston sivuilla kaikkien saatavilla, Lankinen sanoo.