Euroopan unionin puheenjohtajamaa Saksa on neuvotellut EU-budjettiin liittyvässä kiistassa ratkaisun, joka kelpaa Puolalle ja Unkarille. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vahvistaa, että sopu on löytymässä.
Puola ja Unkari ovat aiemmin vastustaneet EU:n seitsemän vuoden budjetin ja 750 miljardin euron elpymisrahaston kytkemistä oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Maat ovat sanoneet, että oikeusvaltiomekanismilla pyrittäisiin rankaisemaan tiettyjä jäsenmaita poliittisista syistä.
Tuppurainen ei ole vielä nähnyt Unkarin ja Puolan hyväksymän ratkaisun yksityiskohtia. Hän kuitenkin arvioi, että oikeuvaltiomekanismin yhteyteen ollaan nyt liittämässä poliittinen julistus, jolla niiden huolia hälvennetään.
– Suomi on kaiken aikaa korostanut, että tämä ei tule kohdistumaan yhtään tiettyä jäsenmaata vastaan. Mekanismi koskee yhtä lailla kaikkia jäsenmaita, Tuppurainen sanoo.
Tällainen julistus olisi Suomen hyväksyttävissä, sillä siinä ei muuteta itse asetustekstiä.
– Suomi pitää kiinni siitä, että Euroopan parlamentin kanssa saavutettua neuvottelutulosta ei avata. Eli tulee vahva kytkentä oikeusvaltioperiaatteen ja EU-varojen käytön välillä.
Tuppuraisen mukaan jäsenmaat saavat yksityiskohdat tietoonsa tänä iltana. Kaikkien maiden täytyy myös hyväksyä neuvoteltu ratkaisu.
– On tärkeää, että sopuun päästään ja elvytystoimet voidaan käynnistää, Tuppurainen sanoo.
Asiaa käsitellään huomenna alkavassa EU-johtajien huippukokouksessa. Jos sopua ei synny, viivästyvät elvytysrahojen jakaminen ja uuden EU-budjetin toimeenpano. Esillä on ollut myös vaihtoehto elpymisrahaston perustamisesta ilman Puolaa ja Unkaria.
Julistus jäsenmaiden reilusta kohtelusta
Saksan yleisradioyhtiön kirjeenvaihtaja Peter Kapern on julkaissut Twitterissä luonnoksen julistuksesta, jota oltaisiin lisäämässä huippukokouksen loppupäätelmiin.
Luonnoksessa todetaan, että EU-jäsenmaita tullaan kohtelemaan tasavertaisesti oikeusvaltiomekanismia sovellettaessa. Mekanismia tullaan soveltamaan EU-varoihin, jotka jaetaan elpymisrahastosta tai EU:n seuraavasta pitkän aikavälin budjetista. Tällä ei siis olisi vaikutusta niihin EU-tukiin, jotka on jaettu ennen vuotta 2021.
Aiemmin tänään myös diplomaattilähteet kertoivat kansainväliselle medialle Puolan ja Unkarin hyväksyneen Saksan ratkaisun oikeusvaltiokiistaan. Puolan hallituspuoluetta edustavan presidentin Andrzej Dudan mukaan on saavutettu "alustava sopu".
Ehto oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta ollaan nyt ensimmäistä kertaa liittämässä EU-budjettivarojen käyttöön. Mekanismilla joltakin maalta varat voitaisiin jäädyttää jäsenmaalta, jonka katsotaan syyllistyneen oikeusvaltiorikkeisiin, joilla on yhteys varojen käyttöön. Päätös tehdään jäsenmaiden määräenemmistöllä.